We zijn de afgelopen jaren minder wijn gaan drinken, maar wel betere. Die trend zie je terug in de wijnafdelingen van supermarkten en slijterijketens. Harold Hamersma en Esmee Langereis proefden voor hun supermarkt wijngids honderden supermarktwijnen. De mooiste kregen een plek in De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020.

Supermarktwijnen

De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020 begint met een amusant verhaaltje over hoe de schrijvers begonnen zijn aan hun wijncarrière: in de supermarkt. De een met een wijn waarvan je niet wilt weten wat de naam betekent en de ander met Chianti ‘omdat die mandflessen het zo leuk deden als kaarsenhouder op de zolderkamer’. Dat was de tijd van literflessen van niet al te beste kwaliteit. Inmiddels is er veel veranderd. Het wijnaanbod in de supermarkten en slijterijketens is enorm uitgebreid en de kwaliteit van de wijnen beduidend hoger.

Scores en symbolen

De scores in de Super Supermarktwijngids zijn toegekend op basis van eigenheid, kleur, geur, smaak en afdronk. Het laagste cijfer is een 7, het hoogst haalbare een 10. Met plusjes en minnetjes worden enige nuances aangebracht. Symbolen zijn er voor fairtrade, biologisch, bio-dynamisch, natuurwijn en mousserend. Wijnen die opvallend goed zijn, in hun soort, voor een druif, een regio en/of waarvan de prijs/kwaliteitsverhouding buitengewoon goed is worden beloond met een ster.

Wijninfo

Bij elke wijn wordt het wijnhuis genoemd, de druif/druiven waarvan de wijn is gemaakt, het alcoholgehalte, type (licht, medium, vol) en de prijs. Dit alles uiteraard niet zonder de vaardig geschreven vaak jolige wijnomschrijvingen die we van Harold en Esmee gewend zijn. Een register van de wijnhuizen ingedeeld in rood, rosé en wit, info over de auteurs en adressen van de winkels vind je achterin het boek.

Supermarkt Toppers en Sterwijnen

Voorin de wijngids zijn lijstjes opgenomen van toppers in verschillende categorieën. In de lijst van de Top 50 sterwijnen zie ik als snel een paar van mijn persoonlijke favorieten waaronder die van Domäne Wachau uit Oostenrijk, Cono Sur uit Chili, Danie de Wet uit Zuid-Afrika en Château Chantemerle uit Bordeaux. Maar ook de Top 10 nieuwkomers de Top 10 biologische wijnen staan vol met dikke aanraders. De lijstjes met Toppers van de meest bekende druivenrassen die daarop volgen is handig: zo vind je snel de wijnen gemaakt van jouw favoriete druifje.

De Grote Hamersma Super Superwijnen 2020: een handig boek om je te helpen bij je wijnkeuze in de supermarkt. Maar ook om gewoon heerlijk doorheen te bladeren!

De Grote Hamersma Superwijnen 2020 koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkele boekentip, wijn-spijs advies, recept of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!