De finalisten die strijden om de titel ‘Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak’, ‘Nederlands Beste Foodspecialist Wijn’ en ‘Nederlands Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie/Thee’ zijn bekend!

De Nationale Competities

Jaarlijks organiseert de Stichting Foodspecialiteiten Nederland deze Nationale Competities voor foodspeciaalzaken. Dit jaar zijn er drie categorieën waarin gestreden wordt om een plek op het hoogste nationale podium.

Logo Finalist Beste Kaasspeciaalzaak

De vijf Beste Kaasspeciaalzaken zijn
(op alfabetische volgorde van plaatsnaam):

 • Kaasspeciaalzaak Daan Blankendaal, Alkmaar
 • Renkema Kaas, Amersfoort
 • Hendrik en Marcella, kenners in kaas, Breda
 • Hugo van der Graaf Kaas en Noten, Hilversum
 • ’t Zuivelhoekje, Wageningen

Logo Finalist Beste Foodspecialist Wijn

De drie Beste Foodspecialisten Wijn zijn
(op alfabetische volgorde van plaatsnaam):

 • Gransjean Wijnen & Delicatessen, Den Haag
 • Wijn & Spijs, Heerenveen
 • ’t Kaaswinkeltje, Renkum

Logo Finalist Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie-Thee

De drie Beste Foodspecialisten Chocolade, Noten, Koffie/Thee zijn
(op alfabetische volgorde van plaatsnaam):

 • Zuivelhoeve, Borne
 • Thee Zusje Koffie & More, Culemborg
 • De Notenwinkel van Zeist

Begeerde titels – selectieprocedure

Meedoen aan de Nationale Competities is niet voor iedere foodspeciaalzaak weggelegd. Pas wanneer een winkel is gekeurd en gecertificeerd door een deskundig controleur van de Stichting Foodspecialiteiten Nederland, kan tot deelname worden overgegaan. Het betreft hier winkels die excelleren op het gebied van vakkennis, kwaliteit en bedrijfsvoering. Naast de eigen opgave kan een winkel ook opgegeven worden door een leverancier. Vervolgens worden door een onafhankelijke jury, bestaande uit een consumentenjurylid en twee deskundigenjuryleden, de deelnemende winkels bezocht. Op basis van hun rapportages worden de finalisten per winkelcategorie bepaald.

Finale jurybezoeken ‘Nederlands Beste’

Alle finalisten worden vervolgens tussen 7 maart en 22 maart 2019 bezocht en beoordeeld door andere juryleden. Deze onafhankelijke finalejury bestaat uit twee vakjuryleden, en een anonieme consumentenjurylid.

Uitreiking awards

Op maandagavond 1 april 2019 vindt in ‘Hart van Holland’ te Nijkerk de spannende ontknoping van de drie competities plaats. Vanaf 19:00 uur start een feestelijk diner. Tussen de gangen door worden, door niemand minder dan Europees en Nederlands kampioen boksen Arnold Vanderlyde, de winnaars van de categorieën bekendgemaakt. Aansluitend zal een indrukwekkend kaasbuffet gepresenteerd worden, hetgeen tevens het startsein is voor de netwerkborrel.

Thema ’knokken voor groei’

Foodspeciaalzaken moeten vechten tegen de grootwinkelbedrijven om hun marktaandeel te behouden. Het is van groot belang dat de ondernemers zich blijven ontwikkelen om tegen het geweld van de grootwinkelbedrijven opgewassen te zijn. Om deze reden is het thema voor 2019 ‘knokken voor groei’. Stichting Foodspecialiteiten Nederland zal zich ook dit jaar inzetten om de juiste tools te ontwikkelen die de ondernemers zullen ondersteunen in hun strijd om behoud van marktaandeel en groei in ondernemerschap.

LINKS:

Deze Nationale Competities zijn een initiatief van het Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!