Wie zijn dit jaar de smaakmakers in de wereld van eten en drinken? Dat is de vraag die ze zich bij FavorFlav ieder jaar weer stellen bij het samenstellen van de FavorFlav Food Top 100. Voor alweer het zevende achtereenvolgende jaar stelden ze de FavorFlav Food Top 100 samen: een ode aan de movers en de shakers van de Nederlandse gastronomie samen.

“Maanden zijn we bezig met het beantwoorden van de vragen: Wie doet ertoe in de Nederlandse culinaire scene? Wie bepaalt wat wij eten en drinken? Wat eten we en waar doen we dat? Wie straalt? Wie faalt? Wie scoort? En vooral: wie doet dat in dít jaar?

Zoals altijd zijn we niet over één nacht ijs gegaan bij het opstellen van de lijst der lijsten. Als ware spionnen doken we overal op. We verschenen op kookboekpresentaties, gastronomische awardshows, restaurantopeningen, cocktailcompetities en culinaire presentaties in binnen- en buitenland. We observeerden, luisterden en schreven mee. En zo ontstond er gaandeweg een longlist met bijna tweehonderd kandidaten.

Suggesties ontvingen we ook van people in the know; ons culinaire netwerk en Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst. (De zgn Hall of Fame, waaronder Janny van der Heijden, Joris Bijdendijk, Jonnie en Thérèse Boer en Miljuschka Witzenhausen – red.)

Het levert dit jaar wederom een likkebaardend lekkere lijst op met 100 genomineerden: een bonte mix van (sterren)chefs, foodproducenten, restaurateurs, startups, culinair journalisten, truffelhunters, kookboekenschrijvers, pizzabakkers, dynamische prijsstrategen en andere belangrijke spelers uit de culinaire scene.

Allen hebben ze een bewezen bijdrage geleverd als het gaat om het verrijken van de eetcultuur en het eetbewustzijn in Nederland. En net als de redactie van FavorFlav hebben ze een bonkend hart voor het betere eten en drinken.

Met trots presenteren we de 100 ‘hoeders van de goede smaak’ in Nederland, anno 2023.

Veel leesplezier en happy eating!”

Zesgangendiner in Krasnapolsky

De 100 genomineerden schoven donderdagavond aan in de iconische Wintergarden van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam, waar topchefs Tim Golsteijn (Bougainville*), Thomas Val (Wils*), Casimir Evens (Odille), Chris Naylor (Vermeer) en Maartje de Nie (Pastry Chef Grand Café Krasnapolsky) een zesgangendiner verzorgden. De presentatie was in handen van YouTube-fenomeen en kookboekenschrijver Nick Toet.

Favor Flav Karsu

Nummer 1: Karsu

Na twee seizoenen Karsu’s Turkse Keuken en een nieuw reis- en kookprogramma Karsu’s Turkije op 24Kitchen kwam de vrolijke zangeres en pianiste, die toevallig óók fantastisch kan koken, dit jaar met haar eerste kookboek Karsu’s Kitchen. Prachtig nieuws, maar helaas werd dit overschaduwd door de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië, die tienduizenden mensen het leven kostte en hele gebieden verwoestte, waaronder de geboortestreek van haar ouders. Karsu zette zich in om zo veel mogelijk geld op te halen via Giro555 en besloot ook de inkomsten van de voorverkoop van haar kookboek aan de slachtoffers van de aardbeving te doneren. Het meest verkochte kookboek van dit jaar heeft al meer dan een half miljoen euro opgebracht. Hulde!

Nummer 2: Ron Blaauw

10 jaar geleden trok Ron de stekker uit zijn restaurant met 2 Michelinsterren om terug te keren met Ron Gastrobar. Geen poespas, geen tafellinnen, maar wel heel lekker eten in een ongedwongen sfeer. Want uit eten gaan moet een feestje zijn, vindt Ron. Het mocht niet baten; na één jaar werd hij toch weer bekroond met 1 Michelinster. Speciaal voor het 10-jarige jubileum verscheen er een kloek boek en creëerde Ron Gastrobar sterrenhappen om bij FEBO uit de muur te trekken. En ach, waarom ook niet, opende de sympathieke chef dit jaar nog een gastrobar; Ron Gastrobar Bij de C in Bloemendaal aan Zee. En hadden we al gezegd dat de Ron Gastrobar At Home-boxen, lang na corona, nog steeds niet aan te slepen zijn? Wat een BAAS.

 

Nummer 3: Keuringsdienst van Waarde

Hoe zit het nou met plakvlees, wat is het verschil tussen tagliatelle en mie, hoe kan het dat alle voorverpakte kaasplakken precies even groot zijn en waarom zijn mini-groenten vele malen duurder dan de grotere varianten? De makers van Keuringsdienst van Waarde zoeken het voor ons uit, en dat al 21 (!) jaar. Het beproefde concept: eerst even een telefoontje plegen naar de fabrikant. “Zit er nou boomschors in deze geitenkaas?” Die weet negen van de tien keer niet hoe het zit, maar komt wel met een of ander lulverhaal. De verslaggever gaat vervolgens op bezoek in de fabriek, om haarfijn uit te pluizen hoe het wél zit. Sommige conclusies zijn ronduit schokkend. Infotainment van de bovenste plank, en het houdt de fabrikan

De volledige FavorFlav Top 100 kun je hier vinden.

 

Meer info: Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur FavorFlav, via 06 11 22 83 35 of sharon@favorflav.com

Foto’s: Ivo Geskus-Special Pixels

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook