Te lang geleden was ik er, bij het wijnhuis Delheim in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Het was in 2014 tijdens een wijnstudiereis georganiseerd door de Wijnacademie. De hartelijke ontvangst door director Nora Sterling, de heerlijke picknick onder de bomen, de wijnproeverij met het prachtige uitzicht… Vandaag mag Annita ’t Hoen* aansluiten bij een online proeverij georganiseerd door Poot agenturen. Voor Annita een eerste kennismaking met dit prachtige familiebedrijf.
We proeven een 6-tal wijnen: 4 wit en 2 rood, allen heel verschillend van stijl.
- Pinotage Rosé 2021
100% pinotage, mooi bessenfruit in de neus, iets drogende afdronk met wat zuren , bleke zalmroze kleur. - Chenin Blanc 2021
Bleke kleur met groene zweem, frisse smaak met wat citrustonen en rijp steenfruit. - Chenin Blanc Wild Ferment 2019 *
Goede tip decanteren! Volle witte wijn met rijp steenfruit/sinaasappelschil, volle iets vettige afdronk. Nog wat jong. - Chardonnay sur lie 2020 *
Naast rijping op zijn lees van 9 maanden ook fermentatie op hout waarvan 15% nieuw hout. Volle witte wijn, met vol citrus en steenfruit ook in de neus. Frisse zuren in de lange afdronk! - Pinotage 2018
Fermentatie op staal, rijpt 18 maanden op vaten van 300 en 500, waarna ze worden geblend. Bramen, zwarte bes in de neus, kruidnagel en tannines in de afdronk. - Grand reserve 2017*
De Grand Reserve wordt alleen in topjaren gemaakt. Mooie Bordeaux blend van 90% cabernet sauvignon, 8% merlot en 2% cabernet franc. Prachtige stevige wijn met mooi zwart fruit in de neus en uiteraard tannines in de afdronk. Wat een lengte! Eigenlijk zonde om al te drinken. Kan zeker nog 10 jaar ouderen.
Zuiver fruit
Wat voorop staat is het mooie zuivere fruit dat in de wijnen te proeven en te ruiken is. Ook waar hout gebruikt is staat dat niet op de voorgrond maar is dat mooi geïntegreerd in de wijn. De huidige mede eigenaar Victor Sperling en de wijnmaker Roelof Lotriet geven een mooie toelichting op het wijn maken en het belang van de ligging van de wijngaarden. Vanaf 1951 wordt er bij Delheim wijn gemaakt. De eerste boerderij was geschikt voor de witte druiven. Later werd een tweede boerderij aangekocht op de Driesprong die ook wijngaarden heeft op de Simonsberg die veel beter geschikt zijn voor rode druiven.
Delheim was het eerste bedrijf dat Pinotage rosé op de markt bracht. Dit was door de omstandigheden gedreven: er was een overschot aan rode druiven. Inmiddels heeft Delheim een aantal speciale plots, alleen voor de Pinotage Rosé.
Pinotage
In de Pinotage rood geen ‘verbrand rubber’ meer, maar mooi fruit. De vroegrijpende pinotage heeft korte fermentatietijd nodig van max 3 á 4 dagen. Er is niet maar één soort pinotage! De wijnmaker omschreef een mooie Pinotage als een wijn met de elegantie van een pinot noir en de kracht en pittigheid van een cabernet sauvignon.
Over het wijnhuis Delheim
Tekst: website Poot Agenturen – In het hart van Stellenbosch, aan de voet van de bekende Simonsberg, liggen de wijngaarden van de Duitse wijnfamilie Sperling. Het landhuis wordt in 1938 gekocht door Hans Otto Hoheisen en zijn vrouw Deli, waarnaar het domein Delheim vernoemd is. In de jaren ’50 wordt het overgenomen door Michael Sperling en zijn vrouw Vera, die de basis leggen voor het wijnbedrijf zoals we dat nu kennen. Delheim is vooral bekend om zijn Chenin Blancs en Pinotage.
Ongepolijste wijnmaker met eigenwijze wijnen
Als neefje Michael Sperling begin jaren ’50 op uitnodiging van Deli naar Zuid-Afrika komt, heeft hij geen bezit en slechts een tientje aan contanten op zak. Hij weet niks van wijnmaken. Het landhuis Delheim was aanvankelijk ook niet bedoeld als wijnhuis, maar als landhuis, waar Hans Otto Hoheisen en Deli van hun pensioen konden gaan genieten. De enkele wijngaarden rondom het landhuis zijn meer als hobby bedoeld. Aangezien Michael Sperling noch de middelen, noch de literatuur heeft om het wijnmaken te leren, begint hij zelf te experimenteren met het vergisten van druiven tot wijn. Met vallen en opstaan en met behulp van Duitse wijnmakers in de omgeving worden de wijnen per oogstjaar beter en beter, totdat hij in de jaren ’60 ineens opgepikt wordt door gerenommeerde Amerikaanse vakbladen als ongepolijste wijnmaker met eigenwijze wijnen.
Delvera
De zaken gaan daarna zo goed, dat Michael in 1971 een tweede wijnhuis koopt, dat een aantal kilometer verderop ligt. Het wijnhuis wordt omgedoopt tot Delvera, vernoemd naar zijn vrouw. De wijngaarden in dit warmere en drogere gedeelte van Stellenbosch heten Vera Cruz en zijn uitermate geschikt voor de krachtigere Shiraz en Pinotage. Tegenwoordig staan de zoon en dochter van Michael, Victor Sperling en Nora Sperling-Thiel aan het roer, en omvatten de twee wijnhuizen gezamenlijk 120 hectare aan wijngaarden, goed voor zo’n 360.000 flessen op jaarbasis.
*Spijs-drank specialist Annita t’ Hoen is Registervinoloog® en Liquorist. Zij werkte met veel plezier in wijnhandel en horeca en is nu met veel enthousiasme werkzaam bij De Kaashoeve in Rotterdam, waar zij haar wijn-spijs kennis volop kan gebruiken. Lees hier de artikelen van Annita.
Meer over Pinotage op deze website lees je hier
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier invoor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#annita
Geef een reactie