Wijnen uit Oost-Europa zijn in opmars. En dat is niet voor niets. Er is een kwaliteitsslag gaande waar je u tegen zegt. Bovendien bieden deze landen, door de grote verschillen in cultuur, klimaat en terroir een enorme diversiteit aan wijnen. Van stil tot mousserend, van beendroog tot edelzoet.

Wijnland Hongarije

Hongarije is een van die landen in opkomst. Het is een wijnland met 22 officiële wijnregio’s die, verdeeld over 6 klusters, verspreid liggen over het hele land. Het totale oppervlakte aan wijngaarden beslaat rond de 60.000 hectare. Ter vergelijking: dat is minder dan de helft van de Bordeaux wijnregio. Het grootste deel daarvan bevindt zich op het vlakke land in het centrum van Hongarije, tussen de rivieren de Donau en de Tisza. Daar komen veel ‘alledaagse’ wijnen vandaan. De beste wijnen echter komen van de heuvels ten noorden en zuiden van die rivieren.

Wine-Map-Hungarian-Tourism-Agency-kopie

Map: hungarianwines.eu

Druivenrassen

Witte wijn wordt in Hongarije het meest geproduceerd, met als belangrijkste druiven de inheemse furmint, hárslevelü, juhfark, irsai olivér, olasrizling (welschriesling) en szürkebarát (pinot gris). Rode wijn wordt niet alleen gemaakt van de meest voorkomende inheemse druivenrassen kékfrankos, kadarka en juhfark, maar ook internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc staan aangeplant. Vaak worden de druiven geblend, onder andere voor Egri Bikavér, een wijn beter bekend onder de naam ‘stierenbloed’. Vroeger had die wijn niet zo’n beste reputatie, maar tegenwoordig worden er door de Hongaarse wijnwetgeving strenge eisen gesteld aan de productie van deze cuvée. De naam Egri Bikavér geven de wijnmakers in Eger nu juist aan hun topwijn.

Klimaat in Hongarije

Hongarije heeft een landklimaat, maar kent binnen zijn grenzen toch verschillen. In het zuiden is het warmer dan in het noorden. Het zuidelijk gelegen Villány bijvoorbeeld, bekend om zijn rode wijnen, kent een bijna mediterraan klimaat met hete zomers en warme winters terwijl het in Sopron, tegen de grens met Oostenrijk, in de zomer een stuk koeler is en waar ook meer regen valt. Rond het Balatonmeer profiteren de wijngaarden van de invloed van het water. Omdat het niet diep is en uitgestrekt warmt het meer door de zon snel op. Die warmte wordt in de nacht weer aan de wijngaarden gegeven.

 

Tokay map

Map: hungarianwines.eu

De edelzoete wijnen van Tokaj

Na deze korte kennismaking met Hongarije als wijnland pikken we er een bekende wijnregio uit: Tokaj, gelegen in het uiterste noord-oosten van Hongarije. Hoewel in Tokaj prachtige droge witte wijnen worden gemaakt is deze streek toch vooral bekend om zijn edelzoete Tokaj wijn.
Voor de Tokaj Aszú worden, net al bij de sauternes, druiven gebruikt die aangetast zijn door de schimmel botrytis cinerea. Echter niet uitsluitend. De aangetaste druiven (voornamelijk  furmint en hárslevelü) worden met de hand uit de trossen geplukt, afgemeten in emmers (puttonyos) en toegevoegd aan 136 liter basiswijn. De hoeveelheid puttonyos bepaalt de zoetheid van de uiteindelijke wijn.Tot voor kort was er Aszú van 3, 4, 5 en 6 puttonyos op de markt maar in de nieuwe wetgeving, om uitsluitend topkwaliteit Aszú te waarborgen, alleen de laatste twee categorieën. De zoetheid loopt op van 120 tot 180 gram suiker per liter.
Daarnaast bestaat er ook de Aszú Eszencia. Dat is een zeer bijzondere wijn die uitsluitend van aangetaste druiven wordt gemaakt. Die worden niet uitgeperst, maar slechts het sap dat door de zwaartekracht uit de druiven is gelopen, wordt gebruikt.
Staat er Tokaji Szamorodni op de fles dan heb je een wijn die is gemaakt van een mix van gewone en overrijpe druiven doordat er hele trossen werden geplukt. Met de toevoeging édes is hij zoet, met száraz droger. Ook de modernere benaming ‘late harvest‘ wordt gebruikt.

Check de site van wereldwijnonline voor een uitgebreid assortiment Hongaarse wijnen.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. wereldwijnenonline.be

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!