De Duitse Ahr-regio, waar unieke rode wijnen hun oorsprong vinden, vaak op steile, schilderachtige wijngaarden langs de kronkelende rivier. De koele ligging van de regio, gecombineerd met een verrassend warm microklimaat, zorgt hier voor intense en elegante Spätburgunders (Pinot Noirs) die wereldwijd bewonderd worden. De Ahr-wijnen belichamen vakmanschap en traditie, met een karakter dat zowel fijnzinnig als krachtig is — een must voor elke wijnliefhebber.
Op dinsdag 4 november presenteerden 14 wijnhuizen uit de Ahr hun wijnen tijdens de ‘Ahr Wein’ Perswijn proeverij in Amsterdam. Voorafgaand aan de proeverij verzorgde Lars Daniëls (adjunct-Hoofdredacteur Perswijn) een boeiende uiteenzetting over dit bijzondere wijngebied aan de hand van 14 wijnen van de aanwezige producenten. Karel de Boer* was erbij.
De Ahr komt langzaam boven water
Het kleine wijngebied de Ahr (529Ha), dat zo dicht bij Nederland ligt, verdient absoluut onze aandacht. Niet alleen vanwege het bijzonder fraaie landschap en de prachtige wijnen, maar vooral ook omdat het nog steeds herstellende is van de watersnoodramp in 2021. Op 14 juli dat jaar stroomde er zo’n grote hoeveelheid water door het dal (vanuit de Eiffel richting de Rijn) dat alles onder water kwam te staan. Op sommige plekken kwam het water zo hoog, dat men zelfs op de daken van de wijnmakerij of woning niet meer veilig was. Met 135 dodelijke slachtoffers en enorme schade aan gebouwen en infrastructuur was dit een grote ramp.
Nu, drie jaar later wordt er nog steeds hard gewerkt aan de wederopbouw van het dal. Maar nog steeds is er veel schade en gaat het nog wel even duren voor alles hersteld is. Dit zorgt er onder andere voor dat het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten voor de regio, nog maar langzaam op gang komt.
Minder vaten, minder houtgebruik
De wijnmakers zijn weerbarstig en werken hard om hun bedrijf en hun wijnen te redden. Mooie verhalen gaan er rond over wijnmakers die hun eikenvaten verloren zijn, maar nieuwe aangeboden krijgen van wijnmakers uit andere regio’s. Hoewel veel wijnmakers genoodzaakt waren om nieuwe vaten aan te schaffen, is de tendens in de smaakontwikkeling juist in de richting van meer frisheid en minder ‘hout-kruidigheid’. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te merken in de wijnen van Adeneuer en Sermann.
‘Slate-Burgunder’
Hoewel de Ahr een zeer noordelijke ligging heeft (50e breedtegraad) is kunnen niet zeggen dat we met een koel gebied te maken hebben. De steile hellingen, veelal op het zuiden gelegen, dragen bij aan het klimaat in de wijngaard. Daarnaast zijn de leisteen bodems (‘slate’) die voor een groot deel in het gebied te vinden zijn, van belang voor snelle temperatuurstijging in de wijngaard. Data van het meetstation in de wijngaard ‘Sonnenberg’ (Bad-Neuenahr) geven gemiddelde temperaturen in het groeiseizoen weer van 17 graden en 2200 zonuren per jaar! Niet voor niets vinden we hier vooral rode wijnen: 64,3% van de aanplant is spätburgunder.
Frühburgunder
Een klein aandeel van de aanplant (5,9%) is er voor de frühburgunder. Dit betreft een eerder rijpende mutatie van de pinot noir (spätburgunder) die wellicht in het Ahrdal is ontstaan. In Frankrijk wordt deze druif, die zo’n twee weken eerder geoogst wordt, ook wel pinot precoce of pinot madeleine genoemd. Over het algemeen zou je kunnen stellen dat de wijnen van frühburgunder wat fruitiger en eerder ‘open’ zijn. Een geweldig voorbeeld proeven we van Erwin Riske (Hardtberg 2022). Ook Deutzerhof mag genoemd worden als een specialist op het gebied van dit druivenras.
Ahr-Wein, de overzichtsproeverij
In de ruime zaal in Grand Hotel ‘The Grand’ is het prettig rondlopen tussen de tafels van de producenten. Producenten en vertegenwoordigers van de wijnhuizen zijn erg open en enthousiast. En dat mag ook wel. Stuk voor stuk produceren ze prachtige wijnen. Zonder de andere aanwezige producenten tekort te doen deel ik hier een aantal van mijn hoogtepunten.
Erwin Riske
Erg enthousiast ben ik al meerdere jaren over de wijnen van Erwin Riske. Naast de eerdergenoemde Früburgunder, maken ze prachtige Spätburgunders die naar mijn mening steeds beter worden.
Weingut Sermann
Voor mij is Weingut Sermann een nieuwe ontdekking. Ik ben zeer aangenaam verrast door de zuivere en mondvullende wijnen die met minimale interventie geproduceerd worden.
Kreuzberg
Het proeven van de GG Sonnenberg 2019 van Kreuzberg is een ware traktatie. De wijn heeft mooi gerijpt en is daardoor open en complex. Een klassieke Ahr-stijl van hoog niveau.
Adeneuer
Dat mag ook zeker gezegd worden van de wijn waarmee ik de proeverij afsluit: Adeneuer Gärkammer Spätburgunder GG 2022. De wijngaard (1,2 ha) is volledig in het bezit van Adeneuer. De zeer oude stokken zijn van de zogenaamde ‘Kastenholz-kloon’, de pinot noir kloon die vermoedelijk in de 17e eeuw door een monnik vanuit de Bourgogne naar de Ahr is gebracht. Hoewel de 2022 nog een jonkie is, ervaar je de concentratie, proef je rijke kersen- en bessentonen met lichte kruidigheid en fluwelige afdronk. In de wijnwereld zou zo’n wijn zomaar eens een ‘Icoonwijn’ genoemd kunnen worden…
Deelnemende wijnmakers
Weingutt J.J. Adeneuer
Ahrweiler Winzer-Verein
Dagernova Weinmanufaktur
Weingut Gebr. Bertram
Jungwinzer Next Generation
Weingut H.J. Kreuzberg
Weingut Peter Kriechel
Weingut Maybachfarm
Weingut Max Schell
Weingut Nelles
Weingut Paul Schumacher
Weingut Erwin Riske
Weingut Lukas Sermann
Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr
Wil je graag ook eens een bezoek brengen aan de Ahr? Check dan via de knop hieronder meer over deze bijzondere wijnregio.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Karel de Boer is Register Vinoloog van de Wijnacademie, in het bezit van het diploma WSET Level 3 en Magister Vini Certificaathouder. Met zijn bedrijf www.bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn.
#karel
#Ahr
Geef een reactie