In de Ambassade van Kroatië in Den Haag vond een presentatie plaats van Kroatische wijnen door Croatiangrapes.com. Tijdens deze presentatie
werd tevens de ‘Wijnambassadeur Kroatische wijnen in Nederland 2023’ bekendgemaakt. Ed Carper* was erbij voor Anne-Wies.nl.

Kroatische wijnen

De ambassade blijkt volop in verbouwing. De proeverij is op de tweede verdieping van het statige Haagse pand met hoge plafonds en ornamenten. De wijnen staan klaar, naast een tafel met mooie kazen. De ambassadeur van Kroatië, H.E. mevrouw Dubravka Plejić Marković, heet ons welkom en spreekt ons toe, onder meer over de historie van wijn maken in Kroatië die is verbonden met de Grieken. Er wordt inmiddels op een heel moderne manier wijn gemaakt. Kroatië kent 4 wijnregio’s. Met deze proeverij wil Croatiangrapes.com de diversiteit van de Kroatische wijnen laten proeven.

map Kroatische wijnregio's Croatiangrapes.com

Kroatische wijnregio’s  (©Croatiangrapes.com)

Andere heerlijkheden

De organisatie van deze proeverij is in handen van Diederik Swart en Mario Pranić van Croatiangrapes.com, leverancier van de wijnen. Sascha de Lint (half Kroatisch en winnaar van de eerste Masterchef 2011) is verantwoordelijk voor de heerlijke hapjes en kaaskoningin Betty Koster is aanwezig met haar overheerlijke kazen. Het prachtig gevlochten brood, Pogača, is op speciaal verzoek van de ambassadeur gebakken door de moeder van Mario. Bij de wijnen worden kazen voorgesteld die erbij passen.

Kroatische wijnen kazen compilatie

Croatian Wine Ambassador

Elk jaar wordt door Croatian Grapes een nieuwe ambassadeur van Kroatische wijnen in Nederland gekozen. Het is inmiddels de vierde keer dat deze titel toegekend. Eerder viel de eer te beurt aan Sabas Joosten (destijds hoofdsommelier van De Librije), kaasexpert Betty Koster en wijnschrijver Hubrecht Duijker. De nieuwe ambassadeur van Kroatische wijnen is Barbara Verbeek. Zij heeft met haar wijntheater en artikelen veel aandacht besteed aan Kroatische wijnen. De award wordt uitgereikt en Barbara spreekt een woord van dank. Ivan Novak, hoofd Kroatisch verkeersbureau van de Benelux stelde een studiereis beschikbaar voor de nieuwe Croatian Wine Ambassador.

Daarna is het tijd de Kroatische wijnen te proeven…

Barbara Verbeek Croatian Wine ambassador 2023

Vlnr: wijnimporteur Diederik Swart, Ambassadeur van de Republiek Kroatië Dubravka Plejić Marković, Croatian Wine Ambassador 2023 Barbara Verbeek en wijnimporteur Mario Pranić.

De Kroatische wijnen

Medea Malvazija Brut – Istria – Sparkling
De winery die deze wijn maakt bevindt zich in een klein dorpje ten noorden van de toeristische stad Pula.Mousserende wijn, bloemig citroen, groene appel, frisse leuke fruitige wijn. Een feestelijk begin van de proeverij.

Enosophia Today Rosé – Savonija – Sparkling
Een mousserende wijn van frankovka (blaufrankisch) uit het oosten van Kroatië. Fruitige rosé, rood fruit, frisse wijn. Smaakt lekker met de zachte Alp Blossem kaas. Met Brabander Reserve (overjarige geitenkaas) doet ie het ook goed, hoewel deze kaas wat meer smaak heeft.

Bolfan Zagorski Bregi – Zagorje – White, Biodynamic
Een blend van graševina, sauvignon blanc en rizvanec van de heuvels van Zagorje. Licht citroengeel, medium (-) geurig, iets bloemig, citroen, groene appel, grapefruit, medium(+) zuur wat strak, medium (-) body, medium lengte. Leuke wijn.

Medea Istarska Malvazija – Istria – White
Licht citroengeel, geurig, manderijnenschil, druivig, medium (+) body, en lengte medium zuur. Leuke wijn.

Enosophia TRS no.5 Graševina – Slavonija – White
TRS betekent ‘druivenstok’ en omdat zo’n beetje elke vijfde druivenstok in het land Graševina is, heet de wijn TRS no.5. Licht citroengeel, medium geurig , bloemig, groene appel, medium zuur, medium  smaak medium(+) lengte. Mooie wijn.

Dona Lagradi- Zagorje – White
Cool climate blend uit het noorden van Kroatië: graševina, riesling, incrocio manzoni (kruising riesling renano x pinot blanc) en silvanac zeleni. Citroengeel, medium geurig, citroen, grapefruit, groene appel, ananas, veel smaak, medium body, veel lengte. Frisse mooie wijn die wordt gecombineerd met de Alpen Cheddar. Mooie combinatie (kaas heeft ook veel smaak) en met de 2,5 jaar gerijpte Gruyère Alpage. Ook heerlijk!

Vina Carič Bogdanjuša – Dalmatia – White
Een wijn van de van de autochtone Kroatische druivenras bogdanjuša (vertaald: godsgeschenk). Citroengeel, geurige wijn, bloemig, appel, ananas, iets manderijnenschil, veel smaak, medium body zacht, medium zuur goed lengte. Mooie wijn.

Skaramuča – Pošip Dalmatia – White
Een wijn van het autochtone Kroatische druivenras pošip. Geurig, citroen, gele appel, natte stenen, iets perzik, veel smaak, medium body, iets prikkend, medium lengte. Mooie wijn, gastronomische wijn. Ook heerlijk bij de Alpenkaas.

Kabola Malvazija Unica – Istria, eco
Een wijn met skin contact en houtrijping. Citroengeel, medium (+) geurig, citroen, bloemen, gele appel, medium (+) body, prikt iets op de tong (pre-maceratie) veel smaak en lengte. Mooie wijn.

Wijnen Kroatie wit rose brood

Enosophia, Matarouge – Slavonija – Rosé
Een blend van pinot noir en frankovka. Een rosé met een ingetogen geur van rood fruit. Leuke rosé met best wat smaak en body.

Bolfan Aromano – Zagorje – Orange, biodynamic
Een Orange Wine van 95% pinot sivi (pinot gris) en 5% traminac (gewürztraminer).  Zalmroze, medium geurig, iets notig, lichte thee geur, veel smaak, goede balans. Persoonlijk met ik niet zo van de orange wijnen maar dit is een mooie wijn.

Don Lagradi – Zagorje – Red
Een blend van dornfelder, cabernet mitos, en Portugiezer van de koele heuvels in het noorden van Kroatië, nabij Slovenië. Paars, geurig, kersen, bosbessen, medium body, frisse zuren, smakelijk, medium (+) tannine zacht, prikt wat peperig op de tong. Leuke wijn.

Medea Teran – Istria – Red
Van de lokale teran druif. Robijnrood, medium geur, bosbessen, aards, iets framboos medium (+) smaak, sappige wijn, medium tannine en lengte. Mooie wijn.

Kabola Teran – Istria – Red, eco
Evenens een wijn van de teran druif. Medium geur, robijnrood, bosbessen, medium smaak, sappige wijn, medium tannine en lengte. Leuke wijn.

Wijnen Kroatie 3 flessen en brood

Feravino Miraz Frakovka – Slavonija – Red
Frankovka (blaufrankisch) met houtrijping (Slavonisch eiken). Robijnrood, geurig, kersen, vanille, toost, medium (+) smaak, alcohol en lengte. Mooie wijn.

Vina Carić Jubo’v – Dalmatia – Red
Een blend van het autochtone druivenras plavac mali, aangevuld met merlot, syrah en cabernet sauvignon. Granaat, medium geurig, laurier, cassis, medium (+) smaak, body en lengte, medium zuur, hoog alcohol/ Mooie wijn. Met Wilde Weide extra belegen kaas een aardige combinatie. Met Lancashire kaas een heel mooie combinatie.

Skaramuča Plavac Premium – Dalamatia – Red
Een wijn van plavac mali. Robijnrood, medium geurig, rood fruit, medium body, hoog alcohol, medium tannine, zacht. Krachtige elegante mooie wijn.

Skaramuča Dingač – Dalmatia – Red
De Dingač is wellicht de beroemdste wijn uit Kroatië, afkomstig van de zuidhellingen van het Peljesac schiereiliand. Licht robijnrood, kersen, vanille, geroosterde toost, medium (+) body en lengte, hoog alcohol. Mooie wijn.

Wijnen Kroatie.jpg rood

Meer over Kroatië en deze wijnen:  www.croatiangrapes.com

Croatiangrapes logo web

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#EdCarper