In de Savoie Mont Blanc regio vind je voor ieder wat wils, ook op culinair gebied! Frankrijk is wijn, maar ook kaas, Frankrijk is lekkernijen en Frankrijk is gezelligheid. Savoie Mont Blanc geeft hier helemaal haar eigen draai aan!  Lees hier over de culinaire veelzijdigheid van de prachtige omgeving van Savoie Mont Blanc!

Lokale ingrediënten uit de Savoie

De regio van Savoie Mont Blanc beslaat twee derde van de Franse Alpen en is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied strekt zich uit van het meer van Genève in het noorden tot aan de Maurienne-vallei in het zuiden. Savoie Mont Blanc beschikt over 112 skigebieden waarvan 18 aaneengesloten gebieden zoals Les Trois Vallées en Les Portes du Soleil. Frankrijk op zichzelf kenmerkt zich al als een culinair hoogstaand land en het departement Savoie Mont Blanc doet het land eer aan. We kennen allemaal de klassiekers; croissants, baguettes, pain au chocolats, Franse kazen en natuurlijk Franse wijnen. Savoie Mont Blanc is hierin nog een regio apart. In de Savoie Mont Blanc regio zijn ze namelijk erg gesteld op het gebruik van lokale ingrediënten voor de typisch Savoyaardse gerechten.

Kaas uit de Savoie Mont Blanc

Denk je aan Frankrijk dan denk je aan kaas, toch? Er zijn in Frankrijk honderden verschillende kazen te vinden. De meest bekende soorten uit Savoie Mont Blanc zijn Abondance, Reblochon, Raclette en Beaufort. Bepaalde kazen uit de Savoie behoren tot het AOC/AOP-keurmerk. Dit betekent dat de kaas enkel met rauwe melk (niet gepasteuriseerd) geproduceerd wordt. De kazen die dit keurmerk dragen zijn Abondance, Beaufort, Chevrotin, Emmental de Savoie, Reblochon, Tome des Bauges, Tomme de Savoie en Raclette de Savoie.

kazen savoie mont blanc

vlnr: Tomme de Savoie, Reblochon en Beaufort

Deze kazen worden voor verschillende gerechten gebruikt. Denk aan kaasfondue, tartiflette en gratin de crozets. Dit zijn vooral in de winter en tijdens de wintersport populaire gerechten.

Lokale gerechten met kaas 

Kaasfondue kan op verschillende manieren gemaakt worden maar in de Savoie worden vaak 3 kazen gebruikt (Comté de Savoie, Beaufort, Emmental) in combinatie met een droge witte wijn, het liefst fris en knisperend van smaak. Tartiflette is een typisch gerecht uit de Savoie met reblochon kaas. Het is een ovengerecht met aardappel, spek, ui, knoflook en natuurlijk witte wijn. Ook bij dit gerecht is een droge, frisse witte wijn ideaal. Een ander bijzonder, misschien minder bekend, typisch Savoyaards kaasgerecht is Gratin de crozets. In de aard lijkt dit gerecht erg op tartiflette alleen in plaats van de aardappels wordt dit gerecht bereid met crozets. Crozets zijn kleine vierkante pasta blokjes. Aangezien de meeste Nederlanders helemaal warm worden van boterhammen met kaas, tot slot de Pains polaires au beaufort. Dit is een sandwich gevuld met tomaat, spek, champignons, appel, rucola en plakken beaufort kaas.

gerechten kaas Savoie Mont Blanc

Vlees en Vis uit de Savoie Mont Blanc

De bergstreek van de Savoie en Haute-Savoie departementen bieden veel ruimte voor vee, rivieren en meren. Om deze reden staat de regio ook bekend om verschillende vis en vleeswaren. De vissoorten die bij de meeste restaurants op de menukaart te vinden zijn snoekbaars, forel, zeeduivel en rivierkreeft. Daarnaast zijn filet de Perche en Féra regionale specialiteiten. Deze vissoorten komen beide uit het meer van Genève. Aan charcuterie uit de Savoie Mont Blanc ook geen gebrek. Diots is bijvoorbeeld een Savoyaardse worst die traditioneel in de pan worden gebakken en daarna worden gestoofd met uien en witte wijn. Dan, de Jambon de Savoie. Een populaire charcuterie die op de meeste borrelplanken wel te vinden is. Vanuit de eeuwenoude traditie worden de hammen nog steeds gezouten en vervolgens lucht gedroogd in de frisse Alpenlucht. Ze hangen gedurende 12 maanden in grote schuren om de verfijnde smaak te kunnen krijgen. Tip: Drink bij Jambon de Savoie een stevige Mondeuse noir wijn.

Vlees en vis Savoie Mont Blanc

Desserts uit Savoie Mont Blanc

Ook voor de zoetekauwen is Savoie Mont Blanc een regio waar je niet teleurgesteld wordt. Het varieert van chocolade en truffel tot taarten en de eigen versie van een tiramisu. Zo veelzijdig is Savoie Mont Blanc. Een bekende klassieker is moelleux au chocolat, een chocoladetaartje met een vloeibare binnenkant. De Savoyaardse tint zit hem in de toevoeging van peren uit de streek. Dit geeft het dessert een zoete twist. Om maar in de chocolade sferen te blijven, gaan we verder met de truffel. In 1895 is deze door een banketbakker uit Chambéry, Louis Dufour, uitgevonden. De Savoyaardse naam voor deze truffels luidt dan ook Truffe de Chambéry. Alhoewel de tiramisu een typisch Italiaans gerecht is, heeft Savoie Mont Blanc hier zijn eigen twist aan weten te geven. Dit hebben ze gedaan door middel van de toevoeging van Savoyaardse appels en een vleugje Red Ale bier van Piste Noire van Brasserie des Cimes. Twee andere zoete lekkernijen uit de Savoie zijn Le gâteau de Savoie en Les bugnes. Le gateau de Savoie is een taart gemaakt van bloem, melk, eieren en suiker. Les bugnes stammen af van de donut familie en zijn kleine gebakjes gemaakt van boter, bloem, melk, gist, eieren, suiker en vanille. Om nog even in de trend van gebak en taart te blijven: Tarte aux Myrtilles. Deze typisch Savoyaardse bosbessentaart is een symbool voor de bestemming. De perfecte tijd om deze bosbessen te plukken is in de zomer in de bergen, dan zijn ze heerlijk zoet en licht zuur.

Desserts Savoie Mont Blanc

Wijnen uit de Savoie Mont Blanc

En dan over de wijnen… Frankrijk is van oudsher een wijnland en is nog steeds een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. De departementen Savoie en Haute-Savoie tellen samen 2.000 hectare aan wijngaarden. Er worden rode, witte, rosé en mousserende wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd. Bij de keuring van wijnen worden ze in Frankrijk in vier kwaliteitscategorieën ingedeeld. De Appellation d’Origine Protégée (AOP) is de hoogste categorie. In Savoie Mont Blanc behoren vier wijnen tot deze kwaliteitscategorie: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse.
Een andere wijnsoort en typisch winters is le Vin Chaud. Deze drank is gemaakt met warme rode wijn met toevoegingen van kaneel, kruidnagel en sinaasappelschil. De vin chaud is perfect om buiten van te genieten na een dag op de piste of tijdens de festiviteiten rondom Kerst. Meer over de wijnen van Savoie Mont Blanc vind je hier.

wijn uit savoie mont blanc

Bier en likeur uit de Savoie Mont Blanc

Naast wijn blijft Frankrijk en de Savoie ook niet achter op het gebied van bier. In het hart van de Savoie, in Motte Servolex, wordt het ambachtelijke bier van Brasserie du Mont Blanc gebrouwen. Deze authentieke en karaktervolle speciaal bieren zijn gebrouwen met het water van de gletsjers van de Mont Blanc. In 2018 heeft Brasserie du Mont Blanc nog een award voor de European Beer Star gewonnen.
Dan blijft likeur nog over én ook dat is te vinden in Savoie Mont Blanc. De twee bekende likeuren zijn Genepi en Chartreuse. Genepi des Alpes is een kruidenlikeur en komt uit het Alpengebied. Deze likeur wordt vooral gedronken na een maaltijd. De likeur wordt gemaakt van de Artemisia plant, die de kleur en smaak kenmerkt. De kleur van de drank is licht olijfgroen tot bleek goud. De smaak doet bij velen denken aan kamille of moederkruid. Chartreuse is vernoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen. Deze drank is gemaakt van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen. De Chartreuse likeur behoort tot de meeste complexe producten om te produceren op het gebied van drank.

wijn uit savoie mont blanc

De veelzijdigheid van Savoie Mont Blanc
Het is duidelijk dat de Savoie Mont Blanc regio een veelzijdige collectie aan typische gerechten en dranken bezit. Deze veelzijdigheid maakt dat iedereen uit de voeten kan in deze regio. Conclusie?

Savoie Mont Blanc is culinair genieten!

Over Savoie Mont Blanc

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 112 van de best en meest gerenommeerde resorts ter wereld. Dat betekent eindeloze afdalingen, majestueuze besneeuwde bergtoppen en winterse vergezichten. Naast een wintersport-walhalla is Savoie Mont Blanc ook zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen, tussen de grote meren en bergen. Het is een paradijs voor bergliefhebbers, met uitgestrekte beschermde gebieden, een nationaal park (La Vanoise), twee regionale parken (Bauges en Chartreuse) en vele natuurreservaten.
Kijk voor meer informatie op https://www.savoie-mont-blanc.com/en

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!