Eind november vond in de RAI in Amsterdam de 16e editie van de World Bulk Wine Exhibition (WBWE) plaats. Ghislaine Melman bezocht deze interessante beurs namens Anne-Wies.NL.

Deze jaarlijkse internationale wijnbeurs wordt vooral door buitenlandse wijnprofessionals bezocht die speciaal hiervoor vanuit de hele wereld naar onze hoofdstad reizen. Totaal waren er bijna 2000 bezoekers uit meer dan 70 verschillende landen. Daar tegenover stonden 245 exposanten, afkomstig uit 25 producerende landen.

Nederlanders op WBWE

Niet alleen voor buitenlandse wijnprofessionals is de WBWE een interessante beurs. Vlnr: Wijnjournalist Charlotte van Zummeren, MW Cees van Casteren, Ghislaine Melman (Melman Communications), Sommelier Wessel Houben, Wilbert Hilgersom (Vranken Pommery), Sophie van der Zand (Walraven Sax) en Global Wine Consultant Frank Donker.

Efficiënte inrichting

Wie beurzen als ProWein en Wine Paris kent, zal verbaasd zijn over de efficiëntie en eenvoudige inrichting van de WBWE. In een grote hal van de RAI speelt de gehele beurs zich af. Hier vind je geen mooie stands of dure standbouw. Alle deelnemers maken gebruik van de uniforme sobere standbouw. Het deert de bezoekers van de WBWE niet, ze zijn hier om zaken te doen.

World Bulk Wine Exposition sobere inrichting.

Foto’s: Vinexposium

Bulkwijn: sleutelrol in wereldwijde wijnproductie

Vanwege extreme weersomstandigheden daalde de oogst qua volume in belangrijke wijnlanden als Frankrijk, Italië en Argentinië. Hierdoor zal de wereldwijde beschikbare wijnvoorraad dalen, waardoor de druk op de markt zal toenemen. Bulkwijn, goed voor 30% van het productievolume, heeft bewezen een strategisch antwoord te kunnen bieden.

Deelnemende landen

Van de 25 exposerende landen was een sterke vertegenwoordiging aanwezig van Franse wijnregio’s. Daarnaast waren ook veel belangrijke Spaanse en Italiaanse bedrijven aanwezig en was er zelfs een opmerkelijke deelname uit de Nieuwe Wereld: Australië en Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië en Chili waren ook vertegenwoordigd.

Interessante masterclasses 

De masterclasses en conferenties zijn belangrijke elementen van de WBWE, met een aanbod van 10 sessies met 300 deelnemers. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere: Navigating the Future of Low and No Alcohol Wine”, “How Bulk Wine Can Drive Both Efficiency and Profitability” en “What does the On-Trade and gastronomy have to do with bulk wine and vice versa?” Onder de sprekers bevond zich onder meer Job Seuren, eigenaar van restaurant Zoldering.

masterclasses WBWE

Foto’s: Vinexposium

Stille proefruimte

De” Silent Tasting Room” bood een hoogwaardige free-tour-proefruimte met meer dan 350 bulkwijnlabels uit het hele spectrum. Tegelijkertijd heeft de beurs haar focus op sterke drank en No/Low-segmenten aangescherpt, wat inspeelt op de veranderingen in de markt.

Silent tasting room WBWE

Foto’s: Vinexposium

International Bulk Wine Competition

De WBWE bood, zoals elk jaar, een podium voor de International Bulk Wine Competition (IBWC). Voor deze competitie proefde en beoordeelde een panel van 25 experts meer dan 150 inzendingen voor bulkwijn en sterke drank van over de hele wereld. De inzendingen kwamen o.a. uit Argentinië, Nieuw-Zeeland, Chili, Frankrijk, Italië en Spanje. Zes ontvangers kregen de hoogste onderscheidingen in de competitie – Grand Gold Medals – voor de uitmuntendheid van hun producten:

  • CAVE LA ROMAINE, Côtes du Rhône (Frankrijk)
  • TIKI GROUP, Premium North Canterbury Sauvignon Blanc 2024 (Nieuw-Zeeland)
  • GIGONDAS LA CAVE, Côtes Du Rhône Villages 2023 (Frankrijk)
  • ENOAGRIMM, Primitivo (Italië)
  • CAVES ET VIGNOBLES DU GERS, Full Chardonnay (Frankrijk)
  • JUVIAR, Bonarda (Argentinië)
IBWC compilatie jureren

Foto’s: Vinexposium

Organisatie WBWE

De WBWE wordt georganiseerd door Vinexposium, die in Parijs Wine Paris organiseert. Via de zakelijke matchingservice van Vinexposium kunnen bezoekers op voorhand meetings plannen met de producenten hetgeen de beurs uitermate efficiënt maakt.

Agendapuntje:
De volgende WBWE wordt georganiseerd op 24 en 25 november 2025 in de RAI in Amsterdam. Meer info: worldbulkwine.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Ghislaine is vinoloog en eigenaar van het in wijn gespecialiseerde PR bureau ‘Melman Communications‘. Dagelijks is zij voor haar internationale opdrachtgevers actief bezig met wijn. Hier deelt ze enkele geheime tips van haar reizen.

#Ghislaine