Elk jaar gaat registervinoloog Ed Caper met zijn familie naar Tenerife tijdens de krokusvakantie. Zijn zus en zwager wonen er in de winter en in die periode zoeken ze elkaar daar graag op. Dit keer maakten zij er een bijzondere reis van: ze gingen een dag langs de mooiste wijnbedrijven van Tenerife. Lees maar even mee…

Mijn zus en zwager zijn bevriend met Masterchef Adrian Bruins die op Tenerife in een restaurant werkt. Hij heeft zelf ook restaurants gehad en voor vele bodega’s gewerkt, waardoor hij de nodige contacten heeft. Toen hij hoorde dat ik een bijzondere interesse in wijn heb, bood hij aan om een dagje langs de mooiste wijnmakers van Tenerife te gaan. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen, dus we gingen op pad. We  bezochten de wijnbedrijven Tierra Fundida, Bodegas Monje en Bodegas Tajinaste en hebben heerlijk gelucht bij Donde Mario in Sta Úrsula.

De Canarische Eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en rijzen nu rechtstreeks uit de zee op tot hoogtes van meer dan 1200 meter boven zeeniveau.
Gekoeld door de bries uit de zuidwestelijke passaatwinden waar volop zonneschijn is, is het natuurlijke klimaat hier perfect voor wijnbouw van hoge kwaliteit.

Klimaat op Tenerife

De afwisseling van subtropische warme anticyclonen bepaalt het unieke klimaat van Tenerife dat leidt tot stabiel weer. De topografie van het eiland duwt de luchtstromen omhoog die botsen met de bergwanden, waardoor zowel de stijging als de afkoeling van de lucht wordt veroorzaakt, wat resulteert in het fenomeen dat “zee van wolken” wordt genoemd. De zachte temperaturen zijn het belangrijkste kenmerk van het eilandklimaat, hoewel de temperatuur afneemt naarmate de hoogte stijgt.
De meeste regens vinden hun oorsprong in het noorden van het eiland, tussen 600 en 1.200 meter boven zeeniveau, waar horizontale regen valt als gevolg van de aanwezigheid van een zee van wolken. November tot februari is wanneer het regenseizoen piekt, in de bergtoppen verschijnt sneeuw in de herfst en winter.
De verschillende posities van de hellingen van het eiland ten opzichte van de passaatwinden, evenals de hellingen die van de rand van de zee tot meer dan 3.000 meter gaan. Dat alles leidt naar het landschap van de wijngaarden van Tenerife, geconditioneerd door een combinatie van lokale klimaten, wind, regen, bodemgesteldheid en expositie.

De 6 DO’s van Tenerife

Elk Canarisch eiland heeft zijn eigen DO (gecontroleerde herkomstbenaming) maar Tenerife, het grootste eiland, heeft er vijf. De zesde is een overkoepelende DO, Isla Canarias, die gebruikt wordt als de druiven bijvoorbeeld uit twee verschillende Tenerife DO’s komen.

De wijnbouw van DO Valle de Orotava in Tenerife is zeer onderscheidend, met verschillende wijnstokken die in elkaar zijn gevlochten om lange ’touwen’ te vormen, geleid op lage draden en op en neer groeien op de hellingen. Er is totaal 8000 hectare aan wijngaarden. Langs de noordkust strekken zich van west naar oost de appellations DO Ycoden-Daute-Isora, DO Valle de La Orotava en DO Tacoronte-Acentejano uit. Aan de zuidkant van de van 3715 meter hoge El Teide, waar het droger is, ligt de DO Abona, terwijl DO Valle de Güímar tussen laatstgenoemde DO en Tacoronte is ingeklemd.
De eerder genoemde DO Islas Canarias is een nieuwe DO vanaf 2016 die over alle eilanden gaat.

Inheemse druiven

Een sleutel tot het succes van de wijnen van Tenerife zijn de verschillende inheemse variëteiten van niet-geënte wijnstokken die op het eiland groeien en die nergens anders in Spanje te vinden zijn. De druiven die het meest worden gebruikt om witte wijnen te produceren zijn listán blanco, malvasía, gual, albillo criollo, vijariego, moscatel, marmajuelo en verdello. Rosés en rode wijnen worden meestal gemaakt van de druiven listán negro, negramoll en tintilla.

Malvasía
Malvasía is de meest opvallende variëteit van witte druiven. De druif is zeer aromatisch en een van de oudste bekende variëteiten, die in het verleden werd gebruikt om de beroemde Canarische wijnen te maken die populair waren in Europa. De wijnen van Tenerife zijn van oudsher zoet, maar je kunt er tegenwoordig ook droge, halfdroge en soms zelfs tanninerijke wijnen vinden. De aromatische, frisse smaak is een aanvulling op zowel kaas als zoete desserts. De malvasía-druif is voornamelijk wit, maar er zijn ook rode varianten.

Palomino
Het druivenras palomino, dat tegenwoordig heel gebruikelijk is op het eiland, wordt ook gebruikt om Listán Blanco te produceren. Met oesters en gegrilde vis is het een heerlijke combinatie.

Listán negro
De donkere, middelgrote trossen van listán negro en het sterke karakter maken het tot een zeer klassieke variëteit, die unieke aromatische en fruitige wijnen voortbrengt. Maceratie met koolzuur wordt vaak toegepast om wijn van listán negro te maken wat dan fruitige, wijnen geeft, bedoeld om jong te drinken, maar sommige ondergaan traditionele gisting en kunnen op eikenhout worden gerijpt.

Negramoll
Naast de smaak is de negramoll-druif ook populair vanwege de fluwelen textuur.

Bezoek aan Tierra Fundida

Bij Tierra Fundida ontmoeten we Loreto Pancorbo. Loreto is van oorsprong een wijnmaakster uit Rioja maar heeft daarna over de hele wereld gewerkt: ze heeft gewerkt in Napa Valley, Nieuw-Zeeland (Constellation Group) en in Rioja. Uiteindelijk bleef ze in Tenrife bij Gabriel waarmee ze drie kinderen heeft die opgroeien terwijl zij haar eerste oogsten produceerde. Zij heeft niveau 4 van de WSET (Diploma Course) bereikt en is bezig met de Master of Wine studie, ze gaat nu binnenkort op voor haar tweede level examen. Ze labelt graag de tanks van elke wijn met haar muzikale hits, een hobby die uit de hand gelopen is. Ze is getrouwd met Gabriël Morales, een belangrijke oenoloog op de Canarische Eilanden. Hij adviseert over wijnbouw en verschillende projecten in wijnmakerijen op Tenerife en Gran Canaria. Het hoofdkantoor is gevestigd in de wijnmakerij Domínguez Cuarta Generación (Tacoronte-Acentejo) en in het nieuwe project met Loreto: Vinos En Tandem.

De wijnmakerij en de wijngaarden bevinden zich in het noorden van Tenerife. Ze hebben een oppervlakte van 7.0 ha , 600 m 2 gebouwd voor de wijnmakerij, het huis, een boomgaard en dieren. Na meer dan 20 jaar in de wijngaarden van anderen en in het zuiden van Tenerife te hebben gewerkt, zijn ze aan een persoonlijk project begonnen om ambachtelijke wijnen te maken met de oorspronkelijke lokale druiven van het noorden van Tenerife. Hun eerste productie in 2017 was 1.400 flessen .

Ed Tenerife Lorena

Tierra Fundida, de wijnen

We proeven eerst een aantal frisse wijnen van het vat. Loreto experimenteert met wel of geen schillen mee (met schillen hebben de wijnen meer structuur).

Cercado del Pino 2021
We proeven de  12,5% alcohol Een blend van 70% listán blanco en 30% abillo criollo ( deze laatste is gefermenteerd met de schillen). Frisse wijn (8 gr zuur) met bloemigheid citrus veel smaak en een fijne afdronk , mooie wijn.

Tierra Fundida 2021
De enige Do wijn (Taraconte Acentejo) 13% alcohol, rood, een blend van listan negra, negramolle en castellana negra, hele trossen gefermenteerd, 5 maanden gebruikt eiken en 3 maanden in cement. Hij heeft een goede structuur, frisse wijn (iets onder 7 gram zuur), rood fruit, medium, iets drogende tannine van de steeltjes en een lange afdronk.

Verdello 2020
Hele trossen uit elkaar gehaald en geheel in het vat gefermenteerd. goudkleurig, geurig, honing, amandel, rijpe perzik, en ook veel smaak 12,5% alcohol, wat structuur op de tong, frisse wijn medium body , medium lengte. Mooie wijn.

wijnen Lorena

Bezoek aan Bodegas Monje

Chef Adrian Bruins is hier kind aan huis en leidt ons rond in dit imposante bouwwerk met boven een restaurant en proeflokaal met een werkelijk prachtig uitzicht over de oceaan en links een uitzicht naar de piek van de meer dan 3700 meter hoge Teide, de grootste vulkaan van het Spaanse eiland Tenerife.

De huidige eigenaar, Felipe Monje is de vijfde generatie wijnmakers van het familiebedrijf. De kelder is door zijn vader in 1956 gebouwd en gemoderniseerd in 1983. Nog steeds worden oude eikenhouten vaten uit die periode gebruikt voor de fermentatie. Zo worden oude tradities en moderne technieken gecombineerd.

Bodegas Monje compilatie

De winery bestaat uit meerdere lagen. Op de eerste onder het restaurant bevindt zich de productieruimte en nog weer lager is een entertainment zaal waar ook eten wordt geserveerd. Zo is er het eens in het kwartaal terugkerende ‘wine & seks’, waarbij er erotische toneelvoorstellingen worden uitgevoerd en 120 mensen van eten moeten worden voorzien en waar Adrian elk kwartaal de ‘chef van de nacht’ is.

De wijngaarden van Monje bevinden zich in El Sauzal, op ongeveer 600 meter boven zeeniveau, op steenachtige, maar zeer rijke grond, het resultaat van de vulkaan en het verstrijken van de tijd. De aangeplante druivenrassen zijn listán negro, listán blanco, negramoll, tintilla, vijariego negra en marmajuelo. En er wordt met meer geëxperimenteerd, allemaal pre-phylloxera, verkregen uit de erfenis van de voorouders van Felipe Monje.

Bodegas Monje, de wijnen 

Drago Blanco Afrutado
Een half zoete wijn van Listán blanco 11,5% 2022 bloemige wijn iets fris, aardige wijn.

Rosé Bibiana afrotado
Half zoet 2022 listan negro, lichte wijn.

Rosé Bibiana
Droog, lichte prikkeling van tannine.

Tinto Hollera 2022
Maceration carbonique, winegum snoepjes in neus en in smaak van rood fruit, iets aards, medium (-) tannine heel zacht.

Traditional Tinto 2018
Wat steviger medium(+) tannine iets drogend iets aards, kersen.

Rino Monje 2018
Iets gemengd met de hollera, iets zacht qua tannine ook aards kersen, peper iets zwavel. Medium lengte.

Monje 2019
Met 6 maanden hout, sappig medium(+) tannine iets drogend, wat vuurstenen, kersen toost, vanille medium body best wat lengte. Mooie wijn.

Monje geproefde wijnen

Bezoek aan Bodegas Tajinaste

Het wijnbedrijf is gestart in 1939 toen Domingo Farráis, de grootvader van de huidige eigenaren,  terugkeerde uit Cuba. Domingo zag de wilde schoonheid en het potentieel van de Orotava-vallei op Tenerife, kocht het landgoed El Ratiño en plantte zijn eerste wijnstokken. Tegenwoordig maakt men deels nog steeds wijnen van druiven van de wijnstokken die in die tijd ongeënt waren aangeplant.

Nayra ontvangt ons en laat eerst de wijngaard zien waar de speciale ‘cordon trensado’ gevlochten druivenranken staan. Deze methode werd traditioneel hier gebruikt om andere gewassen tussendoor te kunnen planten, maar vindt nog steeds plaats.

Tajinaste Compilatie

Bodegas Tajinaste, de wijnen

Tajinaste blanco 
Listan blanco 13% DO Isla Canaria (omdat de druiven van 2 Tenerife DO’s gekomen) frisse neus citroen, groene appel, ananas, licht bittertje van amandel. Medium body frisse afdronk, leuke wijn

Piasaje de las Islas 2022
Malvasia aromatica, marmajuela 13,5% alcohol, muscat achtige geur : druivig, bloesem, veel smaak droge wijn, medium(+) body en wat meer lengte, fijne wijn.

Piasaje de las Islas 2022
Van wijngaarden van La Gomera en de druif is foresta blanca, medium (+) iets bitterheid in de smaak van de huid van perzik en abrikoos, een aparte wijn.

Tajinaste Traditional 2021
DO Isla Canarias 13% vuurstenen in de neus en kersen. Sappige wijn, medium tannine zacht, goed in balans medium body, lengte, mooie wijn!

Tajinaste vendimia selectionale 2021
13,5 alcohol DO Valle de Oratava 2021 (van geselecteerde druiven) zelfde neus meer smaak iets meer tannine medium body mooie wijn!

Can, DO Valle de Oratava 2021
Met 9 maanden houtrijping listan negri en vijariego. Iets vanille en verder bovenstaand profiel heerlijke smakelijke sappige wijn voor €20,-.

Tajinaste geproefde wijnen

Lunch bij Donde Mario

Het is al laat geworden en eigenlijk kunnen we bijna spreken van diner. Adrian is een voorvechter van de ‘slow food’ beweging, wat onder meer staat voor mooie eerlijke lokale producten gebruiken. Dit restaurant staat dat ook voor. Voorafgaand door heerlijk eigen gebakken brood krijgen we dan ook mooie lokale producten die we met z’n allen delen: kroketten van Iberische ham, gebroken eieren met stroaardappeltjes en pittige zachte rode tonijntartaar, vis ceviche met gebakken inktvis, premium Angus lendenen met gebakken aardappelen en groene salade. Een en ander begeleid door een witte wijn van Lanzarote gevolgd door de rode Trajinaste CAN. Een mooie afsluiting van een bijzondere dag.

 

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#EdCarper