“Wijn is inmiddels in ons land op het lijstje van noodzakelijke boodschappen beland”, zo luidt de eerste zin op de ‘flaptekst’ van het onlangs verschenen DAGBOEK VAN EEN GEZONDE WIJNDRINKER. Nu is dat bij ondergetekende al jaren het geval, dus ik ben heel benieuwd naar de laatste onderzoeksresultaten van wijnschrijver Harold Hamersma op dit gebied. Uiteraard hopend op positieve verhalen ‘over het goede van wijn’.

Wijn en gezondheid

Wijn is niet alleen lekker, maar lijkt ook een positieve invloed op het lichaam te hebben. Verhalen over de negatieve invloed komen echter vaker in het nieuws. Na het verschijnen van ‘Wijnreis door mijn lichaam’ kreeg Harold Hamersma talloze vragen van lezers over de positieve effecten van matige wijnconsumptie. “Na het schrijven van dit boek volg ik wetenschappelijke, medische en journalistieke publicaties over het onderwerp ‘wijn en gezondheid’ met nog grotere belangstelling. Ik ben ze gaan verzamelen. Daarbij verlies ik niet uit het oog dan niet ik de autoriteit ben, maar de wetenschappers, professoren, hoogleraren en artsen van wie ik de onderzoeksbevindingen tot mij heb genomen”. Het resultaat vind je terug in dit boek: ‘Dagboek van een gezonde wijndrinker‘.

Amusant en lekker weglezend

Natuurlijk vind je in de verhalen in het boek volop termen als ‘polyfenolen’, ‘anti-oxidanten’ en het ‘amyloïd-bèta-eiwit. Dat kan niet anders voor een boek dat is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties. Maar ze zijn amusant en onderhoudend. Harold neemt je (overigens vaak en gezellig met Mevrouw Hamersma) mee op zijn vele leuke tripjes. Van de wijnwinkel van zijn broer op Ibiza naar een road-trip door Californië. Die laatste deed hij overigens met ‘schrijver-gastronoom’ Ronald Giphart. Maar dat had je wellicht al gezien op 24Kitchen.

De waarheid in het midden?

Serieuze zaken als dementie, overgewicht, problemen met de prostaat en borstkanker passeren de revue. Harold Hamersma neemt de onderzoeken die daarnaar zijn gedaan mee in zijn verhalen. Ondanks de luchtige toon blijkt Hamersma diep in de materie gedoken te zijn. Een uitgebreide lijst met geraadpleegde literatuur vind je achterin het boek. De vraag blijft: wat is waar en wat niet? Wat is goed en wat is slecht? Een eensluidend antwoord vind je niet in dit boek. Excessief alcoholgebruik is slecht maar matig gebruik kan het leven wel degelijk veraangenamen. En…de tekeningen van Kamagurka die de verhalen begeleiden zijn ook heel aangenaam!

Dagboek van een gezonde wijndrinker Kamagurka

Dagboek van een gezonde wijndrinker: tekening van Kamagurka

Dagboek van een gezonde wijndrinker: over de auteur:

Harold Hamersma heeft een bovengemiddelde belangstelling voor wijn. Als wijnschrijver voor onder andere NRC HandelsbladHet Parool en als auteur van de wijnkoopgids De Grote Hamersma bedraagt zijn jaarquotum rond de 8.000 flessen. Proefflessen wel te verstaan.

LINKS:

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com

Meer wijnboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnboek