De  ‘Nederlandse dag van de Champagne-wijnen’ is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt tijdens of aan het einde van de champagne-oogst. Dit is een juist moment om de belangrijkste actuele ontwikkelingen aan de Nederlandse pers te presenteren. 
champagnebureaulogo

Whotel

Dit jaar vindt het evenement plaats in het luxueuze  Whotel, gevestigd in het voormalige PTT-kantoor aan de Amsterdamse Spuistraat. Het interieur is prachtig verbouwd. Net als in de Champagne gaan daar historie en toekomst hand in hand. Grégoire Van den Ostende (directeur van het Benelux Champagne Bureau) en Thibaut Le Mailloux (communicatie-directeur Comité Champagne) ontvangen de gasten op de 6e etage. Het uitzicht is er  formidabel. Na wat oe’s en ah’ (en koffie) daalt het gezelschap af naar de 1e etage, waar een presentatie gegeven wordt over de Champagne-streek, champagne en de cijfers.
whotel
Een bijzonder mooi uitzicht over Amsterdam! Kijk ook maar eens  naar dit You Tube filmpje!

Nederlandse markt, de cijfers

In 2015 werden er officieel 2.329.165 champagneflessen verzonden naar Nederland. Hiermee blijft Nederland op de elfde plaats in de rangschikking van alle champagne invoerende landen. Meer dan 290 verzenders zijn aanwezig op de Nederland markt. Die bieden met elkaar een gevarieerd assortiment aan de Nederlandse consumenten. Ook al blijven de Nederlanders liefhebbers van brut champagne zonder jaartal (83 % van de volumes), toch appreciëren ze een ruime variëteit aan andere soorten champagnes waaronder rosé-champagne (6,8%) en demi-sec (6,2%).

kurken2champagne

Het wijnjaar 2016

De wijngaarden werden in 2016 niet gespaard. Er was een bijna constante regenval van januari tot juni en een tekort aan zonneschijn. Daarna volgde een aaneenschakeling van vorstperiodes in de lente, onweer en hagel in april, mei, juni en juli en zonnebrand ten gevolge van de temperaturen boven de 35°C eind augustus. Dit alles heeft wel tot 30% van het oogstpotentieel vernietigd. Gelukkig hebben de zon en de warmte in augustus, in combinatie met frisse nachten, een snelle rijping verzekerd, onder uitstekende omstandigheden. Dat komt de kwaliteit ten goede. Het ziet er al met al naar uit dat het wijnjaar 2016 toch een goed jaar wordt voor de Champagne.
champagneheren
Grégoire Van den Ostende en Thibaut Le Mailloux presenteren de cijfers
en delen met de pers het laatste nieuws uit de Champagnestreek

De oogst in de Champagne

Het toegestane verhandelbare rendement voor de duivenoogst 2016 werd vastgelegd op 10.800 kg/ha waarvan 9.700 kg/ha uit de oogst en 1.100 kg/ha uit de voorraad. De oogst begon op 10 september. Als gevolg van de weerschommelingen werd het jaar gekenmerkt door een uiterst heterogene rijping waardoor een nauwkeurige uitstippeling van het oogstcircuit nodig was. De oogst vond hoofdzakelijk bij mooi weer plaats. De trossen waren in uitstekende gezondheid. Het natuurlijk alcoholvolumegehalte heeft vaak de vereiste 9% ruim overschreden. Het gemiddeld rendement voor de appelatie zal rond de  8.400 kg/ha draaien.

champagnehinke

Het blijft niet bij ‘droge’ cijfers alleen. Hinke de Jong (Brouzje.nl)
laat champagnes proeven en vertelt er alles over.

cannelonivantonijnentomaatfonduevansjalotentomaatkorianderbasilicum

Bij de verschillende champagnes worden door Whotel kleine gerechtjes geserveerd.
Niet alles past even goed, maar deze ‘Canneloni van tonijn en tomaat fondue van sjalot en tomaat, koriander, basilicum’ is top bij de Cuvée 739 extra-brut van Jacquesson!

Met een app over de Champagne

Op 4 juli 2015 werden de Champagnehellingen, -huizen en -kelders ingeschreven op het Werelderfgoed van het UNESCO. Om dit evenement te vieren, liet het Comité Champagne een 360° film realiseren “Champagne 360°”, met als doel deze sites in de schijnwerpers te zetten door een virtuele vlucht aan te bieden: www.360.champagne.com. Dit is echt een superleuke ervaring. Met een koptelefoon en speciale bril op vlieg je levensecht over de wijngaarden en de ‘Avenue de Champagne’.  De app is een aanrader, ook zonder speciale bril. Je kunt hem downloaden in de app-store: 360° Champagne.

champagneexperience

Als je niet weet wat je te zien krijgt, ziet het er voor de buitenwereld wel vreemd uit.
Kijk maar eens naar dit filmpje

Digitaal leren over champagne

De E-learning applicatie champagnecampus.com, helpt u alles te weten te komen over champagne. Ze is bestemd voor  iedereen, van beginner tot de ervaren liefhebber, die zijn of  haar kennis wenst uit te breiden of meer wil ontdekken over champagne: zijn oorsprong, zijn unieke eigenschappen, de voorbereiding en de degustatie.De app bevat ook een inleidende quiz om je niveau te evalueren en 3 opleidingen op maat.

champagnes

Het was een mooie dag met dito champagnes. En die app: downloaden dus!

 

Organisatie en presentatie: Benelux Champagne Bureau i.s.m. champagne-ambassadrice Hinke de Jong (Brouzje.nl)

Meer over Whotel vind je op de website van Whotel