Achter iedere fles gedistilleerd gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een sensatie van smaak, een specifieke productiemethode, een nieuw productiegebied of zelfs een compleet nieuw ingrediënt. Komende maand start bij de Wijnacademie een cursus Gedistilleerd Nieuwe Stijl. Naast leren stoken op locatie is er ook aandacht voor het maken van cocktails en het experimenteren met gedistilleerd-spijs combinaties. 

Distilleren is de essentie, de ‘ziel’ van een drank vangen in een fles. Of de basis nu afkomstig is van druiven, andere fruitsoorten, granen of suikerbieten: achter elk etiket gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een eindeloze variatie aan grondstoffen, distilleermethodes en manieren van rijping zorgen ervoor dat je nooit uitgeproefd raakt.

Distilleren Wijnacademie peren

Stokerij Lubberhuizen

Tijdens drie volle lesdagen wordt de theorie zoveel mogelijk uitgelegd aan de hand van de praktijk. Zo bezoeken we de eerste lesdag gelijk al Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe, waar we tijdens een rondleiding alle stappen van het ambachtelijke stookproces voorbij zien komen. Uiteraard wordt er ter plekke ook het nodige geproefd en geanalyseerd!

Distilleren Lubberhuizen mannen

Foto: Ylfa Raaf

Trends in distillaten

Tijdens de tweede lesdag, die plaatsvindt op de Wijnacademie in Maarn, wordt de theorie achter distillaten als wodka, tequila, cognac, grappa, rum en whisky uitgelegd aan de hand van uitgebreide proefsessies. Wat zit er in je glas? Waarom denk je dat? Wat is de essentie van deze drank? Onder meer processen als vergisten, mouten, branden, distilleren, rijpen en verdunnen komen (nogmaals) aan bod. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar nieuwe trends.

Distilleerketels foto wijnacademiejpg

Cocktails mixen

De laatste lesdag gaan we (klassieke) cocktails mixen en experimenteren we met distillaat-spijs-combinaties. Ook komen zaken als regelgeving en gezondheid aan bod.

Cocktails AW eigen

Cocktails mixen en experimenteren met distillaat- spijs combinaties

Gedistilleerd Brevet

De inhoud van de opleiding Gedistilleerd Brevet (SDEN3) aan de Wijnacademie is zeer waardevol voor medewerkers en eigenaren van slijterij en horecaondernemingen. Door het uitgebreide proeftechnische gedeelte en de theorie die gekoppeld wordt aan de praktijk, kunt u beter afwegingen maken bij de inkoop en verkoop van gedistilleerd. Bovendien geeft het Gedistilleerd Brevet  toegang tot de opleiding tot Liquorist (SDEN4), eveneens aan de Wijnacademie.

Gedistilleerd Brevet, wie en waar

De lessen worden verzorgd door vinoloog Thijs Akkerman, die tevens in het bezit is van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleerdiploma van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Hij importeert wijnen en distillaten, geeft les over dranken en is distilleerder bij Stokerij Lubberhuizen.

Locatie

Stokerij Lubberhuizen in Varik (lesdag 1)
Wijnacademie te Maarn (lesdagen 2 en 3)

Lesdata

15 april, 20 mei en 3 juni

Tijdstip

10.00 – 17.00 uur

Kosten

€ 275,- inclusief BTW

Aanmelden

Aanmelden kan via de website: Gedistilleerd brevet.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!