Echte Boerderijzuivel wordt altijd echt op de boerderij gemaakt, met de melk van het eigen vee. Maar dat geldt jammer genoeg niet voor alle zuivel waar het woord ‘boer’ in voorkomt. Er is veel ‘namaak’ op de markt. Daarom is er een keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Dat is de garantie voor een echt boerderijproduct.

boerderijzuivel Cum Laude

Echte Boerenkaas

Van de 20.000 boeren in Nederland met melkvee zijn er nog bijna 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken. Alle andere melk gaat naar de fabriekHet meest authentieke zuivelproduct van de boerderij is de enige echte Boerenkaas. De bereidingswijze van Boerenkaas is zo bijzonder en uniek, dat niet alle kaas zomaar Boerenkaas genoemd mag worden. Er gelden strikte voorwaarden voor de bereiding op de boerderij en de te verwerken melk. Die moet afkomstig zijn van de eigen koeien, schapen of geiten. Bovendien mag de melk geen enkele behandeling hebben ondergaan; Boerenkaas is dus gemaakt van ‘rauwe’ melk. Er zijn echter ook boeren die hun melk thermiseren  (melk verwarmen boven de 40°C, waarbij de temperatuur  onder de 72 °C blijft) waardoor er geen sprake meer is van ‘rauwe’ melk. Deze kaas kan niet het predikaat Boerenkaas krijgen maar heet Kaas van de Boerderij.

 Het meest authentieke zuivelproduct van de boerderij is de enige echte Boerenkaas.

Cum Laude, de verkiezing

Juist met het oog op de enorme variatie in smaak en de veelzijdigheid in soorten product van alle verschillende boerderijen, is er jaarlijks de verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. In 22 categorieën kent een deskundige jury gouden, zilveren en bronzen medailles toe. Een gouden voor 93 tot 100 punten, zilver voor 90 tot 92 punten en brons voor 88 of 89 punten. Bovendien mag het aanwezige publiek stemmen voor de winnaar van de publieksprijs. Daarom kun je tijdens de ontvangst tussen 19.00 en 19.30 van alle genomineerde kazen proeven. Nieuw dit jaar is dat ook kinderen stemrecht hebben in de speciale Cum Laude kinderjury. Per productsoort gaan de drie ‘gouden’ winnaars door naar de volgende ronde; de prominentenkeuring. Daar wordt de algemene winnaar per product gekozen.

Boerenkaasmakerij

Verwen je smaakpapillen en breng je stem uit

Op 27 maart is het zover: dan wordt de smakelijkste verkiezingsuitslag van Nederland bekend: welke zuivelboer heeft dit jaar de lekkerste kaas? Wie van de meer dan 100 deelnemende kaasboerderijen mag straks de titel Cum Laude 2017 dragen? Voor de prijsuitreiking in Fort Wierickeschans in Bodegraven, in Hollands Groene Hart, worden kaasspeciaalzakenhoreca, culinaire journalisten en foodbloggers uitgenodigd.
Denk je dat jouw favoriete kaas-/zuivelboerderij zulke lekkere producten maakt dat die kanshebber is? Informeer even bij de boer of boerin of ze zich al hebben aangemeld. Want wat is er nou leuker dan wanneer jouw boer Cum Laude winnaar wordt?

Cum Laude winnaar

Blijf van deze wedstrijd op de hoogte via Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

Voor algemene vragen over en aanmelden voor het evenement kun je contact opnemen met irene van de voort, voorzitter van de Bond van Boerderijzuivel.

Meer over deze wedstrijd op de www.boerderijzuivel.nl