Op 27 maart 2017 werd op Fort Wierickeschans te Bodegraven de prijsuitreiking van de grootste kaaswedstrijd van Nederland gehouden: de Cum Laude Awards 2017. En de winnaars zijn….
  • Boerenkaas jong belegen (min 6 weken)
    • Kaasboerderij Onderwater
  • Boerenkaas belegen (min 16 weken)
    • Snoek Bergambacht
  • Boerenkaas oud (min 10 maanden)
    • Booij Kaasmakers
  • Boerenkaas overjarig (min 18 maanden)
    • Kaasboerderij de Hooiberg (technisch nr 1 ivm ex equo)
  • Kaas van de Boerderij jong belegen (min 6 weken)
    • Kaasboerderij Speksnijder
  • Kaas van de Boerderij belegen (min 16 weken)
    • Maatschap van Blokland
  • Kaas van de Boerderij overjarig (min 18 maanden)
    • Kaasboerderij Speksnijder
  • Kaas van de Boerderij Harde Geitenkaas
    • De Mèkkerstee
  • Kaas van de Boerderij Kruidenkaas
    • Kaasboerderij Verweij
  • Boeren Leidse met Sleutels
    • De Kaagse Boer
  • Geiten Boerenkaas
    • Utopia Hoeve
  • Kruiden Boerenkaas
    • Van der Arend
  • Boerenkaas Specialiteiten
    • De Sophiahoeve
  • Ambachtelijke bereiders
    • Geitenkaas Technisch nr 1 ivm ex equo Abdij LOV  Van Koningshoeven

Cum Laude, goud, zilver, brons

Meer dan 100 kaasboerderijen streden mee om zich als winnaar Cum Laude 2017 te mogen uitroepen.
De Cum Laude Awards is een verkiezing van de lekkerste boerderijzuivel van Nederland in de categorie Boerenkaas of Kaas van de Boerderij. Door middel van een technische keuring met een puntentelling tot 100 punten worden Gouden, Zilveren en Bronzen medailles toegekend. Er worden punten gegeven voor buitenkant, structuur, geur&smaak en de doorsnede van de kaas. Een Gouden medaille krijgt een kaas voor 93-100 punten, Zilver voor 90-92 punten en Brons voor 88-89 punten. Per productsoort gaan de drie Gouden winnaars door naar de volgende ronde: de Prominentenkeuring. Deze kiest in elke categorie de algemene Cum Laude 2017 winnaar. Dat doet deze jury door individueel de Gouden kazen te proeven en die scores te geven: A voor de topper, B voor nummer 2 en C voor de minst lekkere.
Anne-Wies: “De finale-proeverij was heerlijk! Want echt ‘niet-lekkere’ kazen zaten er natuurlijk niet bij in deze finale-ronde!”

Cum Laude, de keuringen

De technische keuring wordt uitgevoerd door professionele keurmeesters. Dat zijn vakmensen (handel, kaasspeciaalzaken of consultants) die dagelijks voor hun werk kaas proeven. Ze worden opgeleid en gekozen door de arbiter, in overleg met de Bond van Boerderijzuivel Bereiders (BBZ). De technische keuring kijkt naar “zuiver”, dus zit er geen boterzuur, lacto of coli te veel in met veel zogenaamde “afwijkende” smaken. Dus te bitter, te ranzig of te “goor” (goor blijkt ook een smaak). Het team van  prominente proevers bestaat uit smaakdeskundigen zoals (chef)koks, eigenaren van kaasspeciaalzaken, culinair journalisten en andere goede proevers.
Lees hier meer op deze website over vorige Cum Laude verkiezingen