Wat is er als wijnliefhebber nou leuker dan op wijnreis gaan? Struinen door de wijngaarden, wijnmakers spreken, hun wijnen proeven… Het goede nieuws: daar hoef je tegenwoordig niet zo ver meer voor te reizen. Sinds kort organiseren vinologen Annaline Doelen (wijnrestaurant Mes Amis) en Maurice Warnier (Vinteur) namelijk culinaire wijnreizen in Nederlands en Belgisch Limburg. Samen met een groep genodigden van de pers probeerde Monique van Kruining* namens Anne-Wies.NL alvast zo’n wijnreis uit. En dat werd dus inderdaad een heel leuke dag!
De start: een heerlijke lunch bij Mes Amis
Omdat een mens natuurlijk niet op een lege maag kan (wijn)reizen, beginnen we de middag met een lunch bij wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Eigenaresse Annaline Doelen vertelt ons enthousiast over haar missie om meer bekendheid te geven aan al het moois dat de regio Limburg te bieden heeft. Om die reden wordt er bij Mes Amis zoveel mogelijk met regionale producten gewerkt en vind je op de wijnkaart ook bijna alleen maar wijnen uit Nederlands en Belgisch Limburg.
Liever lokaal
Dit werken met lokale producten én producenten zien we wel heel letterlijk terug in het glas ‘Pareltjes van Annaline’ waarmee we verwelkomd worden. Deze mousserende rosé heeft Annaline namelijk samen met Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus in Vijlen samengesteld. De wijn is gemaakt van de druivenrassen cabernet cortis, cabernet cantor en monarch (volgens ‘méthode traditionelle’) en smaakt verfrissend, zacht en vol tegelijk. Hij barst van het rijpe fruit (frambozen, bramen, rozenbottel) en blijft daardoor aangenaam overeind naast de lichtzoete smaak van de amuse: een koud soepje van watermeloen met daarop een schuim van kriekbier en een crumble van basilicum. Lekker.
Als voorgerecht krijgen we vervolgens gemarineerde makreel met diverse structuren van komkommer en waterkers en een linzenkoekje. Wat is dat een feestje op een bord zeg! De smaken zijn erg mooi in balans en de verschillen in structuur maken het gerecht lekker speels. Hierbij drinken we de Auxerrois 2016 van Landgoed Overst Voerendaal. Als glas los is deze zachte wijn nog wat ingetogen, maar bij het gerecht komt hij wat voller over, zonder te overheersen. Prima match.
Regent bij Limburg landvarken
Het hoofdgerecht bestaat uit smaakvolle filet van Limburgs landvarken met daarbij boleet, crème van paarse wortel en boontjes. Als begeleidende wijn wordt geserveerd de ‘Rouge de Planck’ 2015 van Wijndomein De Planck in Slenaken, een rode wijn gemaakt van het druivenras regent. Een vrij uitgesproken wijn (aards, duidelijke houttoets, bosfruit, nootmuskaat) die zich toch aangenaam weet te voegen naar de aardse en kruidige smaken in het gerecht.
Op wijnreis in Limburg: 4 wijnhuizen
Lang tijd om uit te buiken is er niet, want inmiddels staat er voor de deur van het restaurant een busje voor ons klaar en mogen we op wijnreis. Terwijl we door het prachtige, glooiende Limburgse landschap rijden, licht Maurice Warnier van Vinteur het programma van deze middag toe. We gaan maar liefst 4 Limburgse wijnhuizen bezoeken, leuk! De kilometers schieten voorbij terwijl Maurice allerlei wetenswaardigheden vertelt over de wijnbouw in Limburg en al gauw staan we in Vijlen bij ons eerste wijnbezoek: Wijndomein St. Martinus.
1) Wijndomein St. Martinus
Op het terras van St. Martinus worden we ontvangen met een prachtig uitzicht en een glas Funkelwien sec 2013, een mousserende witte wijn gemaakt van johanniter (sappig, rijpe appel, honing, perzik en een vriendelijke, zachte mousse). Ondertussen vertelt de energieke eigenaar en wijnmaker Stan Beurskens honderduit over zijn bedrijf. In rap tempo volgt het ene gedetailleerde verhaal na het andere. Heel veel informatie, maar dat is geen moment vervelend. Sterker nog, Stans enorme enthousiasme werkt erg aanstekelijk.
Hypermoderne wijnmakerij
Bottom-line van het verhaal is dat een aantal zaken belangrijk zijn voor Stan: duurzaamheid, innovatie, durf, kennis en passie. O, en bovenal dat mensen zijn wijnen lekker vinden. Punten die we stuk voor stuk terugzien terwijl we afdalen in de kelders (jawel, meervoud) van zijn hypermoderne wijnmakerij annex wijnkenniscentrum (het pand oogt dusdanig on-Nederlands dat het woord ‘winery’ in me opkomt). Terwijl we op etage -1 onder genot van een glas witte Gris de Villare 2016 de state-of-the-art machine voor druivenselectie bekijken en op etage -2 de rode cuvée 7 Zonden proeven te midden van de houten wijnvaten, neemt Stan ons mee door het hele wijnmaakproces. Super interessant en vooral ook heel erg leuk!
De wijnen van St. Martinus
Wat de wijnen betreft trouwens: de Gris de Villare wordt gemaakt van souvignier gris en pinot gris en is een zachte, volle en fruitige witte wijn met aroma’s van abrikoos en iets snoepigs. De 7 Zonden is een bijzondere blend van 3 druivenrassen (cabernet cortis, cabernet cantor en pinotin) uit 3 jaargangen; dat is dus 3 + 3 = 6 en ‘de zonde(n) van Stan’ erbij maakt 7 (dat laatste telt blijkbaar maar als 1…). De wijn is vol van smaak met vriendelijke tannines, veel donker bosfruit, wat tabak en iets floraals.
Wijnreis in Limburg… Belgisch Limburg!
Na deze uitgebreide rondleiding dirigeert Maurice ons netjes op tijd terug richting bus voor de rit naar het volgende bezoek. Terwijl ik het heuvelachtige landschap aan me voorbij laat trekken en me spontaan in het buitenland waan, staan we even later daadwerkelijk over de grens in België klaar voor het tweede bezoek van deze middag: Wijnkasteel Genoels-Elderen.
2) Wijnkasteel Genoels-Elderen
Na het bezoek aan de hypermoderne winery van St. Martinus kon het contrast niet veel groter, want Wijnkasteel Genoels-Elderen (de naam geeft het al aan) huist in een soort kasteel, inclusief lange oprijlaan en rozentuin. Gaaf hoor. Niet alleen het pand, maar ook de verbouwde druivenrassen zijn een stukje klassieker: Genoels-Elderen focust zich vooral op pinot noir en chardonnay.
Heldere visie met andere ideeën
We worden ontvangen door keldermeester Joyce Kékkö-van Rennes, die met ons een korte wandeling maakt door een klein deel van de in totaal 22 hectare aan wijngaard. Onderweg vertelt ze uitgebreid over de keuzes die zij en haar man Stefan (die verantwoordelijk is voor de wijngaarden) maken met betrekking tot wijngaardbeheer, duurzaamheid en vinificatie. Net als Stan formuleert ze haar visie heel helder, maar daar houdt de vergelijking op ook, want haar ideeën zijn duidelijk anders. Fascinerend om die verschillende benaderingen zo naast elkaar te horen!
Genieten bij Genoels
Eenmaal terug bij het kasteel mogen we ook hier even een kijkje nemen in de kelder. Die is precies dat waar je op hoopt bij zo’n mooi oud pand: sfeervol, klassiek, een tikkie donker en gevuld met rijen vaten en flessen. Het geklets van de groep verstomt zelfs even als we hier binnenlopen… Om het feest helemaal compleet te maken, krijgen we hier een bijzonder glas mousserende wijn ingeschonken: De Parel 08. Deze extra brut, gemaakt van 100% chardonnay, heeft maar liefst 8 jaar op de lie liggen rijpen en is slechts in beperkte oplage verkrijgbaar. Het is een prachtige wijn: mooi ontwikkeld, heel rijk en romig, met een fijne zuurgraad, een prachtig zachte mousse en veel complexiteit. Genieten.
VIP-tour versus normale wijnreis
Wanneer we nog nagenietend teruglopen naar de bus, vraag ik aan onze gids Maurice of zijn wijnreizen altijd op deze manier uitgevoerd worden. Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn: normaalgesproken bezoekt hij met een groep weliswaar ook zo’n 4 á 5 wijnhuizen, maar dan wordt de rondleiding maar bij één wijnhuis door de wijnmaker/eigenaar zelf gegeven. Bij de overige wijnhuizen geeft Maurice zelf de toelichting, bijvoorbeeld in de wijngaard met een fles wijn erbij. Wij hebben nu dus een beetje de ‘VIP-tour’, maar aangezien Maurice erg veel weet over Limburgse wijn en zijn kennis goed kan overbrengen, klinkt de ‘gewone’ variant ook hartstikke leuk.
3) Apostelhoeve
Eenmaal weer terug in Nederland blijft het ‘buitenland-gevoel’ hangen als we via een smalle weg tussen de wijnstokken door het knersende grind van het terrein van de Apostelhoeve opdraaien. Dit had zo Frankrijk kunnen zijn. Eigenaar Mathieu Hulst ontvangt ons letterlijk met open armen en een brede lach. We worden meegetroond naar de andere kant van de hoeve, waar we getrakteerd worden op een spectaculair mooi uitzicht op de naar beneden glooiende wijngaarden, het Jekerdal en in de verte Maastricht. Wauw!
Trots op de nieuwe oogstmachine
Ook hier horen we veel over de wijngaarden, de vinificatie en de verbouwde druivenrassen (alleen wit: riesling, müller-thurgau, pinot gris en auxerrois) en mogen we een kijkje nemen in de wijnmakerij. Letterlijk hoogtepuntje van de rondleiding is het moment waarop Mathieu een schuurdeur opentrekt om zijn oogstmachine te showen en ons glunderend de werking van het torenhoge apparaat uitlegt. Dat doet hij op zo’n aanstekelijke wijze, dat je haast zelf even een rondje zou willen oogsten…
Apostelhoeve, de geproefde wijnen
Natuurlijk mag er ook hier wijn geproefd worden en daarvoor strijken we neer op het terras met wederom dat prachtige uitzicht. Hier krijgen we de witte Cuvee XII 2017 ingeschonken, een blend van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris. De wijn is lekker fruitig (abrikoos, appel, lychee en ananas) met een mooie zuurgraad, die in balans wordt gehouden door een vriendelijk restzoetje. Een prima wijn om de rest van de middag op dat terras mee door te brengen, maar we moeten toch echt door naar ons laatste bezoek van vanmiddag.
4) Hoeve Nekum
Een verre reis wordt het niet, want Hoeve Nekum bevindt zich direct aan de overkant van de weg in het dal. Van eigenaar Math Bollen horen we over de geschiedenis van het mooie, historische pand, dat blijkt te dateren uit ongeveer 1600. Zo bruisend als Mathieu rondstuiterde, zo kalm doet Math zijn verhaal. Op zijn gemak toont hij ons in de demonstratiewijngaard pal voor de hoeve de druivenrassen die hij verbouwt (müller-thurgau, riesling, auxerrois en pinot noir) en laat hij zijn huidige snoei-experimenten zien.
Na een korte rondleiding door het pand, krijgen we op de sfeervolle binnenplaats van de hoeve zijn Riesling 2014 te proeven. Het is een vriendelijke, zoetfruitige en tikje kruidige wijn met aroma’s van citroen, rijpe appel, perzik en gekonfijte citroenschil en een prettige zoet-zuur balans. Een waardig einde van een heerlijke middag rondkijken en wijnproeven!
Gezellige afsluiting van de wijnreis in Limburg op het Preuvenemint
Als ‘after party’ worden we nog op het Preuvenemint op het Vrijthof in Maastricht onthaald in de tent van wijnrestaurant Mes Amis. Hier treffen we de wijnmakers die we deze middag ontmoet hebben weer en daarnaast zijn ook veel van de andere wijnboeren waar Annaline mee samenwerkt present. We proeven nog meer Limburgse wijnen (het voert te ver om ze hier allemaal te bespreken, maar over het algemeen is de kwaliteit echt goed) en kletsen gezellig met een aantal wijnmakers.

Gezellige aanvulling op het groepsportret (zie hieronder) met Annaline als stralend middelpunt temidden van de op het groepsportret ontbrekende Math en Matheu
Als gast komen, als vriend gaan
Wanneer de dames en heren wijnproducenten zich klaarmaken voor een gezamenlijk fotomoment realiseer ik me ineens hoe hartelijk ze allemaal met elkaar omgaan én met ons. Dat doet me denken aan wat Annaline aan het begin van de middag zei: ze wil dat mensen het restaurant als gast binnenkomen, maar het als vriend weer verlaten. Vandaar de keuze voor de naam Mes Amis. Gezien mijn ervaringen vandaag zou ik durven stellen dat Maurice en Annaline met deze wijnreis in elk geval in die opzet geslaagd zijn. Met een brede glimlach trein ik tevreden terug naar huis.
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
LINKS:
Wijnrestaurant Mes Amis www.mesamis.nl
Le Vinteur www.vinteur.nl
Wijndomein St. Martinus www.wijngaardmartinus.nl
Wijnkasteel Genoels-Elderen www.wijnkasteel.com
De Apostelhoeve www.apostelhoeve.nl
Wijngoed Hoeve Nekum www.hoevenekum.nl
Meer over het bezoek van Anne-Wies.NL aan de Belgische wijngaard Bon Baron? Klik hier!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
#nederlandsewijn
#Belgischewijn
Geef een reactie