De Culinaire Weekend Tips ! Geniet van alle festivals en proeverijen in deze wijnagenda en festival kalender ! En heb je de nieuwe WijnSpijs Wandelingen al ontdekt?! Scroll even verder, daar vind je meer culinaire evenementen. Geniet ervan!
(PS: Mis je jouw proeverij in deze wijnagenda? Stuur me info, een link en foto)

Najaarswijnproeverij Grandcruwijnen, Dordrecht

Grandcruwijnen logoEén keer per jaar pakt Grandcruwijnen extra groot uit en dat is dit jaar op 2 november 15.00-21.30 uur . Tijdens deze grote najaars- en kerstproeverij zal een groot aantal wijnmakers en vertegenwoordigers van wijnhuizen zelf aanwezig zijn. Hoe leuk is het dat je van de wijnmaker zelf alles kunt horen over zijn of haar wijn?! Van onderstaande wijnhuizen (en dat zijn niet de minste!) zal in elk geval een vertegenwoordiger of wijnmaker present zijn: Pujanza, Ossian, Pago de Carraovejas, Heras Cordon, Montaribaldi, Tenuta di Ghizzano, Rivera, Emilio Moro, Quinta da Falorca, Ordonez, Enate, Sting – Il Palagio, Château Perron, Dominio de la Vega, Teso la Monja en meer!

Ga naar de website voor inschrijven en meer

Wine Down met DJ Paul Zijlstra

Wine Down To AmuseKom bij To Amuse elke vrijdag vanaf 16.00 uur het weekend vieren onder het genot van fijne deuntjes van DJ Paul Zijlstra en een wekelijks wisselende wijnproeverij van onze Maître & Sommelier Leonie Mooijekind WA.
Reserveren niet noodzakelijk, maar mag wel op telefoonnummer 023 5310070

Check deze FB pagina voor meer!

Overzichtsproeverij Artisan Wines

Artisan WinesOp vrijdag 2 november organiseert Artisan Wines de jaarlijks terugkerende overzichtsproeverij. Deze vindt plaats Bij Raimondi’s Villa Rozenrust te Voorburg. Chefkok Adriano Raimondi zorgt tijdens de wijnproeverij voor een uitgebreid buffet met heerlijke Italiaanse antipasti, pasta en huisgemaakt brood. Kortom, het wordt een Bourgondische avond in een Italiaanse setting.
Maak tijdens de proeverij kennis met een aantal nieuwe wijnhuizen in ons assortiment, waaronder, Château d’Aydie (Gascogne), Domaine du Clos Roca (Languedoc) en Azienda Agricola Passetti (Abruzzo).

Meer info en inschrijven: ga naar deze FB pagina 

High Wine, Rotterdam

High Wine Elke eerste zaterdag van de maand bij Wijn aan de Kade in Rotterdam een High-wine te organiseren. Let wel: de High-wine op zaterdag begint 14:00!
Een uitgebreide 4-gangen lunch met bijpassende wijnen. Elke gang kunt u minstens 2 verschillende wijnen verwachten om de smaaksensatie compleet te maken. De High-Wine is echter razend populair, dus wees er snel bij! De prijs is all-in (4-gangen lunch, wijn en water).

Meer info en reserveren: check deze link 

De Grote Hamersma Proeverij

De Grote Hamersma ProeverijIn navolging op het grote succes van de vorige jaren organiseert ZekVinosop zaterdag 3 november wederom De Grote Hamersma Proeverij. Vertrouwde opzet, wederom bij DE BANQ en wéér groter met maar liefst 8 aanwezige producenten! Proef alle 70(!) wijnen waarmee ZekVinos in de komende editie van De Grote Hamersma 2019 zal staan, de wijnbijbel annex -encyclopedie van wijnschrijver Harold Hamersmamet alle mooiste wijnen die ertoe doen in Nederland. Ontmoet zelf de wijnmakers van de best scorende wijnhuizen.
Praat bij met Harold Hamersma, die vanzelfsprekend aanwezig zal zijn om zijn proefnotities en scores toe te lichten.
Blijf na de proeverij eten bij het -inmiddels legendarische- Wijnmakersdiner bij DE BANQ met een selectie van de mooiste wijnen van de proeverij.

Check deze paginavoor meer info.

3 WijnSpijs Wandelingen!

WijnSpijs Wandeling EigenOp zondag 4 november kun je in 3 steden genieten van een culinaire wijn-spijs wandeling!  Je kunt kiezen uit de gezellige steden Delft, Enschede en Haren. De WijnSpijs Wandeling is een gezellige wandeling langs ongeveer zes hotspots en fine dining zaken. Overal word je gastvrij ontvangen. De restaurateurs zorgen voor een echte restaurant ervaring en overal staat een verfijnde wijnspijs combinatie voor je klaar. Een heerlijke lange lunch dus!
Wandel met je eigen gezelschap van 12:00 uur tot 17:00 uur langs lommerrijke lanen of pittoreske straatjes langs je favoriete restaurants! Een heerlijke ontspannen middag voor winelovers en foodies.

Check hierwelke restaurants meedoen en of er nog plek is!

Najaarsproeverij Pasteuning, Amsterdam

Zondag 4 november organiseren wij onze najaarsproeverij. Ditmaal in Restaurant Chang-I, bij ons om de hoek, achter het Concertgebouw. Er zijn meerdere wijnmakers aanwezig om hun wijnen te presenteren, maar ook is er aandacht voor Hollands gedistilleerd. Uiteraard eindigen we deze dag met een ‘winemakers’ diner, met wijnen van de aanwezige producenten. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan de masterclass met de wijnmaker Christiaan Coetzee van het Zuid Afrikaanse topdomein Uva Mira.
Klik hier voor het programma en meer info

Wijn aan de Maas

Jan van BredaHet eerste weekend van november houdt Wijnhandel Jan van Breda in Rotterdam traditiegetrouw haar najaarsproeverij WIJN AAN DE MAAS. U bent van harte welkom op zondag 4 november. Naast Frankrijk, Duitsland treft u dit jaar vele nieuwe wijnen uit Italië en een nieuwe wijnhuis uit Zuid Afrika. Speciaal voor het najaar Port en Madeira.

Tickets en meer vind je hier

Proeverij Kroatische ‘rare druiven’, Geleen

Proeverij Kroatische druivenOnze vrienden van Croatiangrapes.com voeren je mee in een leerzame en smakelijke proeverij van Kroatische wijnen begeleid met bijpassende bites. Proef op zondag 4 november bij Vivini Wines & Bites in Geleen onder andere een fantastische Graševina met een heerlijke oester of een Aromano met knoflook garnalen! En op het einde doe je mee aan de ‘Rare Kroatische Druiven Quiz’ en maak je kans op een heerlijke fles bubbels! Geef je op aan de bar of stuur een PM. Deelname is 17,50 p.p.

Check deze FB pagina voor meer info.

Gastronomie/Fine Food Professional

gastronomie logoDe 8e editie van deze vakbeurs voor professionals in ‘Fine Food’ vindt dit jaar plaats op maandag 5 november in de RAI Amsterdam. Zoals in de afgelopen edities zijn er komende editie natuurlijk weer honderden verschillende producten te vinden zoals vis, schaal- en schelpdieren, vleeswaren, charcuterie, kruiden, specerijen, groenten en fruit, delicatessen, escargots, kaviaar, olijven en olijfolie, kazen, brood, koffie en thee, ijs en patisserie, water, glaswerk, serviezen en bestek, messen, meubilair, gedistilleerde en alcoholvrije dranken, kokskleding, glazenspoelmachines, fornuizen, wijnen, maar ook organisaties en belangengroepen uit deze sector. Er vinden diverse wedstrijden plaats en er is veel aandacht voor ORANGE WINES!

Let op: deze beurs is uitsluitend toegankelijk voor professionals! Meer info en registreren? Ga naar deze website.

Wijnworkshops Italië Fred Nijhuis 

Italiaans mousserend prosecco Fred NijhuisVoor de tweede helft van 2018 staan weer de nodige workshops gepland!

Dinsdagen 6, 20 en 27 november 2018
Workshop Zuid-Italië in Dorpshuis Tuil
Drie boeiende thema’s: Etna, Calabrië en Taurasi. Maak kennis met bijzondere druivenrassen zoals de beide nerello’s, de gaglioppo, de beide magliocco’s en de onvolprezen aglianico van producenten zoals Librandi, Tenuta di Fessina en Mastroberardino.

Dinsdagen 4 en 11 december 2018
Workshop Montepulciano 1 (d’Abruzzo) in Dorpshuis Tuil
De druif montepulciano en de gemeente Montepulciano geven al jaren allerlei misverstanden. Wat hun unieke eigenschappen zijn én de beste wijnen uit de verschillende wijngebieden ervaren we tijdens twee interessante en intensieve avonden. Geproefd worden o.a. de wijnen van Masciarelli, Pepe, Poliziano en Boscarelli.

De workshops zijn steeds van 19.30 tot 22.00 uur.

Voor alle info en inschrijven ga je naar de website van Fred Nijhuis 

Spaanse Vino enzo, Rotterdam

De WijnwijvenDe Wijnwijven & STROOM Rotterdam organiseren een reeks wijnproeverijen op dinsdagavond mét een knipoog. In deze workshops met originele en verrassende thema’s leer je alles over wijn en de proeftechniek. Bij de proeverijen van de Wijnwijven gaan kennis en gezelligheid hand in hand.
Op 6 november is het thema: Spaanse Vino enzo. Tijdens deze avond verdiepen we ons in de Spaanse wijnstreken en typische wijnen van dit land. Na een heerlijke wijnreis door Spanje vorig jaar zijn wij verkocht aan deze wijnen. Rueda, Rioja, Ribera del Duero, Navara, we proeven van alles en zorgen voor een prettige opbouw. We ontleden de wijnen aan de hand van de uitgelegde proeftechniek. Deze proeverij organiseren we samen met Jojo Phang van Wijnkoperij La Persistance.

Inschrijven en meer info via deze link

Noteer deze vast in je agenda:

Meet the winemaker, Zuid-Afrika

Wijnmakersdiner Kaaps Wijnhuis MarrasJe wilt echt iets bijzonders beleven? Waan je op 8 november 19.00 uur even in Zuid-Afrika! Uit trendy Swartland komt wijnmaker Martin Lamprecht speciaal naar Nederland. Hij zit bij jou aan tafel om met jou zijn prijswinnende Marras wijnen te proeven en de geheimen te delen. Chef kok Tarek Zaouia van gloednieuw restaurant De Krachtcentrale zorgt voor ware smaaksensaties.

Meer over deze proeverij en aanmelden? Klik hier!

Oesters en Wijn, Rotterdam

Rien Proeverijen en AdviesHet Wijninstituut organiseert samen met de Oestercompagnie op donderdag 8 november 2018 een heerlijke avond voor u waarin u kennis maakt met oesters en wijn. Op het inmiddels klassieke Depot Noord in Rotterdam bij de Oester Compagnie gaan we u weer heerlijk verwennen met Oesters en wijn. Wat is de bedoeling? De Oestercompagnie neemt u mee op een zinnenprikkelende reis. Wij beginnen in Zeeland en eindigen in de Marennes d’Oléron in Frankrijk. U leert de smaak van oesters te ontrafelen en bij de smaken die u dan ontdekt proberen wij een ideale wijn te combineren.
Het Wijninstituut weet u op bevlogen wijze te vertellen over wijn en alles wat daarbij hoort om die unieke smaak te verkrijgen.
Presentatie door Matijn Wijn, eigenaar van de Oestercompagnie en Rien van der Meulen, Dip. WSET, wijndocent bij het Wijninstituut en eigenaar van Rien Proeverijen en Advies.

Opgeven en meer leuke proeverijen? Check hier de website van Rien

Italiaanse Wijnworkshop

Key to Wine TitiaIn samenwerking met Italiaans restaurant Sapori da Stefano in Alphen aan den Rijn organiseert vinoloog Titia Boxma (Key to Wine wijnopleidingen)  verschillende Italiaanse wijnworkshops. Naast uitgebreide uitleg over de verschillende gebieden, proef je 8 uitstekende wijnen, begeleid door overheerlijke hapjes van Sapori da Stefano. Een avondje Italiaans genieten!
Maandag  12 november: Midden Italië

Meer info en reserveren doe je via de website van Key to Win

logo_perswijn_2018Maandag 12 november 2018 organiseert PERSWIJN een overzichtsproeverij (alleen voor professionals)! van wijnen uit Noord- en Zuid-Rhône, het oudste wijngebied van Frankrijk en het op een na grootste qua appellations. En een gebied met vele gezichten. Rhône, zich uitstrekkend van Vienne bij Lyon tot aan de Middellandse Zee, heeft alles wat de wijnliefhebber zoekt. De proeverij vindt plaats in de residentie van de ambassadeur van Frankrijk in Den Haag

Meer info en inschrijven: klik hier

Foodie Festival, Amsterdam

Foodie FestivalHet Foodie Festival is onderdeel van de Kookboekenweek (10 t/m 18 november) en vindt plaats op zaterdag 17 november van 12:30 uur – 18:30 uur in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op de Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam.  Het Foodie Festival is hét culinaire evenement van het jaar voor kookliefhebbers en bakfanaten. Dit jaar staat het kookboek in al zijn facetten centraal. In het historische pand van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam kunnen culi’s terecht voor een interview of signeersessie met je favoriete kookboekschrijver, masterclasses, wijnproeverijen en een pop-up kookboekhandel. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €17,50. Voor de masterclasses gelden toeslagen.

Voor het volledige programma van Foodie Festival 2018 en de verkoop van tickets klik je hier 

Indian Summer in Limburg

Henk Hoogakker en Greg (2)Op zondagmiddag 18 november van 15.00 tot 19.00 uur organiseert Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen. Warme kleuren en volle, aardse smaken! Topchef Greg Bodegom kijkt heerlijk anders naar herfstgroenten en wild. Hij brengt de Indian Summer beeldend op ons bord, terwijl Henk Hoogakker tussendoor spannende verhalen vertel over kunst en eten. Aan de muur hangen gastronomische stillevens.
Reserveren De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn nog steeds € 65,– per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen. Reserveren of meer weten? Bel even met Henk: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn.  Spannend? Henk zeg altijd: ‘Stil-leven kan altijd nog!’
Klik hiervoor meer info over Kasteel Daelenbroeck en de mogelijkheid voor een aansluitende overnachting.

Ontdekkingsreis versterkte wijnen 

Fijn-Proeverij Guillaume proeftKun jij ook zo genieten van een mooi glas Port, Madeira, Sherry en andere versterkte wijnen? Al deze wijnen vallen onder dezelfde noemer ‘Versterkte wijnen’, maar hebben elk een eigen geschiedenis en manier van maken. Sommelier/Vinoloog/Wijn Spijs Specialist Guillaume Coret en Liquorist/Meesterschenker Albert de Rijk nemen je op 23, 24 en 25 november in bij De Zes Vaatjes in Utrecht mee op deze heerlijke ontdekkingstocht van verfijnde droge Sherry’s tot aan de wat rijkere zoete Port en alles wat daar aan smaken tussen zit. Aan de hand van 12 versterkte wijnen neemt hij je mee in de wereld van verfijnd zoet. Hierbij worden bijpassende noten, kazen, worsten en cacao ’s geserveerd.

Voor meer info en inschrijven ga je naar de website van Fijn-Proeverij 

Wine & Food Experience Gransjean

Gransjean Logo nieuwOp zondag 25 november organiseert Gransjean haar Wine & Food Experience Autumn 2018. Op deze zondag staan er meer dan 80 wijnen open en zijn er 5 ambachtelijke foodproducenten aanwezig om unieke producten te presenteren. U bent welkom van 14.00-18.00 uur welkom in het Carlton Ambassador Hotel aan de Sophialaan. Na afloop is er gelegenheid om te genieten van een 4-gangen diner, waarbij alle open wijnen worden uitgeschonken. Entree Wine & Food Experience: € 10,-. Aansluitend diner: € 35,-. Het diner is uitsluitend toegankelijk voor bezoekers van de proeverij. Het diner wordt ter plaatste afgerekend bij het Carlton Ambassador Hotel. Reserveren voor het diner is verplicht. Er is slechts ruimte voor 64 personen. VOL=VOL.

Meer info en reserveren? Check deze link!

Fonteyn Festival Wintereditie

Verschillende wijnkoperijen presenteren op het Fonteyn Festival op 14, 15 en 16 december 2018 meer dan 80 verschillende topwijnen uit alle windstreken. Van Frankrijk tot Argentinië, van Nieuw Zeeland tot Italië,  voor ieder wat wils! Verschillende mobiele keukens serveren passende gerechten en maken de lekkerste wijn-spijs combinaties mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van heerlijke oesters, pizza, een winterse stampot en zelfs voor een uitgebreid 3-gangendiner kan je bij Fonteyn terecht dit jaar.

Kijk voor alle info op de website van het Fonteyn Festival

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!