Een uitnodiging om de bijzondere smaken te ontdekken van de Moldavische wijnen van Chateau Purcari bij Restaurant Vermeer in Amsterdam tijdens een mooie lunch verzorgd door chef Chris Naylor. Dat klinkt interessant! Caroline Cocheret is erbij voor Anne-Wies.NL.

Restaurant Vermeer, gelegen in hartje Amsterdam, is een fine dining restaurant waar op hoog niveau en bijzonder spannend wordt gekookt. Vinify is de online wijnwinkel van de bekende wijnimporteur LFE, waar je als consument wijn kunt bestellen. Maar Vinify biedt meer dan alleen wijnverkoop en onderscheidt zich daarmee van andere wijn webshops. Zo kun je advies krijgen van een online sommelier, worden er uitgebreide wijn en spijs-suggesties gegeven en werkt Vinify samen met een aantal onafhankelijke wijnexperts die wijnproeverijen verzorgen voor de klanten van Vinify.

Chateau Purcari

Een van de wijnhuizen die verkrijgbaar zijn bij Vinify, is Chateau Purcari. Chateau Purcari is het oudste, nog bestaande, wijnhuis van MoldavIë. Het bestaat sinds 1827 en bevindt zich in het gelijknamig dorpje Purcari, in de wijnregio Stefan Voda.

Vermeldenswaardig hierbij is dat Purcari op nog geen 800 meter ligt van de grens met Oekraïne en dat het sinds het uitbreken van de oorlog Oekraïense vluchtelingen opvangt.

Hoewel Moldavische wijnen op dit moment niet een grote bekendheid genieten onder wijnliefhebbers, was Moldavische wijnbouw tegen het einde van de 12e eeuw een belangrijke economische factor in het zuidoostelijk deel van Europa. Met name wijnen uit Purcari werden eind 19e eeuw op grote schaal geëxporteerd naar de vorstenhuizen van Engeland en Rusland, maar ook in Nederland werden deze wijnen regelmatig geschonken in de hogere kringen.

Purcari via PitchPr Lisa

Chateau Purcari

Wijnland Moldavië

Moldavië, sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet Unie, heeft een oppervlakte van ongeveer tweederde van Nederland en heeft zo’n tweeënhalf miljoen inwoners. De hoofdstad heet Chisinau. Moldavië kent uitstekende omstandigheden voor het verbouwen van druiven. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als Bordeaux en beslaan in totaal maar liefst 122.000 ha, zo’n 10% van het totale oppervlak!

De meest gebruikte druivenrassen zijn de lokale rara neagra, rkatsitelli en saperavi voor rode wijn en de lokale feteasca voor witte wijn. Daarnaast zijn de internationale rassen aligoté, traminer, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon en pinot noir aangeplant.

De wijnregio’s in Moldavië

Moldavië kent vier wijnregio’s met een PGI’s (beschermde herkomstbenaming). Van noord naar zuid zijn dat de IGP’s Codru, Stefan-Voda en Valul Lui Traian. De laatste is Divin, een overkoepelende PGI.

IGP_regions_map_Wine of Moldova EN

Codru

In Codru vind je meeste wijngaarden. Het is tevens regio waar  de hoofdstad van Moldavië, Chisinau, ligt. Er worden voornamelijk frisse witte wijnen gemaakt, maar deze regio staat ook al honderden jaren bekend om haar mooie Bordeaux-blends van wijnhuis Romanesti, ooit in bezit van de Romanovs. Beroemd in deze wijnregio zijn de indrukwekkende wijnkelders van Cricova en Milestii Mici waar miljoenen flessen zijn opgeslagen en historische wijncollecties worden bewaard.

Stefan Voda

In de Stefan Voda wijnregio  bevinden de wijngaarden zich op 120-150 meter boven de zeespiegel op vlaktes, heuvels en terrassen langs de rivier de Dnjestr. Dit is de wijnregio waar Chateau Purcari zich bevindt.

Valul lui Traian

Valul lui Traian is de meest zuidelijke PGI van de Republiek Moldavië. De regio omvat 3 subregio’s met specifieke bodem- en klimatologische bijzonderheden: de Bugeac-vlakte, de Tigheci-bossen en de Prut-rivierterrassen.

Divin  

Dit is een PGI die uitsluitend geldt voor de productie van wijndistillaten en strekt zich uit over het gehele gebied van de Republiek Moldavië.

De lunch bij restaurant Vermeer

Bij binnenkomst worden we verwelkomd met een glas Cuvee de Purcari White Brut, op traditionele manier gemaakt van chardonnay, pinot blanc en pinot noir, dosage 9 gram. Lekkere aperitiefwijn met mooie frisse zuren en een zachte mousse. Erbij worden twee amuses geserveerd, een tartelette met pompoen en hazelnoot, en een heerlijk intens smakende uienbouillon met ravioli gevuld met kippenlevercreme. Onze smaakpapillen zijn wakker!

Purcari Brut Compilatie

Aan tafel wordt een driegangen-lunch geserveerd. De uitleg over de wijnen wordt gegeven door sommelier Jan Jaap Altenberg, die kort daarvoor Chateau Purcari bezocht.

JanJaap Purcari wijnen 1

We starten met een veganistisch gerecht van herfstgroenten met vadouvan en kruidenjus. Het is meteen duidelijk dat hier hoog op smaak wordt gekookt. Wat een spannende combinatie van perfect gegaarde groente met een intens smakende saus. Hierbij worden drie witte wijnen van Chateau Purcari geserveerd.

Purcari 1827 Sauvignon Blanc 2022
 12,5% alc., 3,2 gram restsuiker en 5,5 gram zuur. Frisse, sappige wijn, eigen meer rijpe stijl sauvignon blanc. (€12,75)
Purcari 1827, Viorica 2022
13,5% alc.  3,3 gram restsuiker en 5,4 gram zuur. Gemaakt van de lokale druif viorica (een kruising van zabel en aleatico) en met aroma’s van bloemen, peer, citrus en groene kruiden. Met een expressieve geur die doet denken aan muscat. (€14,75)
Purcari 1827, Traminer 2022
13% alc. 3,6 gram restsuiker en 5,2 gram zuur. Minder aromatisch dan gewurztraminer, met aroma’s van vlierbloesem, limoen en tropisch fruit. Duidelijk meer intensiteit, complexiteit en een langere afdronk. (€22,-)

Wat mij opvalt bij de drie witte wijnen is dat ze allemaal toch wat restsuiker hebben, maar gelukkig staat daar voldoende frisheid tegenover. In combinatie met het gerecht vind ik de Sauvignon Blanc te fris. De Viorica is een betere match, maar veruit de beste combinatie vind ik de Traminer, die prachtig aansluit bij de complexe smaken van het gerecht.

Purcari voorgerecht enn drie glazen

De volgende gang bestaat uit gestoofde runderlende met ui en selderij jus. Voor degenen die geen vlees eten is er gebakken kabeljauw met gepofte knolselderij. Daarbij komen de volgende wijnen.

Purcari 1827, Rara Neagra 2022
13% alc., 3,3 gram restsuiker en 5,1 gram zuur. Gemaakt van de lokale druif rara neagra, zes maanden gerijpt in frans eiken. Kersen, pruimen en bessen, stevige zuren, maar ook zacht en rijp met een iets ziltige afdronk. (€ 12,75)
Purcari Freedom Blend 2021
13,5% alc., 3,3 gram restsuiker en 5,8 gram zuur. Gemaakt van saperavi, rara neagra en bastardo magaraschskii (kruising van saperavi en trousseau), 6 maanden frans eiken, complexe wijn met aroma’s van koffie, tabak en kersenbonbons met goede tannines en een mooie afdronk. (€17,50)
Negru de Purcari 2020
14% alc., 3,5 gram restsuiker en 5,2 gram zuur. Een blend van cabernet sauvignon, saperavi en rara neagra met 18 maanden huitrijping. Complexe wijn, intens zwart fruit, kruidig en met stevige tannines. Mooie wijn met bewaarpotentieel. (€ 24,50)

Zonder enige twijfel passen alle drie de rode wijnen bij het vleesgerecht, maar wat is het mooi om te ervaren dat de kok de vis zo hoog op smaak had gebracht dat het gerecht moeiteloos samengaat met deze toch behoorlijke stevige wijnen!

Purcari vlees en drie glazen rood horizotaal

Na een dessertamuse – creme brulée van pompoen citroensorbetijs – volgt het dessert van peer met koffie en groene-curry ijs. Erbij Purcari 1827 Icewine 2017, een blend van muscat en traminer met 12% alc., 134 gram restsuiker en 7,2 gram zuur. Intense aroma’s bloemen, honing en exotisch fruit. Mooie intense smaak met marsepein en caramel in perfecte harmonie met het spannende dessert.

Purcari dessert en wijn

Nagenietend bij de koffie en friandises kan ik concluderen dat bij restaurant Vermeer fantastisch wordt gekookt en dat men bij Chateau Purcari wijnen maakt die dat gastronomische niveau heel goed aankunnen.

Chateau Purcari
vinify.nl
restaurantvermeer.nl
De organisatie was in handen van PitchPr

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline