Elk jaar bezoeken de wijnhuizen uit Crozes-Hermitage een wereldstad om wijnliefhebbers, restaurateurs en sommeliers kennis te laten maken met al het moois wat de wijnen uit Crozes-Hermitage te bieden hebben. Dit jaar is dat Amsterdam en Jennifer Jernberg* is erbij. Rhône-kenner Lars Daniëls MV geeft een boeiende masterclass.

Crozes-Hermitage Lars Daniels presenteert. jpeg

Een dagje met Crozes-Hermitage.
Niet in Frankrijk maar in het Amsterdamse Conservatorium Hotel.

Noord- en Zuid-Rhône

De Rhône-streek ligt direct onder de Bourgogne en is verdeeld in 2 gebieden: Noord en Zuid met verschillende klimatologische omstandigheden. Er heerst een semi-continentaal overgangsklimaat met in het Zuiden wat mediterrane invloeden. In de Noord Rhône is het wat koeler en men oogst daar vaak 2 weken later dan in de Zuid Rhône. Ook zijn er verschillen in types grond tussen de 2 gebieden.

Syrah versus grenache

In de Noord Rhône is het koeler dan in het Zuiden met veel graniet in de bodem; hier heerst de syrah druif. De syrah druif geeft de kenmerkende geur en smaak van peper aan de wijn. Natuurlijk heeft niemand met de pepermolen boven de wijn gestaan maar deze geur wordt veroorzaakt door een chemisch stofje genaamd: rotundone. Deze stof komt ook in peperkorrels voor. In de Zuid Rhône is het iets warmer en daar heerst de grenache druif. Grenache geeft wijnen met veel alcohol, kruidigheid, relatief weinig zuren en fruitigheid zoals kirsch. In het Zuiden vind je veel bodems van rivierkeien met daarop klei. Beide gebieden hebben hun eigen appellations en Crozes-Hermitage is een van de AOC’s van de Noord Rhône.

Crozes-Hermitage

Het gebied van Crozes-Hermitage bestaat uit 11 dorpjes waar voornamelijk rode wijn wordt gemaakt. Wat feiten:

  • er zijn 3 druivenrassen: syrah, marsanne en roussanne
  • 90% van de wijn is rood en maar 10% is witte wijn
  • slechts 20% van de wijn is bestemd voor de export
  • de opbrengsten zijn slechts 43 hl/ha
  • syrah is ontstaan uit een kruising van de dureza x mondeuse blanche

Crozes Hermitage winemap

map: AOC Crozes-Hermitagewines.com

Syrah als heerser

Crozes Hermitage is vrijwel volledig gericht op het produceren van rode wijn. De bodem met veel graniet is perfect voor de wijnstok van de syrah en deze staat dan ook overal aangeplant, bij voorkeur op steile hellingen. Als graniet verbrokkelt kunnen de wortels heel diep in de grond doordringen, soms wel tot 8 meter. Een goed wortelsysteem betekent dat de wijnstokken minder gevoelig zijn voor stress zoals watergebrek.

Witte Crozes-Hermitage

De laatste tijd is er echter steeds meer vraag naar witte wijn. De weinige witte druiven (marsanne en roussanne) die in Crozes-Hermitage staan aangeplant gaan niet meer (zoals voorheen) in kleine hoeveelheden in de rode wijn, maar worden steeds meer apart als witte wijn op de markt gebracht. Door de grote vraag zijn deze flessen  binnen 6 maanden uitverkocht.

Wijnmaken in Crozes-Hermitage

In Crozes-Hermitage wordt op diverse manieren wijn gemaakt. Als een wat frissere stijl beoogd wordt, met aroma’s van bloemen, worden vaak hele trossen vergist. Of men fermenteert een deel van de most via de methode van maceration carbonique. Waar voorheen de groene steeltjes altijd van de druiventrossen werden verwijderd, laat men ze nu wel eens zitten. Deze steeltjes geven een beetje water af en nemen wat alcohol op. Een techniek die steeds populairder wordt door de klimaatverandering en opwarming van de aarde.

Crozes Hermitage 3 wijnen horizontaal

Crozes-Hermitage, de geproefde wijnen

Na de theorie is het tijd voor de praktijk. We proeven 3 wijnen waarvan er 1 niet helemaal goed is. Kan gebeuren maar die neem ik niet mee in mijn proefnotities.

Crozes-Hermitage Clos Les Cornirets Vieilles Vignes 2015

Deze wijn komt van een kleine wijngaard van slechts 1 ha in Gervans. De wijnstokken zijn wel 60 jaar oud en geplant in een bodem van graniet. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten, waarna de wijn nog 11 maanden verder rijpt op barriques waarvan ⅓ nieuw eiken. De wijn heeft complexe aroma’s van viooltjes, cassis en zwarte kers. De wijn is verrassend fris voor een syrah met medium tannines en zuren. Een mooie concentratie van zwart fruit met een lange afdronk.

Crozes-Hermitage Clos des Grives Domaine Combier 2015

Deze wijn komt van wijnstokken van 50 jaar oud. De bodem bestaat uit rolkeien en klei met leisteen. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten waarna de wijn nog 12 maanden verder rijpt op oude eiken vaten. Als we de wijn ruiken valt het woord ‘sexy in de neus’. Wat voor een geur sexy is weet ik ook niet precies, maar er valt veel te ruiken. Aroma’s van: grafiet, viooltjes, drop, vuursteen, zwart fruit en wat bittere chocolade. Veel concentratie en een lange afdronk. In verhouding is deze wijn wat uitgesprokener en krachtiger dan de eerste. Maar ik vind voor beiden wat te zeggen.

Prachtige wijnen uit een mooi gebied. De tweede wijn is te koop in Nederland (importeur: Vinoblesse), dus die ga ik zeker nog eens aanschaffen om thuis rustig te proeven.

Dit evenement werd georganiseerd door Michèle Lainé,  Business France events

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer