Maandag 3 april jl. bezocht Caroline Cocheret de door Perswijn georganiseerde proeverij “Crossing the Equator”, waar uitsluitend wijnen werden aangeboden uit de zogenaamde Nieuwe Wereld. Zogenaamd, want tja, wat is ‘nieuw’ in de wetenschap dat in – bijvoorbeeld – Chili en Zuid-Afrika al meer dan 350 jaar wijn wordt gemaakt.

Bij dit bezoek heeft zij zich volledig geconcentreerd op Chili en dan met name Itata. Een aantal jaren geleden was zij op wijnreis in Chili, maar Itata bezocht zij toen niet. Hoog tijd voor een kennismaking met deze bijzondere wijnregio!

Itata Valley

Eerst wat algemene informatie.  De Itata wijnregio ligt op een kleine 400 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en het is er koeler en natter dan in veel andere Chileense wijnregio’s. (Overigens heeft Chili, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet zo’n heel warm klimaat en kent het relatief veel ‘cool climate’ wijngebieden). Het klimaat van Itata kan het best omschreven worden als mediterraan.

Als wijnregio kent Itata een steeds grotere bekendheid en dat komt omdat men hier ándere wijn wil maken. Anders dan de Chileense wijnen zoals de meesten van ons die kennen. Maar wat maakt de wijnen van Itata dan zo anders?

Er worden andere druivenrassen gebruikt, oude rassen als país en moscatel (muscat d’alexandrie) staan hier al eeuwen aangeplant, verder gebruikt men cinsault, carignan, corinto (chasselas), semillon en torrontel, de lokale naam voor torrontes, een natuurlijke nakomeling van país en muscat d’alexandrie. Allemaal rassen die je elders in Chili niet veel tegenkomt.

Pais wijngaard Chili Anne-Wies van Oosten

Deze druiven staan aangeplant op hun eigen stokken in heel oude wijngaarden, met voornamelijk granietzand als bodem. Die worden vaak nog op traditionele wijze met paarden bewerkt en niet geïrrigeerd.  Daarnaast worden er andere, oude vinificatietechnieken gebruikt, zoals spontane vergisting op de schillen, langere koude inweking voor de vergisting, opvoeding op groot oud eiken of in kleien amfora’s. Dat alles resulteert in boeiende en complexe wijnen die we kunnen proeven tijdens het door Lars Daniels MV verzorgde seminar.

Lars Itata Chili proeverij

Itata wijnen seminar door Lars Daniels MV (foto: Ed Carper)

Seminar Itata Valley wijnen

In totaal proeven we zeven wijnen, drie wit en vier rood. Ik had al eerder rode wijn uit Itata geproefd, maar was minder bekend met de witte. En dat blijkt een aangename verrassing!

We beginnen met de Ignacio Pino Román Naranjo Chasselas 2021, chasselas van oude stokken, slechts 11,3%, gedeeltelijk op de schillen vergist, gerijpt in een combinatie van deels rvs en deels frans eiken voor zes maanden en vervolgens nog drie maanden flesrijping.
Een frisse, elegante wijn met mooie zuren en iets drogend in de afdronk.

De tweede wijn is de A Los Vinateros Bravos, Piel de Arcilla 2021, moscatel van 154 (!) jaar oude stokken, biologisch en op natuurlijke wijze gemaakt, op de schil vergist met schilcontact voor zes tot acht weken en een jaar sur lie  gerijpt in Tinajas (amfora’s van klei).
Aroma’s van rijpe appel, amandel en marsepein, strak droog en met goede zuren. Mooie authentieke wijn, complex en gelaagd.

De laatste witte wijn is de Ana María Cumsille, Pellines Mezcla Blanca 2018, een blend van  moscatel, semillon en torrontel. Wat een bijzondere wijn! Op de schillen vergist, met maar liefst acht maanden schilcontact. Vervolgens worden de afzonderlijke wijnen 2 jaar gerijpt in oude houten vaten en na het blenden krijgt de wijn nog 3 jaar houtrijping.
Resultaat is een prachtige, complexe en gastronomische wijn met mooie zuren en wat lichte, drogende tannines. Aroma’s van mandarijn, witte bloemen en amandelen.

De eerste rode wijn die we proeven is de Longavi ‘Glup’ Cinsault 2021
Een sappige fruitige wijn, ietwat boerse neus, aroma’s van rood fruit en met mooie zuren en milde tannines.

De tweede is de  Gonzalo Castro Carignan 2020, van heel oude stokken, gemaakt door middel van spontane vergisting in open lagares en 18 maanden gerijpt in houten foeders.
Mooie wijn met een hele donkere kleur, stevige zuren en tannines, maar tegelijk sappig en fruitig.

Daarna proeven we Las Olvodades 2020 van De Martino paìs met 20% san fransisco. De Martino is een van de voortrekkers als het gaat om wijnbouw in Itata. Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt in oude houten vaten, komt van ecologisch geteelde druiven en is vegan.
Sappige soepele wijn, met aroma’s van rood fruit en beetje floraal en kruidig.

We eindigen deze proeverij met de Cinsault 2019 van Pedro Parra y Familia, vergist in betonnen tanks met hele trossen en schilweking van maar liefst 32 dagen voor het persen. De rijping vindt ook plaats in beton.
Soepele rode wijn, tikje boers, maar veel sap en rood fruit, levendige zuren en een vleugje kruidigheid.

Itata Valley, ook geproefd

Na het seminar is er gelegenheid om de proeverij te bezoeken. Ook hier heb ik mij, om bij hetzelfde thema te blijven, volledig op Itata gericht. Er was tijdens deze proeverij extra veel aandacht voor Chili, waar een hele aparte afdeling voor was ingericht, en gelukkig dus ook voor Itata.

01 Prochile NL en Leider chileense ITATA delegatie

Cinsault

Ik proef Cinsault van onder andere De Martino, Juan Segura, Zaranda, Vinos Copa en Masintín, een wijnbedrijf, opgericht door vier Belgen die zich inzetten om vergeten wijngaarden in Chili weer nieuw leven in te blazen. Stuk voor stuk mooie wijnen van 100% cinsault. Bijzonder, want in het zuiden van Frankrijk, waar deze druif zijn oorsprong vindt, wordt hij vooral gebruikt in blends met grenache, syrah en mourverdre. Deze wijnen hebben veel overeenkomsten, zoals de vrij lichte kleur, het sappige rode fruit, de zachte rijpe tannines en de mooie zuren. Cinsault uit Chili is vaak verrassend fris en elegant.

Carignan

Ook proef ik nog verschillende wijnen van een van de andere echt oude druivenrassen van Itata: carignan. Carignan (carinena) komt van oorsprong uit Spanje. Hij stond ook veel aangeplant in Frankrijk en leverde enorme opbrengsten waar veel goedkope wijn van werd gemaakt. Logisch dat de druif snel aan populariteit inboette. Maar carignan van oude stokken, zoals in Priorat in Spanje en hier in de oude wijngaarden van Itata, heeft veel lagere opbrengsten en geeft mooie, krachtige wijnen.

Ovni Wines Carignan 2020 heeft, zoals gebruikelijk voor deze druif, veel kleur, mooie tannines en zuren, iets boers en aroma’s van bramen, rozenbottel. Stevige wijn met lange afdronk.

Vina Mujeres, Carignan 2022, robijnrood, wat paarse gloed, nog jeugdig, kruidig met laurier en zoethout, zwart fruit en ook weer mooie tannines en zuren.

Tenslotte zoek ik nog even naar de indrukwekkende witte wijn van Ana Maria Cumsilles, die ik eerder tijdens het seminar proefde en gelukkig staat deze wijn ook hier op een van de proeftafels.

Prachtige afsluiting van deze proeverij van wijnen uit Itata, die inderdaad echt ánders zijn en het verdienen om meer aandacht te krijgen én zeker ook beter verkrijgbaar zouden moeten zijn in Nederland.

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#caroline