Onze vakantie brengen we door in ons boerderijtje in Leaut, in de bossen van Transsilvanië. Het is warm, erg warm. Te warm om actief bezig te zijn. We lezen stapels boeken en tijdschriften in de schaduw van de notenboom en onder de druivenranken.

Creatief koken

Daarnaast houden wij ons een groot deel van de dag bezig met de maaltijd. Zonder winkel in de buurt maar wel een aardige groententuin, zonder kookeiland maar wel een houtgestookt fornuis word je gedwongen geduldig te zijn. En creatief.

Leauts groentetuin creatief koken

Gazpacho uit ‘Elle Eten’

Met name dat laatste valt soms niet mee. Tot ik een recept onder ogen krijg in ‘Elle Eten‘ onder het hoofdje “zeebanket“. Nu is de zee hier ver te zoeken, maar die Gazpacho zouden we ook hier moeten kunnen maken. Zelfs met alles uit eigen tuin! Hoewel het even duurde voordat wij, stedelingen, een ui van knoflook konden onderscheiden zolang die nog ondergronds bivakkeren, oogsten wij nu zelf onze eigen tomaten, paprika’s, komkommers, koolrabi, courgettes, aardappelen en nog veel meer! Het stokbroodje vervangen we door een paar stevig boterhammen, de rodewijnazijn door azijn en wat rode wijn en de Pimentòn de la Vera door Roemeense ‘Boia de ardei iute‘. De Gazpacho is heerlijk! Met dank aan de natuur. En aan ‘Elle Eten’!

Creatief koken knoflook of ui

Creatief koken: knoflook of ui?

Gevulde aubergines van ‘Smulweb’

Dit vraagt om meer! Als we in ‘de stad‘ zijn (eindelijk wifi!) downloaden wij nog meer recepten die wij kunnen bereiden met de producten die hier voor het oprapen liggen. Daar kopen we ook het vlees dat we later thuis vermalen om het voor het recept (gevulde gegrilde aubergines) benodigde gehakt te bereiden. De aubergines, tomaten, uitjes, knoflook, tijm, rozemarijn: alles plukken we in de tuin. De kaas is door de buurvrouw gemaakt met de melk van onze eigen koe, Florica. Ons enige probleem blijkt het botte mesje te zijn van de vleesmolen. Wellicht geven de zweetdruppeltje die toen vielen wel de ‘finishing touch‘ aan het gerecht: ook dit was heerlijk!

 

‘La Cucina Italiana’

We overleggen wat we vanavond zullen bereiden. Aardappels rooien en dikke frieten bakken met zelfgemaakte mayonaise en daarbij de kip, ons geschonken door een buurvrouw? Paprika’s vullen met het (deze keer reeds vermalen) gehakt dat we meebrachten uit ‘de stad’? Of volgen we het recept voor ‘rijk gevulde aubergineschuitjes‘ uit ‘La Cucina Italiana’. Met een kleine aanpassing in de ingrediënten gaat dat vast ook heerlijk worden! We kiezen voor het laatste. Spannend!

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!