De renners van de Tour de France hebben vandaag een rustdag. Ik denk niet dat ze van een glas wijn gaan genieten vandaag. Ze moeten immers nog een paar dagen vlammen. Maar jij toch wel? Zo’n mooie Corbières bijvoorbeeld uit de wijnregio Languedoc waar de Tour zich nu bevindt.

Corbières AOP

De appellation Corbières is de grootste van de Languedoc. Het gebied ligt in het departement Aude en omvat 87 gemeenten. Het is een ruig gebied en doordat het zo groot is zijn er enorm veel verschillende terroirs te vinden. Bodems van kalk, zandsteen, mergel en leisteen, om er maar eens een paar te noemen. En veel grillige bergen afgewisseld door vlakke plateaus. Het klimaat is mediterraan: hete, droge zomers en milde winters.

Corbières: rood wat de klok slaat

In Corbières wordt vooral rode wijn geproduceerd: bijna 90% van de totale productie is rood. De rest is gelijkelijk verdeeld tussen wit en rosé.  Veel druivenrassen zijn toegestaan. Voor rood en rosé zijn de belangrijkste grenache, syrah, cinsault, carignan en mourvèdre. Voor wit grenache blanc, bourboulenc, macabeu, clairette, marsanne, roussanne en rolle  (misschien beter bekend als vermentino).

Black Reserve serie Olivier Dauga

De wijn die ik proef is rood: Chateau de Jonquieres Cuvée Jean Devie. Het is een wijn uit de Black Reserve serie.  Gelauwerde consultant wijnmaker Olivier Dauga speurde voor Vinadeis de Languedoc regio af naar unieke terroirs  om deze Black Reserve premium wijnen te kunnen maken. En die vond hij. Andere buitengewone cuvées, onderdeel van deze Black Reserve selectie, zijn onder meer de Minervois van Chateau de Pouzols en de houtgelagerde Chardonnay van Domaine de Cazalles Verdier.

Juryteam IBWC 2017 Oliver Dauga

Oliver Dauga ontmoette ik tijdens het jureren voor de IBWC 2017. Vlnr inkoper wijn Natalia Posadas-Dickson, consultant en wijnmaker Olivier Dauga, Wine & Food schrijver Anne-Wies van Oosten en de Australische wijnjournalist Dan Traucki

Corbières Chateau Jonquieres Cuvée Jean Devie

Deze Corbières Chateau Jonquieres is een blend van slechts 2 druivenrassen. Hij bestaat voor 60% uit grenache en voor 40% uit syrah. De wijn is mooi donkerrood van kleur. In de neus rood fruit, kersen en een tikje eiken op de achtergrond. Dat alles proef je terug in de mond. De wijn is sappig en lekker kruidig.

Corbieres Chateau de jonquieres cuvee jean devie

” Rood fruit, tikje hout, sappig en lekker kruidig”
A-W 8,2/10
Te koop via de webshop van Jacobus Toet  voor € 15,99

Een heerlijke wijn bij rood vlees, barbecue en halfharde kazen.

Vlees en rozemarijn Pixabay

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!