Eigenlijk ben ik niet zo voor allerlei technische wijnsnufjes, dus om de Coravin liep ik al geruime tijd in een wijde boog heen. Maar omdat ik om mij heen hoor dat het ding inmiddels jarenlang is getest en echt schijnt te werken word ik toch nieuwsgierig naar dit system om wijn te bewaren.

Demo op de Culiperslunch

Op de Culiperslunch, hét jaarlijkse persevent voor wijnschrijvend Nederland maak ik wat beter kennis met de Coravin en de werking ervan. Ik zie op een flyer een aankondiging.

“Dankzij het Coravin Wine System kunt u genieten waarvan u wilt, wanneer u dat wilt, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het leegdrinken van de fles.”

Nu maak ik me daar eigenlijk nooit zoveel zorgen over: een mooie fles wijn gaat bij ons altijd wel leeg. Is het niet vandaag dan is het wel morgen. Maar toch houdt iets me tegen om ‘zomaar’ die Vega Sicilia die ik in de kelder heb liggen te openen. Of die ene heel oude witte port. Die wil je eigenlijk niet in één keer op maken. Maar als je oudere wijnen langer open laat staan gaan ze al snel oxideren en kun je ze door de gootsteen spoelen. En dát wil je natuurlijk ook weer niet. Ik laat mij uitleggen hoe de Coravin dit probleem oplost.

Hoe werkt de Coravin

Coravin is een systeem dat werkt als volgt. Met het apparaat duw je een dunne holle naald door de kurk van een wijnfles en schenk je uit de fles de hoeveelheid die je wenst. Tegelijk wordt de vrijgekomen ruimte in de fles vervangen door argongas dat zich bevindt in een capsule in de Coravin. Als je genoeg wijn uit de fles hebt geschonken (een proefje of een glas) haal je met het apparaat de schenknaald weer uit de kurk. De kurk is elastisch en sluit zich vanzelf weer. De speciaal ontwikkelde holle naalden zijn gemaakt van roestvrijstaal met een coating van Teflon®. De Coravin-capsules brengen flessen op druk met argongas om één glas wijn per keer uit te kunnen schenken. Wel van belang is het ervoor te zorgen dat de naalden steeds goed schoongemaakt worden.

‘Zomaar’ genieten van een Haut Brion 

Ik mag het uitproberen en een van de topwijnen uitkiezen die de mannen van Coravin speciaal voor deze  Culiperslunch hebben meegenomen. Dat wordt de Haut Brion 1996. In het filmpje hieronder zie je hoe dat ging.

Een beter (en uitgebreider) filmpje zie je op de website van Coravin:

Ik genoot van mijn glas Haut Brion en de Coravin… die gaat op mijn verlanglijstje! Durf ik straks eindelijk die mooie flessen eens uit de kelder te halen!

LINKS:

De Coravin, extra naalden en patronen koop je makkelijk en snel bij Bol.com
Website Coravin: klik hier
Website Culiperslunch

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!