De winnaar van de Copa Jerez was dit jaar Podium onder de Dom in Utrecht. In juni 2017 streden Chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg tegen andere internationale chefs en sommeliers. De winnaars verbluften de jury met de eenvoud van hun gerechten die de bijpassende sherrywijnen voor zich lieten spreken onder het motto ‘eenvoud is al gecompliceerd genoeg’. 

Podium onder de Dom: de winnende combinaties

De teams worden beoordeeld op de keuze van de sherrywijnen, wijn-spijscombinaties, keuze van de gerechten, originaliteit, presentatie en tot slot de algehele prestatie. De jury was onder de indruk van de zowel de gerechten als de fraaie combinaties met sherry. Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met een Manzanilla. Het hoofdgerecht, een crépinette van konijn, werd gecombineerd met een oloroso sherry. Tot slot werd het porcini-ijs op Oudwijkerkaas met een medium dry sherry gepresenteerd.

“We hebben gekozen voor sherry’s die niet overheersen en mooi kunnen aansluiten bij gerechten van Nederlandse kwaliteitsproducten” aldus sommelier Goos van den Berg.

Winnerslunch Podium onder de Dom

Om een beetje mee te genieten van deze combinaties én aandacht te vragen voor de veelzijdigheid van sherry werd in Podium onder de Dom SherryWines een perslunch georganiseerd. Tijdens deze lunch serveerde chef Leon Mazairac de winnende wijn-spijs combinaties en sommelier Goos van den Berg de begeleidende sherry’s. De gerechten werden iets aangepast aan het seizoen. Er werden bij elk gerecht twee sherry’s geschonken om te vergelijken. Alle sherry’s waren top! De ene past net iets beter bij het betreffende gerecht dan het andere. Welke dat was… ook daar waren de meningen over verdeeld. Maar…het was genieten met een grote G en de combinaties spannend! De lunch begon met enkele bijzondere amuses en een feestelijke Cava.

 

Podium onder de Dom dessert

Heel gedurfd maar ontzettend lekker, dit hartig-zoete dessert! En top gecombineerd met de sherry’s! De M werd op de Copa Jerez geserveerd. Oudwijker Fiore – reductie van sherry – eekhoorntjesbrood

Tot slot nog een aanmoediging van chef Leon en sommelier Goos met betrekking tot de Copa Jerez.

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over de Copa Jerez? Klik hier.

 

#sherry