Na de schriftelijke voorronde was het op maandag 24 juni tijd voor de finale van Copa Jerez Nederland. Drie teams gingen de uitdaging aan om de beste wijn-spijs combinatie te maken en zich te kwalificeren voor de finale van de internationale editie van Copa Jerez in Spanje in 2025. Tijdens de spannende finale waren verschillende importeurs aanwezig om meer aandacht aan sherry te geven. Jeroen Vonk was aanwezig en had de kans de prachtige diversiteit van sherry te proeven.
Copa Jerez
De essentie van sherry-pairing, daar gaat het om bij Copa Jerez Forum & Competition, een wereldwijd erkend wijnevenement dat elke twee jaar plaatsvindt. Op dit evenement concurreren chefs en sommeliers van over de hele wereld om de beste pairings van eten en sherry te produceren, waarbij de veelzijdigheid en rijkdom van sherrywijnen worden getoond.
Finalisten Copa Jerez 2024
De finale bij Peter Pan Kookstudio in Amsterdam dit jaar is een echte competitie tussen teams bestaande uit een chef en een sommelier. De drie deelnemende teams: Sommelier Marvin Walraven en Chef Nino Christoffel van Zoldering, Amsterdam, Sommelier Stijn Hinke en Jean Paul Witte van Restaurant Puur Sanh, Berg en Dal en Sommelier Anne Marie Nijhoff en Chef Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek, Harderwijk. Alle teams maken innovatieve pairings, waarbij de indrukwekkende samenwerking tussen de sommelier en chef goed te merken is.

Terwijl de chefs en sommeliers aan het werk zijn kunnen genodigden sherries proeven bij de importeurs.
Niet alleen kijken, ook proeven
Naast kijken is er ook een kans om te proeven, namelijk een selectie van fijne wijnen uit Jerez. De importeurs Karakter, Anfors, Andre Kerstens en Granada Wijnen zijn aanwezig om hun selectie wijnen te bespreken. Het is zeldzaam dat er tientallen sherry’s op een rij te proeven zijn, dus ik proef er een aantal. Hier valt vooral op dat de hoeveelheid onversterkte sherry, Vino de Pasto of gewoon witte of orange wijn erg groot is. De hoogtepunten van deze proeverij zijn:
Vino de Pasto ‘La Escribana’ 2022, Luis Pérez, Anfors
Prachtige onversterkte Vino de Pasto, onderdeel van Vino de Jerez, maar officieel nog geen sherry. Deze witte wijn van palomino fino heeft een mooie lichtgele kleur en een heerlijke bloemige geur die doet denken aan kamille net als bij een Fino, kruidigheid van curry en scherpte van chilipeper. Daarnaast heeft het aroma’s van natte steen, appel, citroen en sinaasappel. De smaken zijn fris en fruitig, met een mineraliteit en lange afdronk. Het is heerlijk als aperitief en een perfecte manier om mensen kennis te laten maken met het smaakpalet van sherry, maar dan in een zachtere vorm.
Vino de la Tierra de Cádiz ‘Contratiempo’ 2022, 4ojoswines, Anfors
Dit is een opwindende, ietwat wilde maar vooral energieke witte wijn, gemaakt van moscatel de Alejandría druiven. Deze druiven zijn afkomstig van de wijngaarden van Finca La Blanquita, geplant in Albariza-bodems in El Puerto de Santa María. De vergisting vindt spontaan plaats in roestvrijstalen tanks, waarna na enkele dagen gist wordt toegevoegd om de fermentatie te stoppen. De wijn rijpt vervolgens drie maanden in deze roestvrijstalen tanks. Er worden geen klaringsmiddelen gebruikt, wat resulteert in een puur smaakprofiel. Het eindresultaat is een droge, frisse en smaakvolle wijn met aroma’s van citrus, limoenschil, cantaloepmeloen, lychees en abrikozen, aangevuld met een hint van jasmijn en honing. De smaak is vrij zacht, met prettige zuren en een lichte bitterheid. De kenmerkende ziltigheid van de Albariza-bodem komt ook naar voren.
La Retahíla 2022, Raul Moreno, Karakter wijnimport
Bijzondere oranje wijn gemaakt van perruno, gerijpt op Amontillado vaten. Het heeft een lichtgele kleur met een geweldige wilde geur van appel, peer, perzik en natte steen. De smaak is vol en mooi in balans, fruitig met mineraliteit en perzik. De rijping op oude Amontillado vaten zorgt voor structuur en rondheid. De afdronk is lang en indrukwekkend complex.
Manzanilla Pasada en Rama ‘Xixarito’, Bodegas Baron, Karakter wijnimport
Deze Manzanilla is geweldig, precies zoals je een Manzanilla wilt hebben: fris, strak, bloemig, fruitig. Echt een aanrader! Je merkt dat de 10 jaar rijping echt het verschil maakt. ‘Pasada’ geeft de hoge leeftijd aan, en ‘en rama’ betekent dat de wijn direct uit het vat is gebotteld; ongefilterd en niet gestabiliseerd.
Soluqua Manzanilla Pasada’, Bodegas Baron, Karakter wijnimport
Dit is de Manzanilla uit de premium reeks van Bodegas Baron, en dat merk je. Het heeft dezelfde identiteit als de Xixarito, maar met meer diepgang en complexiteit. Deze Manzanilla vereist aanzienlijk meer aandacht: een rustige omgeving, een goed glas, en het snel proeven is eigenlijk zonde. Het heeft veel elementen van kamille, mineraliteit, appel, citroen maar ook natte wol, walnoot, hazelnoot en toast. Het heeft een mooie lange afdronk die bij temperatuurverschil meer complexiteit onthult. Vanwege de complexiteit en intensiteit is dit zeker geen Manzanilla om mee te beginnen.
Sábalo Organic Palomino, Barbadillo, Granada wijnen
Dit is een prachtige witte wijn gemaakt van palomino, die biologisch gecertificeerd is. Het is een pure en echt frisse wijn. De smaak bevat veel frisse groene appel, ziltigheid, een zoete rode appel, citroenschil, een mooi medium body en een lange afdronk. Deze interessante witte wijn is gemaakt van druiven uit twee gebieden. Eén gebied rond Sanlúcar de Barrameda met 35 jaar oude wijnstokken, dicht bij de Atlantische oceaan. Het andere gebied, met 25 jaar oude wijnstokken, ligt op de heuvels vlakbij de ‘uiterwaarden’ van de Guadalquivir rivier. De naam Sábalo is de naam van de zeevis, die in het Nederlands Elft wordt genoemd, en die paait in de riviermonding.
Manzanilla en rama Salicornia, Barbadillo, Granada wijnen
Wow, ik was zo blij met deze kans, dank je wel Dick van Grana wijnen! Dit is een totaal nieuwe wijn van Barbadillo, de enige proeffles in Nederland om kennis te maken. Het is een subliem gemaakte Manzanilla en Rama, typisch Manzanilla, maar met een frisser randje, meer diepgang en complexiteit. Er zit veel kamille in die doet denken aan verse kamille, maar ook geconcentreerde kamille-honing. Groene en rode appel, limoenschil, voelt licht aan, maar is toch 15%. Ik kan echt niet wachten tot deze op de Nederlandse markt beschikbaar komt. Dus Barbadillo, ik zeg doen!
Copa Jerez, beoordeling en scores
De jury, bestaande uit prominenten uit de wijn-spijs wereld, evalueerde de presentaties op creativiteit, smaak en de integratie van sherry. Het winnende team zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Jerez de la Frontera.

Vlnr: Ambassadeur van Spanje Consuelo Femenía, Randy Bouwer, Heleen Boom, Adrian Zarzo Habraken en Magda van der Rijst.
En de winnaar is…..
Sommelier Anne Marie Nijhoff en chef-kok Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek in Harderwijk hebben de jury overtuigd en mogen zich de winnaars van de Copa Jerez 2024 in Nederland noemen.
De combinatie en synergie tussen de sommelier en de chef-kok zijn opmerkelijk. Hun passie voor het creëren van de beste combinaties is duidelijk zichtbaar. Het hoofdgerecht is uitmuntend. Anne Marie en Yornie kijken uit naar de mogelijkheid om Nederland te vertegenwoordigen bij de Copa Jerez 2025 in Jerez, Spanje.
Het winnende menu:
Voorgerecht: Zeekat uit de Noordzee, crème van Zolderspek, Zolderspek crunch, Kamille-citrusgel, gefermenteerde suikersla-bouillon met kamille en zwarte knoflookcrème.
Hierbij wordt een prachtige Manzanilla Pasada Blanquito van Viña la Callejuela geserveerd.
Hoofdgerecht: Paddenstoelen van de Veluwe met duxelles van paddenstoelen, nashi peer en geroosterde paddenstoelen bouillon met zuurdesempoeder.
De bijpassende wijn is een elegante Jerez Oloroso V.O.R.S. 30 years van Bodegas Tradición.
Dessert: Kaviaar met een tuille van gebruinde boter, room van geroosterde chocolade, vanille-ijs, en een hazelnoot crunch.
De bijpassende wijn is de indrukwekkende ‘Old Harvest’ Jerez van Ximénez-Spínola.
Conclusie
Copa Jerez NL 2024 is een prestigieus culinair evenement dat Nederlands culinair talent en sherry-pairings belicht. Drie teams streden om de beste wijn-spijscombinatie te creëren en zich te kwalificeren voor de internationale finale in Spanje in 2025. De teams toonden innovatieve pairings en een indrukwekkende samenwerking tussen de sommelier en de chef. De competitie onderstreepte de cruciale rol van verfijnde wijnparing bij het verbeteren en verheffen van de eetervaring, en de blijvende erfenis van evenementen zoals Copa Jerez die uitmuntendheid en samenwerking over culturen bevorderen. Een belangrijk element was dat er veel wijnen uit Jerez te proeven waren, waardoor iedereen een beter beeld kreeg van de veelzijdigheid van Vinos de Jerez.
Dank voor de uitnodiging, Copa Jerez!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.com. Op instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.
#Jeroen
Geef een reactie