In drie dagen tijd wordt in Valladolid, Spanje, een record aantal wijnen geproefd tijdens het Concours Mondial de Bruxelles: 9.080 proefflessen staan op de nominatie om gekeurd te worden.
Concours Mondial de Bruxelles, wat is dat eigenlijk?
Op wijnflessen zie je regelmatig ronde stickertjes in de kleuren brons, zilver of goud. Die wijnen zijn (blind!) geproefd door een groot aantal vakkundige proevers die hun oordeel over deze wijnen vellen. Gekeken wordt naar helderheid van de wijn, aroma’s, smaken, afdronk en nog veel meer. Individuele scores worden opgeteld en gedeeld en daaruit wordt bepaald welk wijn de nominatie zilver, goud of supergoud krijgt . Dit jaar zijn er 320 journalisten, wijnkopers, oenologen, sommeliers en andere vakgenoten uit meer dan 50 landen aanwezig om deze wijnen te beoordelen.
“En weet je wat nou zo leuk is? Anne-Wies.NL is erbij!”
Concours Mondial de Bruxelles groeit
De jaarlijkse groei van het aantal ingezonden flessen is toe te schrijven aan twee belangrijke trends. De eerste is stijging van de mondiale wijnproductie in combinatie met stabiliteit van de consumptie en de aanhoudende groei in volume en waarde. De tweede is de groeiende internationale bekendheid van het Concours Mondial de Bruxelles en de waarde die mondiaal aan zijn medailles worden toegekend. Niet minder dan 50 wijn producerende landen hebben dit jaar wijnen ter keuring ingezonden.
Frankrijk neemt de leiding
De meeste wijnen komen uit Frankrijk, gevolgd door Spanje, Italië, Portugal, Chili, China, Zuid-Afrika, Bulgarije, Zwitserland, Griekenland en Slowakije. Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (International Organisation of Vine and Wine) waren de drie belangrijkste Europese productielanden in 2016 Italië, Frankrijk en Spanje. Dit verheldert de top-3 van de lijst van deelnemende landen.
De nieuwe markten
#CMB
Geef een reactie