Van 10-13 mei vond in Beijing, China, de 25ste editie plaats van het Concours Mondial de Bruxelles. Ruim 9.180 wijnen uit 48 landen waren ingezonden om door meer dan 330 internationale juryleden te worden getest. Anne-Wies.NL was daarbij.  

China een booming wijnland

Het was de eerste keer in het 25-jarig bestaan dat de competitie in een land buiten Europa plaatsvond. Volgens de Chinese cultuur is 2018 een goed jaar om mee te starten: het cijfer 8 is in China immers een geluksgetal. De wijnen uit thuisland China waren dit jaar prominent op het concours aanwezig: bijna 500 wijnen waren door in totaal 150 Chinese wijnbedrijven ter keuring ingezonden. Daarmee plaatste China zich direct achter de leidende landen Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Ter vergelijking: in 2006 was China voor het eerst van de partij bij het Concours Mondial met een inzending van slechts 8 wijnen. China een booming wijnland dus?

“China is definitely the place where the wine sector is developing the most in terms of production and consumption. China has become the biggest market for some of the leading wine producing countries in the world” – Baudouin Havaux, Chairman van het Concours Mondial de Bruxelles.

Kijk hieronder naar een korte impressie van dag 1 van het Concours Mondial de Bruxelles in Beijing↴↴↴

Haidian, Silicon Valley van China

De proeverij vond plaats in het Nirvana Resort in het Haidian district in Beijing, dat bekend staat om zijn technologie. Het ‘Silicon Valley’ van Beijing, wordt dit district ook wel genoemd. Het is dan ook niet gek dat deze editie van het Concours Mondial de Bruxelles digitaal ging. De handgeschreven scoreformulieren werden vervangen door tablets, water werd ‘aangereden’ door een robot en via gezichtsherkenning werd gecontroleerd wie in en uit de proefruimte ging. Dat de techniek ons zo af en toe in de steek liet mag geen naam hebben en werd uiteindelijk opgelost.

Concours Mondial de Bruxelles 2018 tablet

“De uitslagen van dit concours worden op 25 mei bekendgemaakt. Welke wijnen hebben zilver, goud of dubbel goud? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief of volg het op Facebook,  of Instagram!”

Concours Mondial de Bruxelles, het programma

Naast de competitie werden er masterclasses gegeven over China als wijnland, de marketing van Chinese wijnen en werden er bezoekjes gebracht aan wijnbedrijven als The Dragon Seal Winery (een van de oudste wijnbedrijven van China) en de wijnregio’s Fangshang en Yangking.  Ook aan andere culturele aspecten werd aandacht besteed.  Zo werd het Summer Palace bezocht en waren er demo’s van Chinese Kung Fu en Tai Chi waaraan je actief kon deelnemen. Bezoekjes aan de Chinese muur en de Verboden Stad stonden niet in het programma, maar daar vond menig jurylid zelf een mogelijkheid voor.

Booming wijnregio Ningxia!

Met een kleine groep journalisten bezocht Anne-Wies.NL na het concours o.l.v. de Chinese wijnmaker en consultant Professor Demei Li de Chinese wijnregio Ningxia. En dat was boeiend!

Concours Mondial 2018 eerste bezoek

Binnenkort de uitgebreide info daarover op deze website.

Wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnreischina
#China
#CMB2018
#CMB