Maar liefst 9,080 wijnen waren dit jaar ingezonden voor de begeerde medailles van het Concours Mondial de Bruxelles in Valladolid, de hoofdstad van Castilla y León. De 320 internationale juryleden bekroonden een aantal van deze wijnen met zilver of goud.

Grand Gold Medal en extra vermeldingen

De allermooiste wijnen kregen een ‘Grand Gold medal‘. Winnaars met het hoogste aantal punten in de  categoriëen rode, witte, rosé, mousserende, biologische e en versterkte wijn ontvingen een extra vermelding.

2017 International Revelation Fortified Wine:
D’Oliveiras Madeira Wines 1994
Pereira d’Oliveira (Vinhos) LDA, Portugal

2017 International Revelation Organic Wine:
Selendi Sarnic Shiraz 2013
Selendi Winery, Turkey

2017 International Revelation Red Wine:
Terre Della Baronia 2014
Azienda Agricola G. Milazzo SRL, Italy

2017 International Revelation Rosé Wine:
Burro Loco Rosado 2016
Consejo Bodegas SL, Spain

2017 International Revelation Sparkling Wine:
Champagne Jean Dumangin Brut Millésime 2009
EARL Jean Dumangin, France

2017 International Revelation White Wine:
Raimat 100 2015
Codorniu Raventos, Spain

Concours Mondial Bruxelles Grand Gold

Top tien medaille-winnende landen 

De top tien medaille-winnende landen zijn dit jaar Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Chili, China, Bulgarije, Zuid-Afrika, Zwitserland en Griekenland (op een gedeelde 9e) en de Tsjechische Republiek. Gastland Spanje heeft het hoogste aantal medailles (vorig jaar was Spanje tweede, na Frankrijk). Castilla y León was binnen Spanje de grote winnaar met 29,4% van de Spaanse onderscheidingen. Italië, Portugal, Chili en Zwitserland houden dezelfde plaats in de top tien die zij in 2016 bezetten. China schoof twee plaatsen op door meer dan twee keer zoveel medailles als het jaar daarvoor (78 medailles in 2017 vs. 36 in 2016) te behalen. Griekenland en de Tsjechische Republiek zijn “the new kids on the block” in de top tien van dit jaar.

” Gastland Spanje verzamelt het hoogste aantal medailles. China wint tweemaal zoveel medailles als het voorgaande jaar.”

Portugal opvallend aanwezig

Portugal scoorde, na Spanje maar vóór Frankrijk en Italië, het hoogste aantal Grand Gold Medals. Ook het juryteam waarvan ik deel uitmaakte beoordeelde een aantal van deze wijnen als meer dan uitstekend. Enkele juryleden dachten aan een ‘nieuwe wereld’- wijn. Niet alleen om de moderne stijl, maar ook omdat af en toe een schroefdop zichtbaar was, waardoor je niet snel denkt aan Portugal. Ze zijn goed bezig daar! Portugal werd tevens winnaar van een nieuwe medaille op het Concours Mondial de Bruxelles: de award voor “Uitzonderlijke Oude Vintage“. Over de kwaliteit van deze geouderde Portugese wijnen was de jury zeer te spreken. Portugal werd daarmee de absolute leider in deze nieuwe ‘oude categorie’, gevolgd door Spanje, Slowakije, Italië, Hongarije en Zwitserland.

Juryteam AW CMB2017 Concours Mondial de BRuxelles

Mijn internationaal samengesteld juryteam met vlnr leden uit Slowakije, onze sommelier uit Zweden, Italië, China, Nederland en Spanje.

“Portugal en Turkije zorgen voor verrassingen” 

Biologische Wijn Trofee voor Turkije

693 biologische en biodynamische wijnen werden ingevoerd in het Concours Mondial de Bruxelles 2017. Het aantal inzendingen in deze categorie is gegroeid met maar liefst 80 % over de afgelopen drie jaar. Huidige trends in de markt, bewustwording van de consument en interesse in de herkomst en productiemethoden heeft de wedstrijdorganisatoren doen besluiten een nieuwe categorie toe te voegen en daar een eigen prijs aan toe te kennen: de “Biologische Wijn Trofee“. De winnaar van deze nieuwe prestigieuze medaille, is het wijnhuis Selendi Winery uit Turkije. Een opvallende uitslag: leuk, zo’n land dat je niet direct associeert met wijn. (Binnenkort meer over Turkije als wijnland op Anne-Wies.nl. Wil je dat niet missen? Kijk dan even hier!)
Het volgende Concours Mondial de Bruxelles wordt gehouden in… Beijin, China! Tot daar en dan!

LINKS:
Voor de volledige lijst met uitslagen klik je hier.
Mijn belevenissen als jurylid van het Concours Mondial lees je hier
Lees meer over dit Concours op hun website

#CMB2017
#CMB