De ‘Margarita’ is wel een van de bekendste cocktails ter wereld. Er zijn inmiddels veel variaties op bedacht, ik deel vandaag een van de meest pure. Die vind ik het lekkerst. Het is een heerlijk fris en stijlvol aperitief waarin veel te proeven is. Zout, zuur, bitter, zoet….. een ‘cocktail’ van smaken!

Tequila op sjiek

De basis vormt tequila, een Mexicaanse alcoholische drank die voornamelijk bestaat uit agavesap, meestal aangevuld met sap van suikerriet. Waarschijnlijk is de Margarita ontstaan om op een wat ‘sjiekere’ manier van tequila te kunnen genieten. Dat doet men namelijk wereldwijd als volgt. Je doet wat zout op de rug van je hand, likte dit op en slaat daarna een borrelglaasje tequila achterover om tot slot het sap van een partje limoen op te zuigen. Als je ziet wat de ingrediënten van de Margarita zijn snap je wat ik bedoel.

Margarita eigen

Dit heb je nodig voor de Margarita

  • 30 ml tequila
  • 30 ml triple sec (of Cointreau)
  • 30 ml vers geperst limoensap
  • 5 ml suikersiroop
  • zout (voor de rand van je glas)
  • limoenpartje
  • ijsblokjes
  • cocktailshaker
  • theezeefje (of finestrainer, is speciaal zeefje voor cocktails)
  • je glas: martini-glas
  • garnering: schijfje limoen

Zo maak je de Margarita

  • Bevochtig de rand van je glas met het partje limoen
  • Doe het zout op een bord en doop de rand van je glas er voorzichtig in
  • Doe de tequila samen met de triple sec, het limoensap, de suikersiroop en de ijsblokjes in je shaker en shake even goed door elkaar
  • Giet de inhoud van de shaker door het zeefje (zodat het ijs achterblijft) in je glas. Doe dat heel voorzichtig zodat de zoutrand onbeschadigd blijft
  • Garneer met het schijfje limoen

Wat is lekker bij bij de Margarita

Iets knapperigs en hartigs. Denk bijvoorbeeld aan (Mexicaanse) taco-chips. Maar ook wat plakjes uitgebakken en daarna afgekoelde serranoham zijn er heerlijk bij, of pikante olijven.

Margarita hapjes bij (compilatie Pixabay)

Cheers! Enjoy your Margarita!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!