Vandaag deel ik een verrassende ‘cocktail’ met sherry. Een met een ‘cream’ sherry. Cream-sherry….dat is voor de ‘die-hard’ sherry-liefhebbers waarschijnlijk vloeken in de kerk. Maar…. het is er één die het ook goed doet bij de niet-tropische temperaturen die voor dit weekend zijn voorspeld. Haal dus een tikje zomer in huis met deze!

Cream sherry

Wat is nou eigenlijk ‘cream sherry’? Dat is meestal een blend van Oloroso en Pedro Ximénez, een intens zoete wijn. Daardoor heeft de cream sherry de intensiteit en kleur van een Oloroso en de fluwelen zoetheid van de Pedro Ximénez.  Ik, als liefhebber van de ongeblende, pure sherry-stijlen als Manzanilla trek even mijn wenkbrauwen op als ik lees over een ‘cream’. Maar mijn bezoek aan restaurant Zarzo brengt daar verandering in aan! Het cream-sherry aperitief dat we daar voorafgaand aan onze lunch in het glas krijgen is top!

SherryCreamZarzo

Hoe drink je de cream sherry

Een cream sherry is meestal nogal aan de zware kant. Hij is (donker-) bruin van kleur en licht stroperig met een rokerigheid van geroosterde noten en een zoetheid van karamel en noten. In de smaak overheersen vooral noten en rozijnen. Een log ding zou je zeggen. Maar juist door de manier waarop hij wordt geserveerd:  bij Zarzo ‘on the rocks‘ in een tumbler, en met een schijfje sinaasappel is het juist een lekker fris aperitief. Perfect voor een ‘in-between’- lentedagje.

Wat eet je bij de cream sherry

Wij hadden hem als aperitief. Eet daarbij dan wat gezouten amandeltjes, rauwe ham of olijfjes. Ietsje minder gekoeld is deze sherry ook heerlijk bij nagerechten als pudding, ijs en bavarois met nootachtige caramel-tonen.

Alles over SHERRY lees je hier
Meer over de sherry-lunch bij Zarzo
Meer over sherry: verslag van mijn bezoek aan het  Consejo
Wat is sherry En Rama?
Fris aperitief met sherry: Rebuguita!

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook