Als de vijf in de klok is, is het… cocktail-time! Vandaag maakt gastblogger en cocktailspecialist Ingrid Larmoyeur deze verwarmende cocktail: Flash Benedictine. Niet alleen met Benedictine, maar ook nog wat andere ingrediënten. En toch snel klaar! 

Benedictine Monnikenlikeur

Een cocktail waar je warm van wordt! Met een lekkere kruidenlikeur: de D.O.M. Benedictine uit Normandië. Deze complexe likeur is ontstaan uit een elixer dat monniken ooit brouwden. Het ontstaan van Benedictine voert terug tot de Renaissance. De Venetiaanse monnik van de Abdij van Fécamp, Dom Bernardo Vincelli, creëerde in 1510 een elixer van 27 verschillende planten en kruiden die hij in alle windstreken verzamelde. Het elixer werd gedronken aan het hof van de Franse koning Frans I en de -mede daardoor- populair geworden drank werd tot het eind van de 18e eeuw door de Benedictijner-monniken gefabriceerd.

Vernieuwd recept

Tijdens de Franse revolutie raakte het recept bijna verloren. In 1791 kocht een Franse notabel uit Fécamp een oud manuscript met het recept. Een familielid, wijnhandelaar Alexandre Le Grand, vond het pas in 1863 in zijn bibliotheek terug. Hij vernieuwde het recept en noemde het Benedictine ®. Het drankje werd zo populair dat Le Grand in 1876 de Benedictine S.A. oprichte. In de in 1882 speciaal gebouwde paleisachtige distilleerderij wordt D.O.M. Benedictine nog steeds geproduceerd. D.O.M. staat voor een Latijnse uitdrukking, namelijk Deo Optimo Maximo wat letterlijk vertaald in het Engels “To God most good, most great” betekent. In de smaak vind je naast honing ook hinten van saffraan, kruidnagel en zoethout terug.

Volop kruiden in Benedictine

Door een langdurig productieproces en de zorgvuldige bereidingswijze is Benedictine van constante kwaliteit. Na distillatie van de likeur in koperen ketels volgt nog een rijpingstijd in grote eikenhouten vaten. De gebruikte kruiden en specerijen voor de fabricage van Benedictine zijn onder andere: angelica, hysop, jeneverbes, mirre, saffraan, aloë, arnica, thee, tijm, koriander, kruidnagel, citroen en kaneel. De 27 kruiden en specerijen geven Benedictine zijn speciale smaak en aroma. De samenstelling is fabrieksgeheim.

Flash Benedictine, het recept:

Ingrediënten

  • 1 deel D.O.M. Benedictine (b.v. 25ml)
  • 1 deel cherry brandy (b.v. 25ml)
  • 1 deel marasquin likeur (b.v. 25ml)
  • 1 deel triple sec (b.v. 25ml)

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met ijsblokjes.
  • Giet via een strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met de cocktailkers.

Cocktail Flash Benedictine

Cheers! Enjoy your cocktail!

LINKS:

Geen enkele cocktail of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer van en over Ingrid/Vinissima