Tijdens het Concours Mondial de Bruxelles, dat in mei 2018 plaatsvond in Beijing, China, gaf Demei Li, Associate Professor van de Beijing University of Agriculture een masterclasses over China als wijnland. De titel: Current Situation and Trends on Wine in China.
Van rijstwijn naar wijn
Zijn presentatie begint met een stukje geschiedenis. China produceert al eeuwenlang wijn, maar dan vooral van rijst. Wijn van druiven maken is, door de extreme verschillen in hoogtes en klimaat in het grote China, niet overal mogelijk. Toch staat China inmiddels wereldwijd op de 3e plaats voor wat betreft de wijnconsumptie, 6e de productie en 2e het wijngaardareaal. Hierbij moet echter rekening worden gehouden dat tafeldruiven hier en daar meegeteld zijn. Pas de laatste 20 jaar is wijnbouw van druiven in opkomst geraakt.
China, de wijngebieden
In sneltreinvaart neemt Demei Li ons mee langs de verschillende wijnregio’s. China is groot en de wijn producerende regio’s liggen dan ook ver uit elkaar. De beste wijnen komen uit het noorden en noord-westen. Dat zijn de gebieden waar de vitis vinifera staat aangeplant. In de kustgebieden is dat vaak niet mogelijk door de hoge luchtvochtigheid en in het noord-oosten is het te koud. In dat laatste gebied worden wel weer mooie ice-wines gemaakt. De rode lijn op de dia geeft de scheiding aan. Het gebied rondom Xinjiang, in het uiterste noord-westen, is erg droog. Het ligt ver van de zee maar irrigatie is mogelijk door smeltsneeuw van de hoge bergen.
Wijngaarden als aspergevelden
Wijnbouw in China is moeilijk. Regen valt vooral in de zomer, wat niet goed is voor de rijping van de druiven en in de winters kan het er ongelofelijk koud zijn. Om te voorkomen dat de druivenstokken bevriezen worden ze elk najaar in- en elk voorjaar weer uitgegraven. Een kostbare en tijdrovende klus. De meeste wijngaarden in China zien er dan ook uit als onze aspergebedden. Daarnaast is er het risico van vroege voorjaarsvorst waardoor de pas uitgegraven stokken alsnog kunnen bevriezen.
Welke wijn drinkt China
Smaken verschillen, ook in China. Er bestaat geen ‘Chinese smaak’. In het noordoosten eet men graag ‘spicy’, in het noordwesten ‘salty’, aan de zuid-oostkust ‘sweet’ en in het zuiden ‘Spicy Spicy!’ Daarnaast eet men in het binnenland veel rijst, groente en vlees waar het aan de kust natuurlijk draait om ‘seafood’. Wel wordt er in China over de gehele lijn het meest rode wijn gedronken. Dat heeft er misschien mee te maken dat wit de kleur van de dood is en rood die van geluk. Zeker is dat de meeste Chinezen simpelweg niet van koude drankjes houden omdat ze bang zijn voor maagklachten. (Water aan tafel wordt dan ook bijna overal lauwwarm geserveerd). En er is natuurlijk de enorme belangstelling voor de topwijnen uit Bordeaux.
Houd deze website in de gaten voor het vervolg: over mijn perstrip naar het Chinese wijngebied NINGXIA!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#wijnreischina
#CMB2018
#CMB
Geef een reactie