Chili pakt groot uit tijdens de PERSWIJN proeverij Crossing the Equator en heeft zelfs een aparte verdieping met vertegenwoordiging uit al zijn wijnstreken.

Op maandag 3 april 2023 organiseert Perswijn een grootse proeverij met topwijnen van het zuidelijk halfrond. Meer dan 500 wijnen uit Argentinië, Chili, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland staan klaar om geproefd te worden. Chili pakt groots uit en heeft zelfs een aparte verdieping met vertegenwoordiging uit al zijn wijnstreken.

Op het speciale Mezzanine Chili Paviljoen zijn wijnen van meer dan 40 (!) Chileense wijnproducenten aanwezig zijn om je al het moois wat Chili op wijngebied te bieden heeft te laten proeven. Sommige wijnen worden al in Nederland geïmporteerd, sommige moeten nog worden ontdekt.

Diversiteit aan terroirs

Chili is een succesvol wijnland waar het wijngaardareaal de laatste 30 jaar verdrievoudigd is. 80% wordt geëxporteerd en Chili neemt in Nederland in de top 10 van meest geïmporteerde wijnen de derde plaats in.  Dat is niet zo gek, want Chili is een groot, langgerekt land. Van noord naar zuid ruim meet het land 4300 kilometer en van oost naar west gemiddeld slechts 170. Door de invloed van de Grote Oceaan met de altijd aanwezige ‘Humboldt Current’ aan de ene kant en de enorm hoge bergrug ‘Cordillera de Los Andes‘ aan de andere zijde, vind je in Chili veel verschillende terroirs en daarmee een grote diversiteit aan wijnen.

Oude druivenstokken

Daarnaast vind je in Chili vind je ook nog veel zeer oude, authentieke druivenstokken. De woestijn Atacama in het noorden en het koude Antartica in het zuiden vormen natuurlijke grenzen die ziektes aan gewassen voorkomen. Dat is ook de reden dat phylloxera, de druifluis plaag die eind 19e eeuw legio wijngaarden verwoestte, hier niet heeft toegeslagen.

Speciale aandacht tijdens de proeverij wordt geschonken aan de wijnen van ‘Viñas Empresas Lideradas por Mujeres‘ (Women in Wine) en de ‘Viñas Región de Ñuble‘ (Itata Valley).

Ga zelf ontdekken op de Crossing the Equator proeverij dat Chili geweldige wijnen voortbrengt. Het proefboekje kun je alvast inkijken onder deze link. Vanaf pagina 25 zijn alle Chileense wijnhuizen te vinden die hun wijnen presenteren op het speciale Mezzanine Chili Paviljoen. Inschrijven en meer over deze proeverij via perswijn.nl.

Chile at crossing the equator

 

prochilenederland

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook