Niet minder dan 50(!) miniflesjes vielen op de mat, allemaal gevuld met een lichtroze rosé in verschillende tinten: Chiaretto di Bardolino. Het idee erachter: als journalisten en inkopers door de Covid restricties niet naar de Anteprima del Chiaretto di Bardolino kunnen komen, dan komt de Anteprima gewoon naar hen toe. Inclusief interessante zoom presentatie door het Consorzio di Tutela Chiaretto e Bardolino.

Chiaretto 1 to 4 en glazen

Eerst even wat meer over deze rosé. De naam ‘Chiaretto’ komt van het Latijnse woord ‘clarum’ wat zoveel betekent als ‘licht van kleur’. En dat is de Chiaretto di Bardolino dan ook. De manier waarop hij wordt gemaakt stamt al vanuit het tijdperk van de Romeinen. Nadat zij het Gardameer en de omgeving ervan hadden veroverd begonnen ze druivenstokken te planten en wijn te maken. Dat deden ze door rode druiven niet eerst (of slechts heel kort) te laten inweken (maceration/schilinweking), maar direct te persen. Daardoor ontstond een wijn met en bleekroze kleur. De Romeinen hadden ook de macht veroverd in wat nu de France Provence is. Niet gek dat daar de rosé volgens traditie ook zo’n bleekroze kleur heeft. Beide wijngebieden zijn nog altijd boegbeelden van de ‘pale-pink’ rosé stijl.

Map Gardameer Bardolino - Bron Consorzio

De naamgever van de appellatie is Bardolino, een alleraardigst stadje aan het Gardameer. Chiaretto di Bardolino kreeg zijn eerste DOC in 1968 en was daarmee tevens een van de eerste DOC’s van Italië. Toen heette hij nog Bardolino Chiaretto DOC, maar sinds 2021 is de naam officieel ‘Chiaretto di Bardolino DOC’. 16 communes maken deel uit van deze appellatie.

De blend van Chiaretto di Bardolino

Chiaretto di Bardolino is een blend van de autochtone druivenrassen Corvino Veronese en Rondinella. Soms is daar een klein percentage Molinara aan toegevoegd. Voor alle drie geldt dat ze laag zijn in anthocyaniden, wat betekent dat deze druiven weinig kleurstoffen bevatten. Ideaal dus voor een lichtgekleurde rosé. Door de eerder genoemde wetswijziging in het voorjaar van 2021 moet Corvina, het meest aangeplante druivenras in de regio Verona, 40- 95% van de blend uitmaken. Dat was 35-80%, waaruit blijkt dat Corvina als de druif wordt gezien met de beste expressie van het terroir. Zeker als je ziet dan Rondinella, het tweede verplichte druivenras, van 20-40% naar 5-40% is gegaan in de nieuwe wet. Molinara is niet verplicht en mag tot maximaal 10% van de blend uitmaken.

Corvina Druiventros - bron Consorzio

Corvina druiventros

Chiaretto di Bardolino DOC, een terroir-wijn

De druiven voor de Chiaretto di Bardolino komen uit de wijngaarden aan de oost-oevers van het Gardameer, met zijn 370 vierkante kilometer het allergrootste meer van Italië. Het klimaat is er Mediterraan met hete zomers en warme winters. Het meer fungeert als een ‘moderator’: in de zomer is het water van het meer koeler dan de lucht en in de winter warmer. Deze temperatuurverschillen maken het klimaat milder, gelijkmatiger, in de seizoenen. Regen is er meestal genoeg, meer in het noorden dan in het zuiden van de appellatie. Twee winden die voor verkoeling zorgen zijn de Péler die in de ochtenden van noord naar zuid waait en de Òra uit het zuiden, die in de middagen soms de kop opsteekt.
De bodem is zeer divers: er blijken niet minder dan 66(!) bodemsoorten te bestaan in de appellatie. De bodem van de morainic heuvels zijn rijk aan minerale zouten. Deze ‘salinity’ is onmiskenbaar een van de belangrijkste smaken in Chiaretto di Bardolino.

Map bodemsoorten Bardolino - bron Consorzio

De 66 bodemsoorten – bron Consorzio

Het meer, wijngaarden op grotere hoogtes, de minerale zouten in de bodem en de winden dragen bij aan het frisse karakter van de Chiaretto di Bardolino rosé’s.

De smaak van Chiaretto di Bardolino

In Chiaretto di Bardolino vind je aroma’s van wilde bloemen en volop rood fruit: kersen, aardbeien, rode besjes en frambozen. Maar ook fris citrusfruit (roze grapefruit, sinaasappelgeste) en wit fruit (perzik) kun je aantreffen naast spicy zwarte peper en de al eerder genoemde zilte mineraliteit.

Wat eet je bij Chiaretto di Bardolino

De meeste consumenten drinken rosé voornamelijk of uitsluitend in de zomer. In en rond Bardolino doen ze dat het hele jaar rond. Op kerstavond is het zelfs de gewoonte om van Chiaretto de Bardolino te genieten tijdens een feestelijke maaltijd met de focus op vis. Als aperitief wordt hij echt koud geserveerd, maar gedurende de maaltijd komen diverse jaargangen in diverse temperaturen op tafel. De meeste Chiaretto’s kunnen minimaal 5 jaar ouderen. De spicy tonen nemen dan de overhand. Naast vis is Chiaretto di Bardolino een goede begeleider van allerlei soorten pasta (kan heel goed tegen het zuur van tomaten!), sushi en sashimi, meloen met ardennerham, taco’s en nog veel meer.

Een paar tips:

  • Als aperitief serveer je Chiaretto di Bardolino echt koud, uit de koelkast.
  • Als maaltijdbegeleider: keldertemperatuur.
  • Hoe ouder de Chiaretto, hoe minder koud hij geserveerd moet worden.
  • Hoe rijker de maaltijd, hoe minder koud de Chiaretto
  • Probeer eens een oudere Chiaretto di Bardolino op kamertemperatuur met… zwarte truffels!

En dan… de proeverij

Ik zal het je niet aandoen alle 50 wijnen hier met je te bespreken, maar een paar die er voor mij uitsprongen, in willekeurige volgorde:

Benazzoli
Chiaretto di Bardolino Tecla 2020
Spicy, rond, sappig, mooi bittertje

Cantina di Soave
Chiaretto di Bardolino Classico Rocca Sveva 2020
Rond, sappig, steenfruit

Casaretti
Chiaretto di Bardolino Classico Rosa dei Casaretti Bio 2020
Stevig, structuur, kruidig

Le Ginestre
Chiaretto di Bardolino Classico 2020
Veel neus, sap, fruit, citrus, perzik

Lenotti
Chiaretto di Bardolino Classico Decus 2020
Sappig, mild, vol, aangenaam zoetje na

Monte del Frà
Chiaretto di Bardolino 2020
Fijne neus, romig, elegant

Zeni 1870
Chiaretto di Bardolino Classico Anfora 2019
Vol, romig, zuiver, perzik, kruidige afdronk

Giovanna Tantini
Chiaretto di Bardolino 2020
Zacht, kruidig, zilte mineraliteit

Morando Lorenzo
Chiaretto die Bardolino 2020
Zacht, licht kruidig, citrus

Sartori
Chiaretto di Bardolino Mont’Albano 2020
Sappig, perzik, citrus, zilt

Bardolino Chiaretto miniflesjes nr 50

Meer over deze rosé: anteprimachiaretto.it

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief