Op woensdag 12 juni vond, in de aanloop naar #DrinkChenin Day op 15 juni, een bijzondere proeverij plaats. Wines of South Africa organiseerde in samenwerking met Loire Valley Wines bij het Amsterdamse restaurant Zoldering een proeverij van Chenins uit Zuid-Afrika samen met Chenins uit de Franse Loirestreek. Angélique Chamboné* was erbij.

Sjê-nin meets Sjunèn

De presentatie van Sjê-nin meets Sjunèn was in handen van Lars Daniëls MV, waarbij hij vooropstelde dat het geen ‘battle’ tussen de beide landen was, maar een manier om te laten zien (en proeven!) hoe divers Chenin Blanc kan zijn. In totaal werden 16 wijnen geproefd uit verschillende regio’s en in verschillende stijlen. Sommeliers Job Seuren en Wout Jans en hun team zorgden ervoor dat alles gladjes verliep.

Lars Daniels

Lars Daniels boeit de proevers met zijn enthousiaste manier van presenteren

Een boeiende presentatie

Zoals ik van Lars gewend ben wist hij de aanwezigen weer optimaal te boeien met zijn smeuïge manier van presenteren. ‘Wat een spreker is die man’ en waarover ik hieronder, wellicht iets minder smeuïg, kort verslag doe. Ik begin met wat droge kost maar onderstaande cijfers illustreren goed de verhoudingen tussen de Franse en Zuid-Afrikaanse Chenins.

Chenin blanc in cijfers

In Frankrijk staat de chenin aangeplant op 10.173 ha, vormt er de 6e witte variëteit en is de 15e overall met 0,0137% van de aanplant. Van deze 10.173 ha staat het merendeel, zo’n 9.500 ha, in de Loire aangeplant. De hotspots zijn de Anjou met zijn schistbodems en delen van de Touraine met voornamelijk kalksteen-, klei- en silexbodems.
In Zuid-Afrika is de chenin de 1e overall met 17.242 ha, en vormt maar liefst 18,53 % van de totale aanplant. 36% van de chenin blanc is ouder dan 20 jaar.Maar het kan nog gekker. In de hotspots Stellenbosch, Paarl en Swartland waarvan de bodems veelal uit verweerd graniet, schalie en zandsteen bestaan, liggen veel wijngaarden van ruim 35 jaar oud. In 10 wijngaarden worden hoogbejaarde stokken van 100 jaar en zelfs ouder gekoesterd. Deze oude stokken geven een ziltige ondertoon. Wellicht is dit te danken aan hun diepe en fijn vertakte wortelsysteem waardoor ze zich goed hebben aangepast aan het klimaat en de bodem.

Dia Loire en Zuid-Afrika Chenin

Old Vine Project

Rosa Kruger speelt nog steeds een belangrijke rol als voorvechtster van deze oude wijngaarden, die momenteel een wijnbouwkundig erfgoed vormen. Lees haar verhaal en meer op de prachtige website https://oldvineproject.co.za/. Men ziet eindelijk in dat het van groot belang is om dit erfgoed te beschermen ter verrijking van het wijnspectrum én als voorbeeld van duurzaamheid.

“Weetje: De Chenin Blanc in Zuid-Afrika is veranderd van een werkpaard  (bulkwijn) naar een raspaard. Er is meer verkoop van Chenin Blanc op fles dan ooit “

Chenin Blanc, de alleskunner

Het bijzondere van deze druif is de veelheid aan wijnstijlen die ervan gemaakt worden: van mousserend tot edelzoet en alles wat daar tussenin zit. Dit gegeven maakt dat je Chenin Blanc op vele manieren kan inzetten op elk moment van de dag en avond. De veelal hoge zuren geven de frisheid aan de wijn. In Zuid-Afrika heeft deze druif zelfs zijn eigen aromawiel. Ik noem deze liefkozend mijn ‘Zuid-Afrikaanse wijnzon’ . Maar deze jongen is ook een echte krachtpatser, zijn groeikracht is enorm. Één druiventros kan bessen in verschillende stadia van rijpheid bevatten. Oftewel onrijpe bessen en bessen met botritis! In de Loire vindt de oogst dan ook vaak in verschillende plukgangen plaats. Aan bod kwam verder nog de klimaatvergelijking van Anjou / Tourraine / Stellenbosch / Swartland  waarbij opviel dat het in de Loire tijdens het groeiseizoen koeler en natter is en de zon fors minder schijnt dan in het zonovergoten Zuid-Afrika.

‘Tyd om te proe’

We proefden 6 flights van twee wijnen elk, met als afsluiting bij de canapés nog twee toppers. Tussendoor lichtte Lars de wijnen toe waarbij, en dat vind ik altijd zo fijn. Veel extra achtergrondinformatie werd gegeven omtrent de bodemstructuur, over de wijnmakers en uiteraard de vinificatie. Ik ga me niet te buiten welke wijn ik nou de mooiste vond. Het was immers geen ‘battle’ tussen twee landen. De ene wijn sprak mij meer aan dan de andere maar stuk voor stuk hadden ze iets speciaals en allen hadden een prachtige lengte. Eerlijk is eerlijk, ik ben een Zuid-Afrikaanse wijnaddict maar deze proeverij maakte mij weer duidelijk dat zowel de Loire als Zuid-Afrika prachtige Chenins op de markt brengen met ieder zijn eigen unieke identiteit.

Chenin Blanc, de geproefde wijnen:

Flight 1
Raats Family Wines, Old Vine Chenin, Stellenbosch (South Africa) 2017
€ 25,50 Vinites
Domaine Vincent Carême, Vouvray (Loire) 2017
€ 16,50 Bolomey Wijnimport

Flight 2
Bellingham, The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc, Coastal Region (South Africa) 2017
€ 14,99 Groupe LFE
Domaine de la Roche Bleue, Jasnières (Loire) 2016
€ 21,78 Chabrol Wines

Flight 3
Beaumont Family Wines, Hope Marguerite, Bot River (South Africa) 2017
€ 22,95 Bernier Global Wines
Château d’Epiré, Cuvée Speciale, Savennières (Loire) 2016
€ 21,50 Okhuysen

Flight 4
Bosman Family Vineyards, Optenhorst Chenin Blanc, Wellington (South Africa) 2016
€ 22,95 Sligro
Domaine Béatrice et Pascal Lambert, Blanc La Rochette, Chinon (Loire) 2015
€ 19,95 Karakter Wijnimport

Flight 5
Alheit Vineyards, Huilkrans, Skurfbert-Olifantsrivier (South Africa) 2017
€ 59,95 Bernier Global Wines
Mullineux & Leeu Family Wines, Granite Chenin Blanc, Swartland (South Africa) 2017
€ 57,50 Winematters

Flight 6
Domaine du Clos Naudin, Demi Sec, Vourvray (Loire) 2016
€ 40,00 De Vier Heemskinderen
Domaine Des Baumard, Quarts de Chaume (Loire) 2015
€ 35,00 Résidence Wijnen

With the canapés:
De Chanceny, Téte de Cuvée Brut Excellence, Vouvray (Loire) 2015
€ 15,99 Gall & Gall
Marras Chenin Blanc, Piekenierskloof (South Africa) 2018
€ 10,75 Kaaps Wijnhuis

Chenin Zuid-Afrika Loire compilatie

Baie Dankie

Baie Dankie Sara Channell, Lars Daniëls MV, Job Seuren, Wout Jans en team van Zoldering voor de organistatie van deze unieke proeverij en de wijnimporteurs Bernier Global Wines, Bolomey Wijnimport, Chabrol WInes, de Vier Heemskinderen, Gall en Gall, Groupe LFE, Kaaps Wijnhuis, Karakter Wijnimport, Résidence Wijnen, Sligro, Vinites, Wijnkoperij Okhuysen en last but not least WineMatters voor de prachtige Chenin Blancs die zij voeren.    🙏

Chenin Blanc ROCKS 😍

*Registervinoloog® Angélique Chamboné geeft met haar bedrijf ChambonéWijnstijl wijnproeverijen die, …nét even anders… zijn, met veel interactie waarbij alle zintuigen op speelse wijze worden geprikkeld.
Lees hier de andere artikelen van Angélique, Foto credits Angélique Chamboné

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Angélique