Bij de 11e editie van het CHEESE in het historische centrum van Bra, Italië, draaide alles om kaas van rauwe melk: “Een oprechte uiting van de plaats van oorsprong, van het dierenras dat de melk levert, van de wijze waarop het dier gevoed is en de kunst van het kaasmaken”.

Kennis, ervaring en proefblokjes

De Boeren Goudse Oplegkaas was op dit tweejaarlijkse evenement present. Samen Met het nieuwe Presidium Boeren Leyden Traditioneel deelde dit Nederlandse Presidium van Slow Food dit jaar een stand. En dat was tof! Het delen van kennis, ervaring én proef blokjes van deze heerlijke kazen deed veel bezoekers tot aanschaf overgaan. Lees hier hoe Wim van Deventer dit event heeft ervaren. “BGO en Barolo: een unieke combinatie!

CHEESE 2017: Rauwmelkse kaas

Zo’n 300.000 bezoekers vonden hun weg naar dit tweejaarlijkse kaas-event. Er was een grote internationale markt die slingerede door de straten van het pittoreske stadje Bra, gelegen op een auto-uurtje ten zuiden van Turijn. Je kon er genieten van diverse kaasproeverijen in stijlvolle marktkramen en je aldaar laten informeren over de rauwmelkse kaas. Er werden presentaties gehouden over de noodzaak van biodiversiteit en de gevolgen van de klimaatveranderingen. Naast wijn werd er ook veel aandacht gevraagd voor bieren die goed gecombineerd konden worden met bepaalde kazen. Kaasmakers en handelaren uit de hele wereld waren aanwezig. Van Kenya tot Roemenië, van Georgië tot Washington en natuurlijk….. Nederland.

Nederlandse vertegenwoordiging

De editie 2017 vertoonde een toename van de buitenlandse deelname. De meest significante toename kwam uit Spanje. Nederland als kaasland was vertegenwoordigd door  l’Amuse (Betty Koster) en twee presidia van Slow Food: de Boeren Goudse Oplegkaas (met als voorzitter Anne-Wies van Oosten) en het nieuwe presidium Boeren Leyden Traditioneel (met als voorzitter Martin Warmerdam). Pieter Merkus van De Lindenhoff was, samen met zijn team, een uitstekende vliegende keep, evenals het talenwonder Margarita. Bezoekers uit Nederland waren er volop. Zo zagen wij bij onze stand onder meer René Koelman en zijn team voorbijkomen (Bourgondisch Lifestyle), Takuhi Cekem van De Kaashoeve uit Rotterdam en uit Den Haag Jochem van der Loos (Gransjean Wijnen en Delicatessen) en Ed Boele en zijn team (De Kaasspeciaalzaak). Ook de voorzitter van Slow Food Nederland, Nelleke Don, was vertegenwoordigd.

Cheese 2017 Fam van der Poel

Cheese 2017 Kaasmakers Marije en Hugo van der Poel (Hoeve Waterrijk) en Janny Bakker, de moeder van Marije

Cheese 2017, AW en Takuhi

Cheese 2017, Anne-Wies van Oosten en Takuhi Cekem

Dag 4 van CHEESE2017

Het festival duurde 4 dagen. Op de laatste dag zijn altijd vooral scholen aanwezig die de kinderen onderrichten in het maken van kaas. Heel leuk om deze kaasliefhebbers in de dop te laten kennismaken met onze Nederlandse Boeren Goudse Oplegkaas. En de koeien die die kaas produceren. Ook kleine opkopers komen op die laatste dag graag langs. Zij die ontfermen zich maar al te graag over de overgebleven kazen. Tot gecamoufleerde vreugde van enkele boeren waren sommige opkopers grif bereid om €600 te betalen voor een kaas van ca 20 kg. Voor de Boeren Goudse Oplegkaas was dit jammer! Die was op die dag tot de laatste kruimel uitverkocht. Volgend jaar toch maar een paar kazen extra mee!

Cheese 2017 Wim en Klasje

Cheese 2017 Wim van Deventer vertelt de klasjes alles over de BGO en de koeien die de melk ervoor geven

BGO en Barolo

Vrijwel iedereen associeert Nederlandse kaas met Gouda. Dat de Boeren Goudse Oplegkaas iets speciaals is moest dan ook uitgelegd worden. Het was niet makkelijk de Italianen te overtuigen van de bijzondere kwaliteit van deze kaas. Totdat je over de aanduiding van wijnen begint op Italiaanse flessen. De herkomstbenamingen die daar zo belangrijk zijn. Het bleek dat mijn aanmoediging  “De Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) is een aanrader, zeker met een glas Barolo” overtuigend was. Unaniem vond men deze combinatie geweldig. Beter zelfs dan ‘hun eigen’ Parmigiano. Er werd dan ook veel voor deze kaas gekozen. Ik denk dat er veel fijne momenten zijn geweest die avond bij de bezoekers thuis. BGO en Barolo…. een heerlijk koppeltje!

Cheese 2017, Wim BGO en Barolo

BGO en Barolo: een heerlijk koppeltje!

LINKS:

Geen enkel culinair missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over CHEESE 2017? Klik hier 

Benieuwd hoe CHEESE vorige editie was? Dat lees je hier