Een uitnodiging voor een perslunch waarbij de 946 rosé wijn van Château Gassier wordt geschonken viel op de mat. Die perslunch zou plaatsvinden bij De L’Europe, Amsterdam. Twee redenen om me niet eenmaal te bedenken en richting Amsterdam te treinen.
Drie jaargangen Château Gassier
Dat rosé (helaas) toch nog vaak een ‘vrouwendingetje’ blijft blijkt ook vandaag weer: uitsluitend dames zijn van de partij. Waren de heren journalisten te druk met andere zaken? Die hebben dan wel iets gemist, want de rosé van Château Gassier is best een ‘stoere jongen’. Tijdens de lunch proeven we achtereenvolgens de jaargangen 2016, 2017 en 2015. Wat ze gemeen hebben is dat ze alle drie rond, elegant en sappig zijn, met bos- en rood fruit, een wit pepertje en een tikje vanille. Zoals je kunt verwachten is het fruit in de 2017 uitbundiger en komt in de 2015 het hout meer naar de voorgrond. Dat het gastronomisch inzetbare wijnen zijn proeven we tijdens de lunch.
Château Gassier
Château Gassier ligt in de Provence, in het hart van de Arc Vallei ten oosten van Aix-en-Provence. Baron Georges Gassier, die samen met zijn vader de wijngaarden beheert, is de vijfde generatie van de familie. De familie Gassier kocht Château Gassier en haar 40 hectare wijngaard in 1982. In 2004 besloten de families Gassier en Jeanjean hun krachten te bundelen en het Château gezamenlijk te runnen.
De wijngaard Sainte Victoire bevindt zich op een ideale plek op 400 meter hoogte en tussen beschermende bergketens. Dit gebied, waar de druiven voor de Cuvée Rosé 946 vandaan komen, wordt gezien als een van de meest ongerepte gebieden in Frankrijk en is geclassificeerd als natuurreservaat ‘ Grand Site de France’.
Esprit Gassier
We beginnen de lunch met een vrolijk glas ‘Esprit Gassier’. Geen serieuze ‘eet-rosé’ zoals de 946, maar een rosé die is geboren uit de vraag naar een ‘pleasure wine’. Inderdaad is dit een ongecompliceerde makkelijk drinkbare rosé met fris rood fruit en witte perzik. De druiven komen ook van de Sainte Victorie helling, maar van de jongere stokken en ingekochte druiven. De wijn bestaat uit ongeveer 80% grenache en cinsault, 15% syrah en maximaal 5% rolle (misschien beter bekend als de (witte) druif ugni blanc of vermentino).
Gassier 946 bij de lunch
De 946 is de icoonwijn van Gassier. Het is een blend van 50% grenache, 40% syrah en 10% rolle. De fermentatie vindt plaats in (Oostenrijkse) houten vaten van 500 l, evenals de rijping van 7-8 maanden daarna. Van de 40 ha wijngaard die de familie bezit is slechts 4 ha goed genoeg om in deze blend terecht te komen. De druivenstokken op de heuvels zijn meer dan 40 jaar oud. De grond waarop zij staan bestaat voor een groot deel uit keien (vergelijkbaar met Châteauneuf). De appellatie schrijft een maximale opbrengst op van 55 hl/ha, voor deze wijn is dat altijd minder dan 50 hl/ha. Sinds 2016 zijn de wijnen van Gassier biologisch gecertificeerd.
“En de 946? Dat staat voor de top van de Saint Victoire heuvel: “It is exactly 946 metres high. The majestic cross of Provence overlooks a desert of guarrigues and vineyards extending between Aubagne and Aix”
Château Gassier, de (heerlijke!) lunch
Voorgerecht:
MARKEEL
‘Salsa Criolla’, Tomatenbrood
Tussengerecht:
VITELLO TONNATO
Krokante selderij en kappertjes
Hoofdgerecht:
KREEFT VAN DE DAG
Krokante aardappels, boter met citroen, basilicum en gekonfijte tomaat
Dessert:
AARDBEIEN ‘ROMANOV’
LINKS:
De 946 Rosé van Gassier is een exclusieve wijn die op de kaart staat bij een aantal restaurants in de Nederlandse Horeca waaronder Restaurant de Bokkedoorns, Kasteel Hattem, Het Bergpaviljoen en ook bij de Seafood Bar op Schiphol. Voor de consument is de wijn ook verkrijgbaar bij Bottles & Booze en online bij www.perfectewijn.nl
Van dit huis voert Oud Reuchlin & Boelen drie rosé wijnen. Cuvée Loubiero, Le Pas du Moine en Cuvée 946.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Leuk artikel! Ik wil wel hoor! 😀