Hermen Jansen bezoekt de zuidelijke Rhône. In Gigondas doet hij het befaamde Château de Saint Cosme aan. Hij ontdekt de diepe ziel van het domein en proeft het werk van de meester van Gigondas: Louis Barruol.

Château de Saint Cosme op een regenachtige voorjaarsochtend. Het naar een kapel in de wijngaarden genoemde domein oogt op het eerste gezicht als elk ander Zuid-Frans wijnhuis. Een met grind bedekte oprijlaan leidt naar een lommerrijk platanenplein met pastel gepleisterde gebouwen. Verweerde luiken, kleurrijke oleanders en geurende rozen maken het plaatje compleet.

St Cosme entree

Dentelles de Montmirail: puntige gamechanger

Vanaf het binnenplein valt op hoe Gigondas wordt gedomineerd door de Dentelles de Montmirail. De smalle pieken steken hoog uit boven het heuvelachtige landschap. De aan kantwerk denkende spitsen – Dentelles betekent kant in het Frans – spelen in de wijnen een bepalende rol. De wijngaarden liggen op de flanken, niet zelden in terrasvorm. Ochtendschaduw vertraagt de rijping en wind zorgt voor verkoeling. Bedenk daarbij kalkrijke bodems op een hoogte tot 500 meter en de opvallende frisheid in de krachtige en materierijke wijnen is voorstelbaar. Met koelere groeiomstandigheden in een warmer klimaat stapt Gigondas uit de schaduw van Châteauneuf-du-Pape.

St Cosme dentelles en wijnstok

De diepe ziel van Château de Saint Cosme

Eenmaal binnen wordt duidelijk hoe diep de ziel van Saint Cosme is. De gewelfde kelder uit de 2e eeuw na Christus – de originele stenen vergistingskuipen zijn nog aanwezig – houdt het midden tussen een prehistorische grot, een werktuigbouwkundig museum en de werkplaats van een genie. Die genie heet Louis Barruol. Louis neemt in 1992 de leiding van zijn vader over, die het werk in het eeuwenoude domein vanwege gezondheidsproblemen niet kan voortzetten. Dat Louis dan pas 23 is, weerhoudt hem er niet van om het bedrijf naar het hoogst denkbare niveau te brengen. Hij slaagt erin zowel kwaliteit als kwantiteit een impuls te geven. Naast de productie van wijnen uit eigen wijngaarden handelt Barruol als négociant in wijnen uit de noord- en zuid-Rhône. Ook produceert hij onder de naam Forge Cellars wijnen in Finger Lakes.

St Cosme oude wijnkelder

Château de Saint Cosme, de wijnen

Château de Saint Cosme beschikt over 15 hectare eigen wijngaarden in Gigondas en 62 hectare in Vinsobres. De wijngaarden zijn beplant met een hoog aandeel oude stokken. De druiven worden biologisch geteeld en handmatig geplukt. Ze worden niet ontsteelt en fermenteren voornamelijk in beton met natuurlijke gisten. Rijping vindt plaats in gebruikte en nieuwe barriques. De wijnen van Château de Saint Cosme zijn terroir-gedreven en combineren een voor de zuidelijke Rhône typerende rijpheid, concentratie en kracht met voortreffelijke – bijna Bourgondische – elegantie en frisheid.

Château de Saint Cosme – Principauté d’Orange ‘Les Deux Albion’ Blanc 2023
Viognier, marsanne, picpoul, clairette, ugni blanc, bourboulenc | Kalksteen | Fermentatie in demi-muid en barrique.
Mooi fris boomfruit, floraal, ziltig, vullend midden palet, daarna slank en schoon. Goede balans tussen fruit, frisheid en zoutheid.

Château de Saint Cosme – Côtes du Rhône ‘Les Deux Albion’ Rouge 2021
Syrah, grenache, mourvèdre, clairette | Klei en kalksteen | Rijping in beton.
Expressief, floraal, mooi rood en donker fruit. Vullend, licht jammig fruit, aardbeienjam, fijne rijpe tannine, goede frisheid.

Château de Rouanne – Vinsobres 2021
Grenache, syrah en mourvèdre | Mergel en kalksteen | Co-fermentatie en beton | 12 maanden rijping tank en barrique en demi-muid.
Lichte houtinvloed, zwart fruit, braam, blauwe bes. Soepel en sappig, mooi paars fruit, puur en schoon, zoutig, pakkende tanninestructuur.

Château de Rouanne – Vinsobres ‘Rouanne et les Crottes’ 2021
Grenache en syrah | Kalksteen en mergel | Co-fermentatie in beton | 12 maanden rijping in demi-muid en barrique.
Expressief, schoon blauw fruit, rokerig. Schoon, donker fruit, grafiet, zout, geconcentreerd, gestructureerd, lang.

Château de Rouanne – Vinsobres ‘Les Cotes’ 2021
Syrah | Fermentatie in beton | 12 maanden rijping in demi-muid en barrique.
Prachtig fruit, gewichtloze concentratie, compact, slank, grafiet, verfijnde prikkelende tannine.

Château de Saint Cosme – Gigondas 2022
Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault | Kalksteen en zand | 12 maanden rijping in 15% nieuw eiken, 50% in 1 tot 4 jaar oud eiken en 35% in beton.
Rijk, rijp, jam, bes, cranberry, vleugje nieuw hout. Kruidig, fijne tannine, genereus, pakkende structuur, lang.

Château de Saint Cosme – Gigondas ‘La Claux’ 2022
Grenache | Wijngaard Les Claux | Kalksteen en mergel | 12 maanden rijping 20% nieuw eiken, 50% in 1 jaar oud eiken en 30% in 2 jaar oud eiken.
Nog wat gesloten, potloodpunt, bessenfruit. Fris bramen- en bessenfruit, heel schoon en lineair, precisie, kracht, verfijnd, complex, prachtige zuren en tannine. Veel lengte. Prachtige wijn.

Château de Saint Cosme – Gigondas ‘Hominis Fides’ 2022
Grenache | Wijngaard Hominis Fides | Kalksteen en zand | 12 maanden rijping in 20% nieuw eiken, 50% in 1 jaar oud eiken en 30% in 2 tot 3 jaar oud eiken.
Fluweelzacht, puur en schoon fruit, prachtige structuur, enorme diepte, lengte en kracht. Focus, intens, ragfijne tannine. Grote wijn met veel potentieel.

Saint Cosme compilatie

De wijnen van Château de Saint Cosme worden in Nederland geïmporteerd door Colaris.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

 

#hermen