Als ik op 1 oktober Café Parlotte in Amsterdam binnenstap, voel ik de spanning in de lucht. Sommeliers, schrijvers en wijnliefhebbers uit de hele stad zijn samengekomen voor een zeldzame kans: een masterclass met de legendarische Philippe de Lur Saluces van Château de Fargues. Georganiseerd door gerenommeerde wijnimporteur Okhuysen, belooft dit evenement een reis door tijd en smaak te worden, waarbij de geheimen van een van de meest exclusieve wijngoederen van Bordeaux worden onthuld. Jeroen Vonk¹ is erbij voor Anne-Wies.NL en vertelt je er alles over.

Een Erfgoed Doordrenkt van Geschiedenis

Château de Fargues is niet zomaar een naam in de overvolle wereld van Bordeauxwijnen. Opgericht in 1472, is dit opmerkelijke landgoed al meer dan 500 jaar in handen van de familie De Lur Saluces. Philippe vertelt ons dat de geschiedenis van het château werd gemarkeerd door het bezoek van een paus – een detail waarvan hij ons uitnodigt om zelf op te zoeken, wat de mystiek rond het landgoed alleen maar vergroot.

Wat De Fargues onderscheidt, is hun onwrikbare toewijding aan kwaliteit boven kwantiteit. Na de Eerste Wereldoorlog begon de vorige eigenaar met het verwijderen van rode druivenrassen en het aanplanten van witte druiven voor de huidige wijnen. Deze focus op kwaliteit is zo sterk dat ze soms, ongeveer eens in de tien jaar, besluiten om helemaal geen wijn te produceren als de omstandigheden niet perfect zijn.

Fargues okhuysen compilatie 1

Links Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen, rechts Phillipe de Lur Saluces

De Wijngaard:
Een Levend Organisme

Philippe onthult dat het doel is om 27,5 hectare wijngaard te beheren. Ze nemen geleidelijk nieuwe percelen over en planten nieuwe wijnstokken in verschillende jaren om een goede gemiddelde leeftijd van de wijngaard te behouden. De samenstelling van de druivenrassen is opmerkelijk: 80% sémillon en 20% sauvignon blanc. Wat er uiteindelijk in de wijn terecht komt hangt af van allerlei omstandigheden, de rijpheid, het weer en ga zo maar door.

De Kunst van Botrytis

Tijdens de masterclass duikt Philippe diep in de fijne kneepjes van de “edele rotting”, de schimmel die verantwoordelijk is voor het kenmerkende karakter van Sauternes. De ideale omstandigheden hiervoor komen door de vochtige lucht en ochtendmist van de rivier de Garonne. Hij legt uit hoe de schimmel op de schil van de druif wacht tot deze rijp is. Als de schil dunner wordt, dringt de schimmel binnen, wat resulteert in een hogere concentratie van smaken.

Het proces van botrytis leidt tot overrijpe druiven, waarbij de primaire fruitaroma’s plaats maken voor meer gerijpte tonen en kruidige nuances. Het sap wordt dikker, wat resulteert in een rijkere structuur van de wijn. Interessant genoeg is het vooral glycerol dat de wijn stroperig maakt, en niet zozeer de hoeveelheid suiker.

Philippe benadrukt dat ze bij het proeven nooit naar het suikergehalte kijken. Het gaat om de complexiteit tussen zoetheid, zuurgraad en ook bitters. De bitters dragen bij aan de structuur en tillen het geheel naar een hoger niveau. Er zit altijd een vleugje citrus in de wijn, wat bijdraagt aan de frisheid.

Het Oogstproces:
Een Dans met de Natuur

Het oogstproces bij Château de Fargues is een fascinerend schouwspel van geduld en precisie. Ze wachten met oogsten tot de botrytis zich 3 weken tot anderhalve maand heeft ontwikkeld. De oogst gebeurt in 4 tot 5 golven, waarbij alleen druiven met botrytis worden geplukt. Als het weer het toelaat. Dit kan resulteren in een langdurig oogstproces, waarbij soms zelfs passerillage (het drogen van druiven aan de wijnstok) plaatsvindt.

De blend van de wijn wordt bepaald door de oogsters, die kiezen welke druiven op welk moment worden geplukt. Philippe legt uit dat de natuur bepaalt wat er geplukt kan worden, en de mensen die oogsten kiezen deze druiven zorgvuldig uit. De opdracht voor de oogsters varieert voortdurend, zodat de beste blend in de persmachines terechtkomt. Soms kiezen ze de slechtst uitziende druiven, dan weer de meer rijpe vanwege de zuren.

Philippe deelt ook inzichten over het huidige oogstjaar 2024, dat slechts een kwart van de normale opbrengst belooft door het slechte weer. Het is een arbeidsintensief en daardoor duur jaar, en de spanning is voelbaar terwijl ze afwachten hoe het zich zal ontwikkelen.

Verouderingspotentieel:
Wijn als Tijdreiziger

Een van de meest fascinerende aspecten van de wijnen van Château de Fargues is hun indrukwekkende verouderingspotentieel. Philippe deelt zijn inzichten over hoe de wijnen evolueren:

  • Jong (0-10 jaar): In deze fase zijn de wijnen fruitig en drinkbaar, met verfrissende citrusaroma’s.
  • Volwassen (10-20 jaar): De wijnen ontwikkelen een betere definitie van het fruit, worden rijker en ronder. Perfect voor combinaties met kreeft, witte vis en wit vlees.
  • Oud (25 jaar en ouder): In deze fase ontwikkelen de wijnen aroma’s van sinaasappelmarmelade en rijpe smaken.

De Proeverij:
Een Symfonie van Zoetheid

Het hoogtepunt van het evenement is ongetwijfeld de begeleide proeverij. We worden getrakteerd op een verticale vlucht die verschillende decennia omspant, waarbij de opmerkelijke consistentie en verouderingscapaciteit van Fargues-wijnen wordt getoond. We proeven ze in tweetallen met een gerecht erbij.

  1. 2005: Deze wijn is nog erg jong en heeft groeipotentieel. Er zitten meer ‘momenten’ in, wat resulteert in een grotere complexiteit en structuur. De neus en het palet zijn ingetogen, en Philippe adviseert om te wachten zodat de wijn zich kan ontwikkelen. Met wat tijd in het glas opent de wijn zich mooi, waarbij de kruidige tonen meer naar voren komen. De zuren zijn iets hoger, met een medium-plus intensiteit.
  2. 2002: Philippe adviseert om hiermee te beginnen vanwege zijn elegantie en de perfecte combinatie van frisheid en kracht. Deze jaargang had weinig oogstmomenten omdat alles perfect was en snel geoogst moest worden. De wijn staat mooi open met rijpe tonen, een vollere neus, aroma’s van appel, citrus, hazelnoot, en kruidige tonen. De zuren zijn medium(-).
  3. 1997: Deze wijn toont meer levendigheid en complexiteit doordat hij in meerdere fases is geoogst. Er zijn meer kruiden en saffraantonen waarneembaar. De wijn is ronder en ingewikkelder dan de 1998. Ik proef een overvloed aan kruiden, een vollere body, aroma’s van brooddeeg, brioche, marsepein, appel, citroenschil, een vleugje boter en crème. Er zijn heel veel lagen die blijven veranderen en zich ontwikkelen.
  4. 1998: Geoogst in twee fases (vanwege de slechte weersomstandigheden), is deze wijn makkelijk te drinken – een kleine bonbon die iedereen heerlijk vindt. Hij is heerlijk fris met tonen van citrusfruit, zacht en rond, met een klein beetje kruiden. Hoewel niet zo complex als de ’97, is het fascinerend om het verschil van slechts één jaar te ervaren.
  5. 2004: Deze wijn is delicaat, zacht en een tikje ingetogen. Ik proef mango, ananas, citrus, citroenschil, fris en zacht stroperig, maar niet super zoet. Er is een bitterheid van grapefruit en nootmuskaat waarneembaar. Deze wijn paste het beste bij het gerecht vanwege zijn frisheid, die mooi contrasteert met de volheid en zoetigheid van het gerecht.
  6. 1996: Deze wijn is vol en rond, met een zachte neus. Hij is kruidig met tonen van sinaasappelschil en marmelade. Geen jam, want er is veel zuur en rijpheid. Ik proef ook honing, butterscotch, vanille, brooddeeg, brioche en wafels. Dit was voor mij de mooiste wijn van de proeverij – rond en complex.

Fargues gerechtjes okhuysen

Wijnspijs:
Een Onverwachte Reis

Wat me opvalt is het vermogen van de wijnen om prachtig te combineren met een breed scala aan gerechten. We proeven de wijnen met gerechten als ravioli met Fourme d’Ambert kaas en magret de canard, wat de veelzijdigheid van Sauternes onderstreept. Tip van Philippe, probeer een fles bij het diner en stap vooral af van de standaard combinaties en je zult versteld staan van hoe goed het overal bij past.

Philippe deelt een interessante anekdote over waarom zoete wijn vaak bij desserts wordt geserveerd. Na de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan suiker, maar zoete wijn was wel beschikbaar. Men dronk toen zoete wijn als dessert. Toen suiker weer beschikbaar kwam en daarmee ook echte desserts, bleef men zoete wijn bij het dessert drinken.

Hij citeert zijn vader, die Château de Fargues omschreef als “een prachtige witte wijn die toevallig zoet is”. Philippe benadrukt dat deze wijnen makkelijk zijn om van te genieten, toegankelijk zijn en fantastisch zijn om mee te pairen. Het gaat uiteindelijk om puur genieten.

De Okhuysen Touch

Dit buitengewone evenement zou niet mogelijk zijn geweest zonder Okhuysen, de gerenommeerde wijnhandelaar. Hun toewijding aan het presenteren van ’s werelds fijnste wijnen in intieme settings heeft hen een trouwe aanhang onder kenners opgeleverd. Door Philippe de Lur Saluces naar Amsterdam te brengen, hebben ze opnieuw aangetoond waarom ze een klasse apart zijn in de wijnwereld. Okhuysen werkt op basis van exclusiviteit voor de Nederlandse markt samen met Château de Fargues dat zich wat hen betreft qua kwaliteit kan meten met Château d’Yquem.

Een Blijvende Indruk

Als de laatste glazen worden geheven en de laatste notities worden gemaakt, is het duidelijk dat deze masterclass meer was dan alleen een proeverij – het was een once-in-a-lifetime ervaring. Philippe de Lur Saluces deelde niet alleen zijn wijnen; hij deelde een stukje geschiedenis van Bordeaux, een familie-erfgoed en een passie die al eeuwen voortduurt.

In een wereld waar massaproductie vaak vakmanschap overschaduwt, staat Château de Fargues als een baken van traditie, kwaliteit en compromisloze uitmuntendheid. Het is een herinnering dat sommige dingen het wachten waard zijn – en dat ware grootsheid geen shortcuts kent.

Dus de volgende keer dat je een fles Château de Fargues tegenkomt, pauzeer dan even. Herinner je de eeuwen van expertise, de grillige dans van de natuur en de onwrikbare toewijding die in elke gouden druppel gaat. En dan, als je het geluk hebt, neem je een slokje – en proef je geschiedenis in wording.

Dank voor het organiseren van dit event en het uitnodigen van Anne-wies.nl. Hierdoor kunnen we dit soort mooie verhalen delen. En speciale dank aan Philippe voor de mooie verhalen en dat je de tijd nam voor alle vragen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

¹Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.

#Jeroen