Flessenpost: ik krijg subiet zin in de zomer. Want zeg je zomer dan zeg je rosé. En hoewel er wereldwijd inmiddels ook prachtige rosé’s worden gemaakt blijven die uit de Provence toch altijd razend populair. De lichte kleur, de elegante stijl, het zacht-kruidige karakter….. Ik proef er drie van Château Cavalier, gespecialiseerd in het maken van rosé.

Château Cavalier en Groupe Castel

De wijngaarden van Château Cavalier liggen in de Provence, tussen Aix-en-Provence en de mondaine badplaats Nice. Het huis valt onder de paraplu van het Franse familiebedrijf ‘Groupe Castel’. Château Cavalier is één van de 21 eigen châteaux van Castel die onder Chateaux & Domaines Castel opereren. Andere châteaux zijn onder meer Château Ferrande (Graves), Château Montlabert (St Emilion), Domaines de la Clapiere (Languedoc) en (voor 50%) het bekende Château Beychevelle (Saint Julien). Daarnaast bezit Castel een grote hoeveelheid Franse en internationale merken waaronder  Barton & Guestier (Jumbo), Maison Castel (AH), Plessis Duval uit de Loirestreek en Sidi Brahim uit Tunesië, om er maar eens een paar te noemen.

Kwaliteit voorop bij Château Cavalier

Sinds de aankoop van het château in 2000 heeft men niet stil gezeten. Wat in 2000 nog ‘slechts’ 50 hectare was, is inmiddels uitgegroeid tot ruim 130 hectare wijngaarden. Ondanks dit formaat blijft kwaliteit voorop staan. Château Castel is, net als alle Castel chateaux, Terra Vitis gecertificeerd. Er is aandacht voor de balans tussen landbouw en natuur, een goed bodemleven, en bestrijding wordt als laatste redmiddel ingezet. Verder is er een actieve dialoog met werknemers over werkomstandigheden en trainingen. Nieuwe wijnstokken werden aangeplant met een grotere plantdichtheid (meer planten per ha die met elkaar ‘in gevecht’ gaan en dus diep moeten wortelen om de beste voedingsstoffen op te halen), lokale druivenrassen werden in ere hersteld en in de kelders zijn de nodige investeringen gedaan. In 2011 werd Florent Gaillard aangetrokken als manager van het bedrijf. Florent had toen zijn sporen al verdiend als manager van het bekende Provencaalse top-wijnhuis Domaines Ott. Sinds 2012 is ‘flying winemaker’ Olivier Dauga adviseur van het bedrijf.

 “Since 1949 when our business first became established, our family has aspired towards the same goal: to do our very best for clients and consumers, and to offer quality products at reasonable prices”. Pierre Castel, Founding President

Proefnotities en wijn-spijs tips

De drie rosé’s van Château Cavalier die ik proef zijn elk een blend van verschillende druiven; voornamelijk blauwe met een klein percentage witte. De lichte zalmkleur van de rosé’s ontstaat door een heel korte maceratie (inweking van de schillen) van de druiven. In de warme wijngaarden van de Provence is het lastig voldoende frisheid in de wijnen te behouden. Dat is bij Château Cavalier echter goed gelukt, mede door een fermentatie op lage temperaturen.

Château Cavalier Cuvée 360

Deze lichtzalmroze gekleurde rosé is voornamelijk gemaakt van cinsault en grenache, aangevuld met kleine percentages syrah, ugni blanc, clairette en mourvèdre. Hij is lekker fris, zacht en rond in de mond met aardbei, framboos en licht citrusfruit en hij is niet uitgesproken droog. Vooral dat laatste en zijn ronde karakter maken hem breed inzetbaar. Dit is een prima rosé om zo van te genieten, als aperitief, bij een zomerse (buffet-)lunch, garnalen in een licht-pikante saus, aan het strand of andere gezellige zomerse activiteiten.

360_de_cavalier (1)

“Zacht, lekker fris en rond en niet uitsproken droog. Breed inzetbaar”
Anne-Wies: 7,5/10

Château Cavalier Cuvée Marafiance

Deze rosé is een blend van grenache en syrah aangevuld met wat rolle (vermentino in Italië), cinsault, cabernet sauvignon en sémillon. Ook deze is licht zalmkleurig. Hoewel nog altijd lichtvoetig is hij serieuzer dan zijn broertje, de ‘360’. In de mond lichte tonen van rood fruit, perzik, kersen en garrique, een typisch Zuid-Franse kruidigheid (tijm, lavendel, pijnbomen). Hij is fris, verfijnd en mooi droog. De afdronk is middellang, het mondgevoel aan de strakke kant. Mooi aperitief met wat charcuterie, bij een salade met kip of niet te zoute vis. Of probeer hem bij zalm of een gegrild witvisje. Of gamba’s van de BBQ. Of…

Cavalier marafiance (1)

“Rood fruit, garrigues; fris, verfijnd en mooi droog”
Anne-Wies 8/10

Grand Cavalier

De top-rosé van Château Cavalier wordt gemaakt van 50% syrah, aangevuld met bijna gelijke delen rolle,  grenache en  cabernet-sauvignon. Ook deze licht zalmroze heeft in de neus veel fruit. Rood fruit vooral: aardbei en framboos, kersenfruit en een lichte kruidigheid. Hij is droog, rond en sappig en heeft een klein prettig pepertje in de afdronk. Kracht en elegantie in en (overigens bijzonder mooie) fles. Ook dit is een rosé om zo van te genieten, maar vooral ook aan te raden bij de maaltijd. Schenk deze rosé bij een stukje lamsvlees, kip, een kwarteltje, Provencaalse stoofpotjes of gegrilde stevige vissoorten.

grand_cavalier (1)

“Rood fruit en een lichte kruidigheid. Kracht en elegantie in één (bijzondere) fles”
Anne-Wies: 8/10

LINKS:

Importeur in Nederland: LFE
Zelfstandige winkels die deze rosé’s verkopen: Groupe du Vin
Meer over rosé, inclusief interview Elisabeth Gabay MW: klik hier
Hoe rosé wordt gemaakt lees je hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!