Champagne Palmer, Barons de Rothschild en Dosnon stonden op de proeftafel. Van deze champagnes genoot ik met kleine slokjes en volle teugen. Ze zijn heel verschillend en wat is het leuk om dat steeds weer te ontdekken! Voor elk moment van de dag en voor bij elk gerecht is wel een andere champagne te verzinnen. Lees maar even mee…

Champagne Palmer Brut Réserve

Deze champagne is de lichtste van de drie. Het is een blend van  55% chardonnay, 35% pinot noir en 10% meunier.  Hij heeft 4 jaar ‘sur lattes’ in de kelders doorgebracht en de dosage is 8 g/l.
Lichtgeel van kleur met in de neus fris wit fruit, perzik, limoen, iets toast en een tikje hazelnoot. De mousse is heel elegant, licht schuimig en lang aanhoudend. De smaak is fris, evenwichtig, en opwekkend. Ook hier, net als in de afdronk, wit fruit en citrus.
Heerlijk als aperitief, maar ook breed inzetbaar bij veel verschillende gerechten. Vooral lekker bij niet te zware visgerechten of bij kalfsvlees (wij bereidden dat met salie en dat was heerlijk).

Champagne Palmer

“Fris en opwekkend met een elegante mousse”
€ 36,- Wijnkoperij De Gouden Ton

Over het champagnehuis Palmer & CO

Palmer & Co is het merk van de Société Coopérative de Producteurs des Grands Terroirs de la Champagne. Opgericht in Avize in 1947 en in 1959 verhuisd naar het centrum van Reims. Door hun uitgebreide netwerk met samenwerkende wijnbouwers beschikken ze over een breed aanbod uit premier- en grand-cruwijngaarden in Montagne de Reims (pinot noir, maar ook verrassend goede chardonnay), Sézanne (chardonnay), Verzenay en Mailly (pinot noir). Palmer & Co gooit hoge ogen met zijn champagnes en is menigmaal onderscheiden door internationale wijnmagazines, zoals Decanter en Wine Spectator. Niet alleen topkwaliteit, maar ook een fantastische prijs-kwaliteitverhouding.

Champagne Barons de Rothschild Brut

Deze champagne is een tikje steviger. Hij is gemaakt van 60% chardonnay en 40% pinot noir en lag 36 maanden ‘sur lattes’, gevolgd door een flesrijping van minimaal 6 maanden. De dosage hier is 6 gr/l.
Een heldere, lichtgele kleur. In de neus rijp fruit. Perzik, peer, tikje brioche en amandel. De mousse is redelijk krachtig en schuimend en blijft lang aanhouden. In de mond fris citrusfruit, grapefruit en ook hier het tikje brioche. Droog en krachtig met een lange afdronk.
Een krachtig aperitief, maar ook heerlijk bij (zee-) visgerechten, schaal- en schelpdieren, wit vlees en witschimmelkazen zoals brie of camembert.

Champagne-Barons-de-Rothschild

“Fris, droog en krachtig met een lange afdronk”
€ 49,50 QV Select

Over het champagnehuis Barons de Rothschild

De historie van ‘Champagne Barons de Rothschild’, één van de meest prestigieuze wijnfamilies ooit, dateert van 2005. In bezit zijn al wereldwijde wijnbezittingen met een enorme reputatie, denk maar aan de Premier Grand Cru Classés wijnen van Château Lafite-Rothschild en Château Mouton-Rothschild in Pauillac en de familietak met o.a. Château Clarke. Met Champagne Barons de Rothschild biedt men nu een ‘Prestige’ Champagne, die kan wedijveren met de allerbeste Champagnes. Als basisdruif is de chardonnay druif gekozen, redenen zich te vestigen in het gebied, waar deze druif de beste kwaliteiten levert, t.w. de Côte des Blancs. Voor de productie werd een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent ‘Goutte d’Or’ in Vertus. In een in 2010 nieuw gebouwd pand vindt de vinificatie voor Barons de Rothschild plaats. In 2007 werd het Champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen, in deze kelders rijpen de champagnes van Barons de Rothschild. De druiven komen op dit moment van ruim 70 ha wijngaarden, 1 ha in eigendom (Clos Prieur) en 69 ha onder contract. De wijngaarden zijn o.a. gelegen in de Grand Cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Vertus en Oger. Het hoofdkantoor van Barons de Rothschild staat in Reims.

Champagne Dosnon Recolte Noire

Dit is een champagne van 100% pinot noir met een dosage van slechts 5g/l.
Hij is lichtgeel van kleur en heeft een elegante neus met citrus, grapefruit, toast maar daarnaast ook iets aards. De mousse is fijn maar krachtig. In de mond komt alles terug wat je rook. Enorm veel concentratie. Een krachtige, rijke champagne.
Heerlijk bij de maaltijd. Wat rijkere vis- of kalfsvlees schotels. Bij wat vettige zalm,  pasta met een romige saus met paddenstoelen en meer!

Champagne Dosnon. jpg

“Krachtige, rijke champagne”
Importeur: PallasWines. Te koop bij de wijnspeciaalzaak ca. € 39,95

Over het champagnehuis Dosnon

Dosnon Champagne is een kleine producent die unieke champagne maakt met een moderne uitstraling door het gebruik van zeer elegante labels. Het domein ligt twee kilometer van de grens van de Côte d’Or en heeft daardoor hetzelfde terroir als Bourgogne: kalkhoudende kleibodem met grote hoekige kalkstenen, identiek aan enkele Grand Cru terroirs in Chablis. Zowel de alcoholische als de malolactische vergisting vindt in barriques van 228 liter plaats. De barriques komen van een tonnelier uit Puligny-Montrachet en zijn gebruikt door topproducenten zoals Domaine Leflaive.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!