De maandagochtend beginnen met een proeverij van champagnes met aansluitend een lunch bij het met een Michelinster bekroonde Rotterdamse restaurant Amarone. Het kan slechter.
Champagne Dis Donc
Dis donc is een Franse compliment wat zoveel betekent als ‘wow!’, ‘fantastisch’, ‘geweldig’. De Fransen gebruiken het om zich positief uit te drukken over iets dat hen opvalt. Je spreekt het uit als ‘die dong(k)’. Jaqueline Smit importeert onder die naam champagnes van onafhankelijke wijnbouwers. De wijngaarden van deze familiebedrijven zijn veelal verkregen door erfenissen of via een aankoop van een ander familielid. Deze ‘vignerons independantes’ verzorgen en verbouwen met veel liefde en toewijding zelf hun druiven op deze eigen wijngaarden. Deze ochtend proeven we een groot aantal van deze champagnes. En die zijn zonder meer ‘wow, fantastisch en geweldig!’
De proeverij
We proeven champagnes van Vincent Couche, Hubert Paulet, R. Pouillon, Dhondt-Grellet en Louis Casters. De stijlen gaan van zéro-dosage en extra brut via brut naar demi-sec en doux. Blanc de blancs en blanc de noirs passeren de revue, naast verschillende blends, rosé’s, en tot slot twee mooie ratafia’s. Dat laatste is een aperitief dat is gemaakt door aan druivenmost neutrale alcohol toe te voegen. De gisting stopt daardoor. Er blijft dan wat restsuiker over. We proeven er meer dan 24 (!) dus ik zal ze hier niet allemaal bespreken. Mijn toppers zijn:
Vincent Couche Dosage Zéro van 66% pinot noir en 34% chardonnay
Fris, krachtig, mousse krachtig maar elegant, lange afdronk, heel schoon
Louis Casters Sélection Brut van 100% pinot noir van 25 jaar oude stokken
Niet heel veel neus maar in de mond veel kracht, bessig, romige mousse, verfijnde afdronk
Louis Casters Cuvée Superieur Brut van 100% pinot meunier
In de neus en smaak frisse zuren, kruidig, vol, zacht, afdronk fris, schoon
R. Pouillon Solera Brut 1er Cru van 50% pinot noir en 50% chardonnay
In de neus zoetig, droog, wit fruit, stevige mousse, eetwijn
Hubert Paulet Millésime 2004 Brut 1er Cru, 40% pinot noir, 40% chardonnay, 20% pinot meunier
Mooie neus, stevige mousse, heel fris, kruidig, mooie zuren
En de Ratafia van chardonnay! Ik denk daar een plakje foie gras bij. Nomnomnom….
De lunch
Bij de lunch serveert Jaqueline, daarbij geholpen door jaar zus José, bij elke gang een champagne. Daarnaast kunnen wij een andere champagne proberen waarvan wij denken dat die ook goed zou passen. Of die we gewoon nog eens terug willen proeven. Deze ‘Mix and Match’ is erg leuk en leerzaam. Wat ik leer is dat de dames, samen met de crew van Amarone, geweldige wijn-spijs combinaties weten neer te zetten.
Amuse: doperwt – sucade – aardappel
Tartaar van zeebaars – carpaccio langoustine – komkommer
reductie kreeft – gel van passievrucht
&
Champagne Hubert Paulet Tradition Brut (50% pm, 24% ch, 26% pn)
Gebakken coquilles St. Jacques – macadamia – ravioli
knolselderij – nage van wintertruffel
&
Champagne Louis Casters, Cuvée Eugène (70% ch, 15% pn, 15% pm)
Gepocheerde ossenhaas – ossenstaartbouillon – paddenstoelen
rode biet – crème van ui – postelein
&
Champagne R. Pouillon Rosé (100% pn)
Na een heerlijke espresso met home-made madeleine en nougat (en een laatste nipje ratafia) keren we huiswaarts. Om de champagnes van Dis Donc nooit meer te vergeten!
O ja! Dit bijna wel vergeten te vermelden: Jaqueline heeft i.s.m. kunstenaar Rob van Trier een heel bijzonder label geïntroduceerd voor een van de champagnes van Vincent Couche. Het etiket van de Chloé non dosage (van 66% pinot noir en 34% chardonnay) verkleurt als de temperatuur van de champagne verandert. Enne…. deze champagne is ook nog eens Demeter-proof!
Links:
Jaqueline Smit, Dis Donc Champagnes
Restaurant Amarone
Geef een reactie