Wanneer familiebedrijven uit de Champagne hun krachten bundelen om hun product te laten proeven, dan wil je daar als champagneliefhebber natuurlijk bij zijn. Karel de Boer* was erbij voor Anne-Wies.NL

Champagne doet het de laatste jaren goed op de exportmarkt en ook in Nederland is champagne steeds meer vertegenwoordigd. We drinken meer champagne!

In het Conservatorium Hotel presenteren negen familiebedrijven hun champagne. In een gebied waar grote bedrijven de naam en de macht hebben, staan deze kleinschalige bedrijven samen sterk. Met gebundelde krachten laten zij zien dat zij geweldige wijnen kunnen maken.

Presentatie champagne Gert Crum 

Als het op cijfers aankomt, is het fijn om bijgepraat te worden door ‘Mister Champagne’ Gert Crum.
Tijdens de doorlopende proeverij van Business France, is er driemaal een moment om bij Gert aan te schuiven. Op voorhand zijn de lezingen allen volgeboekt. In de praktijk is er helaas sprake van meerdere ‘no shows’. Een hot topic waar meer evenementen last van hebben.

Ambacht, aandacht, passie…

Inhoudelijk zal ik er niet teveel over uitweiden, dan had je er maar bij moeten zijn… 😉
Feit is wel: natuurlijk zijn er veel grote bedrijven die de dienst uitmaken, maar er zijn nog veel meer familiebedrijven die prachtige wijnen maken. (Mede dankzij het bestaan van die grote huizen).
En die familiehuizen worden meer en meer gewaardeerd.
Het ambacht, de aandacht, de passie…. Dat ervaar je in de gesprekken met deze gepassioneerde groep wijnmakers. En de unieke smaken proef je terug. Terroir!

Champagne Terroirs Experience Anne-Wies.NL

Meunier in de hoofdrol

Mijn eerste verwachting was een klein assortiment per producent,  maar ik ben verrast door mooie vintage wijnen, blanc de blancs en blanc de noirs, wijnen van specifieke percelen… Alle stijlen zijn verkrijgbaar voor een redelijke prijs in vergelijking met het handjevol ‘grandes marques’ dat wij kennen. Opvallend voor mij was ook het aantal producenten dat meunier een hoofdrol geeft. Het bewijs dat dit druivenras er net zoveel toe doet als de in theorie meer geliefde chardonnayen pinot noir.

Verdiep, en laat je verrassen.

De producenten en hun wijnen kan je terugvinden via www.cte.wine

Voor aanvang van deze proeverij hadden de producenten nog geen Nederlandse importeur. Doe er je voordeel mee. Mocht je interesse hebben, dan deel ik graag mijn proefervaringen en advies met jou: bureauvino.nl

Champagne Terroir logos Anne-Wies.NL

10-10-2022
Proeverij Association Champagne Terroirs Experience
Organisatie: Business France, Michèle Lainé

*Karel de Boer is Register Vinoloog van de Wijnacademie en in het bezit van het diploma WSET Level 3. Met zijn bedrijf www.bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook


#karel