In een kunstgalerie de wijnen van Maison Louis Roederer proeven, om vervolgens met een sloep vol vintage champagnes door de Amsterdams grachten te cruisen en te eindigen op het terras van De L’Europe Amsterdam met Louis Roederer Cristal 2015. Dat was de sfeer van de door Pitch PR en Walraven Sax georganiseerde persproeverij. Hermen Jansen* was erbij voor Anne-wies.nl.
In de lichte en ruimtelijke galerie van Roger Katwijk neemt Stéphane Richer de Forges, exportmanager van Louis Roederer, ons mee naar de fascinerende wereld die CHAMPAGNE heet. Champagne is een in alle opzichten uniek product. Niet in de laatste plaats vanwege het unieke cultivatiemodel. 360 Champagnehuizen zijn verantwoordelijk voor 70% van de totale champagneverkoop. Daarbij wordt slechts 10% van het 34.300 hectare grote wijngaardarsenaal door deze huizen zelf bewerkt. Het merendeel van de druiven wordt gekocht van de (totaal 16.200) growers.
Louis Roederer
Maison Louis Roederer is opgericht in 1776 en is een van de weinige grandes marques dat nog volledig in familiaire handen is. Ondernemer Louis Roederer erfde het huis in 1833. In afwijking van de bestaande praktijk, verwierf en bewerkte Roederer zelf wijngaarden. Inmiddels is het domein overgegaan op de 7e generatie en nog altijd is 70% van de druiven afkomstig uit eigen wijngaarden. De druiven komen uitsluitend uit premier- en grand cru gemeenten in Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côtes de Blancs. Elk gebied heeft een eigen productielocatie, in respectievelijk Verzenay, Aÿ en Avize. Alle 410 plots worden afzonderlijk gevinifieerd, in op het plot afgestemde tanks of vaten. Elke plot past in één tank of vat.
Hand in hand with nature
Roederer is ook in andere opzichten onderscheidend. Het huis gebruikt geen herbiciden en pesticiden en een significant deel van de wijngaarden wordt biodynamisch gecultiveerd. De slogan ‘Hand in hand with nature’ is dan ook meer dan een marketingslogan. Ook bijzonder is dat Roederer bijna alle wijnen als vintages op de markt brengt. Zoals aangegeven in het verslag van de introductie van de Louis Roederer Collection 243, is de huisstijl van Roederer onder meer gebaseerd op een hoog aandeel pinot noir en pinot meunier, een grote voorraad vin de reserve en een terughoudende toelating van malolactische omzetting. Dit zien we in verschillende facetten terug in de wijnen die we proeven. Proef je mee?
Louis Roederer et Philippe Starck
We beginnen de proeverij met een samenwerking tussen Louis Roederer en de Franse ontwerper Philippe Starck. Starck is vriend van de familie. Zijn idee van een perfecte champagne is door Chef de Cave Jean-Baptiste Lécaillon vertaald in de collectie ‘Louis Roederer et Philippe Starck’. De collectie bestaat uit 2 wijnen: een blanc en een rosé. We proeven ze beide.
Louis Roederer Brut Nature 2015
De Louis Roederer Brut Nature 2015 is gemaakt van 46% chardonnay, 37% pinot noir en 17% pinot meunier afkomstig een zuidelijk georiënteerde helling in van Cumières (Vallée de la Marne). De drie variëteiten worden samen geplukt en geperst. De wijn ondergaat geen malolactische omzetting, rijpt 6 jaar sur lattes en gaat zonder dosage onder de kurk. Dat resulteert in een bleekgele wijn met een zuiver en delicaat bouquet. De wijn geeft geuren als witte perzik, gekonfijte citroen en gebakken appel. In de mond een spannend contrast tussen rijp en sappig citrusfruit en een lineaire explosieve energie. De wijn is beendroog met een lange zilte afdronk.
Louis Roederer Brut Nature Rosé 2015
De Brut Nature Rosé wordt op dezelfde manier gemaakt als de Louis Roederer Brut Nature, met dien verstande dat 20% van de pinot noir apart wordt geoogst en een paar dagen koude inweking ondergaat. De bleekroze wijn geeft heldere fruitaroma’s als rode bes, perzik en grapefruit, omgeven door expressieve groene kruiden. Na een volle aanzet met sappig rood fruit nemen knetterende zuren het over. In de lange saline afdronk smaken als amandel en pompelmoes.
Vintage Champagnes
Na een uitstapje naar de Collection 243 – een uitgebalanceerde ‘wijnmakers-champagne’, zie het verslag van de introductie van deze wijn – keren we terug naar vintage champagnes, maar nu met een hogere dosage. We proeven de Blanc de Blancs 2015 en Vintage 2015. Tijdens de rondvaart met een heuse Louis Roederer sloep wordt daar nog de Rosé Vintage 2012 (uit magnum) aan toegevoegd.
Louis Roederer Blanc de Blancs 2015
2015 wordt gekenmerkt als een warm jaar, met een hoge mate van rijpheid. De Blanc de Blancs Vintage was aanvankelijk alleen bestemd voor de familie zelf. Sinds een jaar of twintig wordt de wijn ook op de markt gebracht, zij het in relatief beperkte oplage. De chardonnay-druiven zijn afkomstig uit de kalkrijke Cristal-wijngaarden in Avize (Côte de Blancs). De wijn rijpt 6 jaar sur lattes en krijgt na dégorgement een dosage van 8 gr/l. In de neus geeft de bleekgele wijn sappig wit fruit, rijpe citrus en genuanceerde autolyse-aroma’s. De romige aanzet geeft rijp en geconcentreerd Bourgogne-like sap, gevolgd door pure en elegante zuren en een lange afdronk.
Louis Roederer Vintage 2015
De ‘gewone’ vintage wordt gemaakt van 70% pinot noir uit noordelijk geëxposeerde wijngaarden in Verzy (Montagne de Reims) en 30% chardonnay uit Chouily (Côte de Blancs). 34% van de wijn wordt gevinifieerd op hout en 24% ondergaat malolactische omzetting. De wijn rijpt 4 jaar rijping sur lattes en krijgt 8 gr/l dosage. De diep gele wijn geeft aroma’s van gele pruim, gedroogde abrikoos, toast, vanille, noga en kruiden. De wijn heeft een breed volumineus palet, een stevige structuur en krachtige zuren. In de lange gulle afdronk gekonfijt fruit en zilte, toastige laagjes.
Louis Roederer Rosé 2012
2012 werd gekenmerkt door een kleine, maar kwalitatief goede oogst. De rosé 2012 bestaat uit 63% pinot noir en 37% chardonnay, waarbij de pinot noir – net als bij de Brut Nature Rosé – een korte koude inweking ondergaat. 24% van de wijn is gefermenteerd op hout, zonder malolactische omzetting. De wijn rijpt 4 jaar sur lattes gerijpt en krijgt een dosage van 9 gr/l mee. De zalmroze wijn heeft een verleidelijk bouquet met vers rood fruit, mandarijn en gedistingeerde gistaroma’s. Prachtige balans tussen het sappige fruit enerzijds en een notige pittige structuur anderzijds. De heldere rechtlijnige zuren leiden naar een lange pittige afdronk. Een voortreffelijke wijn, die gastronomisch breed inzetbaar is. De wijn houdt zich goed staande bij de verschillende hapjes van verse vis.
Louis Roederer Cristal 2015
Na de rondvaart komen we aan op het terras van De L’Europe Amsterdam, waar de Rockefeller oesters klaar staan en flessen Cristal 2015 worden ontkurkt. Louis Roederer Cristal: wijn van de tsaren, rappers en torenhoge verwachtingen. Worden die waargemaakt? Nee, niet als je een bombastische groteske wijn verwacht. Ja, wel als je een écht grote wijn verwacht. Een wijn die groot is zonder groots te doen. Een natuurlijke schoonheid zonder opsmuk.
Roeder Cristal 2015 is gemaakt van 60% pinot noir en 40% chardonnay. De druiven zijn afkomstig van 45 plots uit 7 gemeenten, waaronder Verzenay, Aÿ en Mesnil-sur-Oger. De plots worden allemaal apart gevinifieerd. 25% van de wijn rijpt in eikenhouten vaten. Er geen vindt geen malolactische omzetting plaats, de wijn rijpt 6 tot 7 jaar sur lattes en krijgt na dégorgement 7 gr/l dosage.
De citroengele wijn heeft een delicaat en complex bouquet met toast, gist, noten, kruiden en zoutig aandoende laagjes. De wijn groeit in het glas. “Verfijnd, elegant, zacht, intens, geconcentreerd, volwassen, complex, gelaagd, precies, kristal helder, energie, power, opwekkend, structuur, extreem lang”. Zo maar wat termen die ik opkrabbelde.
Je zult begrijpen dat ik een tweede glas nodig had om het allemaal te vatten.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedInofFacebook
www.walravensax.nl
Foto’s: © franscesstefanie
Hermen Jansen* is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.
#hermen
Geef een reactie