Het is alweer 4 jaar geleden dat wij het champagnehuis Jacquesson bezochten. Dat was een mooi bezoek! Tijdens deze studiereis naar de Champagne georganiseerd door Frank Smulders MW worden we hartelijk ontvangen door Jean-Hervé Chiquet, samen met zijn broer Laurent eigenaar van het champagnehuis Jacquesson in Dizy, een plaatsje boven Epernay.

Jacquesson, een stukje geschiedenis

Jacquesson is al in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson. Diens zoon Adolphe werkte daarna samen met dr. Jules Guyot, beroemd geworden om zijn snoeitechniek en zijn uitvinding: de muselet, het metalen draadje om de champagnekurk. Door de dood van zijn zoons had Adolphe geen opvolger en het champagnehuis raakte in verval. De vader van Jean-Hervé en Laurent was een druiventeler en maakte zelf geen champagne. Toen hem duidelijk werd dat zijn zonen interesse toonden in de branche besloot hij in 1974 Jacquesson te kopen en champagne te maken van zijn eigen druiven. Een en ander niet geheel volgens de wensen van de beide zoons. Toen zij in 1988 de sleutel kregen konden ze doen wat zij het liefst wilden: de beste champagne maken waarin de diverse terroirs van de Champagne tot uitdrukking komen!

Champagne Jacquesson Jean-Hervé Chiquet

Jean-Hervé Chiquet

De wijngaard van Jacquesson 

Jean-Hervé neemt ons mee de wijngaard in en vertelt. Jacquesson maakt wijn van voornamelijk eigen wijngaarden in uitsluitend Grand Cru en Premier Cru classificaties. De laatste 20 jaar is de productie een stuk kleiner geworden: ze kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Zij hebben niet voor al hun wijnen een biologisch keurmerk (10 van de 28 ha) maar werken altijd  zoveel mogelijk volgens de natuur. Omdat de Champagne een redelijk koel gebied is, is de zuurgraad in de druiven geen probleem, echter wel het verkrijgen van voldoende rijpheid. “Our target is not to be organic, but to get less fruit riper”. Men past echter geen groene oogst toe (het wegknippen van jonge trossen met als doel de overgebleven druiven meer complexiteit te geven). Onnatuurlijk, noemt Hervé dat. Hij probeert onder andere zijn doel te bereiken door de wortels te forceren dieper te gaan door bijvoorbeeld gras en kruiden tussen de rijen stokken te laten groeien. Om ziektes aan de stokken te voorkomen wordt goed geploegd direct om de plant zodat het daar minder vochtig is.

 

Traditionele pers

Traditionele pers

De ene pers is de andere niet

Er wordt hier nog altijd traditioneel geperst in een bijna antieke pers. “Pneumatic press is good, but this one is the best!” Hervé noemt enkele voordelen. Zo kun je de druiven tijdens het hele proces blijven zien en zijn ze verspreid over een groot oppervlak waardoor tijdens het persen zo min mogelijk kleur van de schil in de wijn komt. Met een vork worden de geperste druiven voorzichtig omgekanteld en verder geperst. Het persen gaat heel langzaam en duurt wel vier uur per kuip. Het eerste sap gebruikt men niet, “dat wast de druiven” evenals de ’taille’, het vaak bittere sap dat overblijft na de eerste persing. Slechts het beste deel, de cuvée, mag in een Jacquesson  terechtkomen.

 

Eau, cuvée en tailles vinden hun weg

Eau, cuvée en tailles vinden hun weg

Jacquesson, de vinificatie 

Het sap wordt onder de persen opgevangen in betonnen cuves en daarna snel overgestoken in roestvrijstalen tanks. Daar blijft de most 24 uur om de nog aanwezige vaste deeltjes naar de bodem te laten bezinken waarna het sap in houten vaten wordt gedaan. Filteren is niet nodig. De champagne ligt straks lang te rijpen waarna de bezinksels in de prop terecht komen die uiteindelijk uit de hals van de fles wordt ‘geschoten’. De vinificatie vindt plaats in houten vaten en vervolgens blijft hij op eiken tot de gekozen is in welke blend hij terecht gaat komen.

 

Jean Hervé in de vatenkelder

Jean Hervé in de vatenkelder

De 700- cuvées van Jacquesson 

In tegenstelling tot de meeste champagnehuizen willen de gebroeders Chiquet niet elk jaar eenzelfde ‘huisstijl’- champagne maken. “Frustrating”, zegt Hervé fel. In 1998 waren zij blij met hun blend maar hij was te veel chardonnay-gedomineerd. Dus veranderden ze de blend, want waarom zoveel moeite doen als de champagne nog niet top is? Dit werd het begin van de 700-serie waarbij zij tot doel stellen de specifieke elementen van elke jaargang uit te lichten. De 700-nummers zijn de identificatie. Het eerste nummer dat ze maakten is de Cuvée 728, genoemd naar het aantal wijnen dat het bedrijf in 1898, toen het 100 jaar bestond, gemaakt had. Deze cuvée heeft als basis de vintage 2000. We proeven achtereenvolgens de Cuvée 736 (2008) en 737 (2009) waarbij de eerste al wat rijpere tonen laat proeven en de tweede frisser en ronder is. Voor Hervé is 2008 de betere jaargang.

picstitch

Lieux-dits champagne

Enkele wijngaarden van Jacquesson hebben zo’n specifiek en bijzonder terroir dat zij daar single-vineyard champagnes van maken. Wij proeven 2004 Dizy Corne Bautray naast Avize Champ Cain van hetzelfde jaar. De druiven (chardonnay) evenals het tijdstip van plukken en de vinificatie zijn identiek, dus hier proef je werkelijk hoe terroir het verschil kan maken. De ‘Dizy’ komt van steile zuid-zuidwest hellingen met veel leisteen. De ‘Azive’ van de Côtes des Blancs met veel kalk in de bodem. Beiden hebben een heel frisse neus, waarbij de eerste wat meer notig is en de tweede frisser overkomt.

picstitch

Rosé Dizy Terres Rouges 

De rosé die we proeven is de Dizy Terres Rouges 2008. Deze champagne heeft een echte pinot-noir neus. Bijna of je een Bourgogne in je glas hebt. Hij is vol en mooi droog (net als alle champagnes van Jacquesson overigens) maar hij haalt het niet bij zijn witte soortgenoten. Dat is ook de reden dat de broers besloten hebben geen rosé meer te maken. Want waarom zou je dat doen als elk jaar weer blijkt dat de witte beter is, zo stelt Hervé ons de retorische vraag.

Champagne Jacquesson proeven

Een mooi toetje!

Tot slot proeven wij de Cuvée 733, geschonken uit een fles zonder etiket. Van deze champagne met als basisjaar 2005 hebben zij nog wat bewaard. De dégorgement (het verwijderen van de ijsprop uit de hals van de fles) was in september 2013 en hij wordt pas september 2014 op de markt gebracht. Dit is een feestje! Veel fruit in de neus, evenals in de mond. Heel fris, bijna tropisch maar ook wat rijpere tonen. De afdronk is lang, fris met rijpe, nootachtige tonen na.

We bedankten Hervé voor de uitgebreide rondleiding en interessante proeverij. Ik ben blij later bij Madame Salvatori in haar winkeltje in Epernay een mooie cuvée te vinden om thuis van na te genieten!

Het lekkerste winkeltje van Epernay is van Madame Salvatori! Champagne Jacquesson

Het lekkerste winkeltje van Epernay is van Madame Salvatori!*

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De champagnes van Jacquesson zijn te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton 

* Madame Salvatori is inmiddels overleden.

Dit bezoek vond plaats in maart 2014