Het is alweer vijf jaar geleden dat we het champagnehuis Egly-Ouriet bezochten en dat was de moeite waard! Graag neem ik je dan ook even mee terug naar dit champagnehuis, waar het vooral draait om… pinot noir.
We beginnen onze studiereis naar de Champagne, georganiseerd door Frank Smulders MW, met een bezoek aan het gelouterde champagnehuis Egly-Ouriet. De Grand Cru champagnes van Egly-Ouriet zijn in Nederland niet erg bekend. Ze zijn namelijk zo gewild dat ze vrijwel altijd direct zijn uitverkocht zodra ze op de markt verschijnen. Niet zo verwonderlijk als je weet dat een man als Robert Parker Egly-Ouriet champagne als zijn huis-champagne drinkt.
“Egly-Ouriet’s Champagnes are so good that I have begun buying them to drink at home” –Robert Parker in The Wine Advocate.
Champagne Egly-Ouriet Grand Cru
We worden hartelijk ontvangen door Annick Egly, de echtgenote van champagnemaker Francis die op het moment van ons bezoek niet in het land is. Egly-Ouriet heeft twaalf hectare op de Montage de Reims in de Grand Cru’s Ambonnay, Bouzy en Verzenay. In de eerste Grand Cru staat alleen pinot noir, in de beide andere ook chardonnay. Even verderop, in Vrigny, hebben ze nog een kleine twee hectare op Premier Cru grond, waar pinot meunier staat. Of meunier, zoals deze druif sinds kort officieel genoemd wordt. De champagnes van Egly-Ouriet worden gedomineerd door pinot noir. De handgeplukte druiven worden geperst in verticale persen waarna de vergisting plaatsvindt in eiken vaten. Filteren en klaren wordt niet gedaan. Men laat de wijn lang rusten ‘sur lie‘ om het eventuele depot te laten bezinken. Dit geeft de wijn tevens meer complexiteit. Egly-Ouriet gebruikt nieuwe en maximaal vijf jaar oude eiken vaten om tot een juiste verhouding te komen. Te veel hout wil Francis niet. De botteling vindt plaats in juli, wat vrij laat is. Daarna blijven alle champagnes van Egly-Ouriet minimaal drie jaar ‘sur lattes‘ wat ze nog meer complexiteit geeft.
Ambonnay Rouge bij Egly-Ouriet
Ik zie een bekende naam op de vaten in de kelder: Dominique Laurent. De naam van een van mijn favoriete wijnmakers uit de Bourgogne! Annick vertelt dat zij bevriend zijn. Zij gebruiken door zijn tonnellerie gemaakte vaten. Bovendien adviseert Dominique hen bij het maken van hun rode wijn van pinot noir. Zo geven zij op zijn advies de druiven een koude maceratie (inweking van de schillen) alvorens te persen, zoals dat ook in de Bourgogne wordt gedaan. Een klein beetje van de rode wijn gebruiken ze om een rosé-champagne te maken. De rest rijpt minimaal twee jaar op de eiken vaten. Ik ben heel nieuwsgierig naar deze wijn met de eenvoudige appellatie ‘Coteaux Champenois‘, Ambonnay Rouge en koop bij het afscheid een fles. Spannend!
Egly-Ouriet, de Grand Cru proeverij
Maar eerst proeven wij een tweetal champagnes. De Brut Tradition Grand Cru is de ‘instapper’ maar daar worden wij direct al vrolijk van. Deze champagne van 70% pinot noir en 30% chardonnay heeft, naast rijpe tonen, ook veel citrus in de neus. In de mond een enorme smaakconcentratie en zeer veel aroma. Mooie lie-tonen maar ook heerlijk fruit. De druiven voor de Grand Cru Millésime 2004, in dezelfde verhouding als de Brut Tradition, komen allemaal uit Ambonnay. Deze champagne heeft eveneens een zeer aromatische neus waarin hazelnoten een gevecht aangaan met citrusvruchten naast mooi hout en wat rokerige tonen. Véél smaak en een zeer lange, frisse afdronk.
Egly-Ouriet was het eerste champagnehuis dat wij bezoeken op onze reis. De toon is gezet!
LINKS:
De champagnes van Egly-Ouriet zijn o.a. te koop bij Van Steenderen Wines
Meer over CHAMPAGNE op deze website? Klik hier!
Overnachten tijdens je reisje in de Champagne? Kijk hier even rond!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#champagnereis
Geef een reactie