Op 16 mei vond een exclusieve online presentatie plaats over de Champagne-actualiteit, georganiseerd door Comité Champagne in samenwerking met het Bureau du Champagne Benelux.

Enkele highlights:

  • 271 miljoen flessen verzonden in 2024
  • Nederland 11e importland
  • Champagne lanceert ambitieus maatschappelijk verantwoordelijkheidsprogramma voor de sector
  • Daling van de verzendingen, toename van Champagne met lagere dosering en prestige-cuvées
In 2024 werden er wereldwijd 271,1 miljoen flessen Champagne verzonden – een daling van 9,2% ten opzichte van 2023. Frankrijk was goed voor 118,3 miljoen flessen. De export bedroeg 153,4 miljoen. 67,4% hiervan werd geëxporteerd naar de Europese Unie, tegenover 32,6% buiten de EU.

De top vijf exportmarkten zijn de Verenigde Staten (27,4 miljoen flessen), het Verenigd Koninkrijk (22,3 miljoen), Japan (12,4 miljoen), Duitsland (9,6miljoen) en Italië (8,4).

In vergelijking met 2010 zijn de volumes Champagnes met een lage dosering (lager dan brut) bijna twintig keer zo groot geworden en vertegenwoordigde in 2024 3,6% van de export.

Ook prestige cuvées laten een goede ontwikkeling zien op de lange termijn. Sinds 2010 groeien hun volumes jaarlijks met gemiddeld 4,8% tot 8,4 miljoen flessen in 2024. Zij zijn goed voor 18,9% van de exportomzet.

Nederland behoudt 11e plek, maar Champagne-import stijgt

Nederland blijft in 2024 de 11e grootste importeur van Champagne, maar onderscheidde zich met een opmerkelijke stijging van de verzendingen, + 15,6% in 2024. Tussen 2015 en 2024 nam het aantal verzendingen naar Nederland zelfs toe met 36,7%. Bovendien worden de rechtstreekse aankopen van Champagne in Frankrijk door Nederlanders niet meegerekend in de verzendingscijfers.

Reputatie en imago van Champagne

Sinds 2018 wordt elke twee jaar onderzoek gedaan naar de reputatie en het imago van Champagnewijnen die de evolutie belicht van consumptiecontexten over de hele wereld. Daaruit blijkt een verschuiving naar een meer hedonistische vraag, consumptiepatronen gericht op verantwoord genot en groeiende verwachtingen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid, met name onder jonge consumenten.

Impactrapport over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de Champagnesector

Met de ambitie zich continu te verbeteren op economisch, maatschappelijk en ecologisch vlak, heeft het Comité Champagne een uitgebreide studie uitgevoerd onder de verschillende belanghebbenden in de sector. Hieruit kwamen vier gebieden van collectieve actie naar voren:

1) Voor de sector

Bescherming en promotie van Champagne: het behoud van de bescherming van de Champagne-benaming en de voortzetting van de promotie, -bescherming en -verbetering van Champagne zijn twee kanten van dezelfde medaille: omdat de Champenois hun benaming hebben kunnen verdedigen, hebben ze kunnen vertrouwen op de suggestieve kracht van deze naam “Champagne” om het beeld van uitmuntendheid en wenselijkheid op te bouwen dat we vandaag kennen. En omdat de naam begeerlijk is, trekt het hebzucht aan. De appellatie is een erfgoed van onschatbare waarde, een gemeenschappelijk goed waarvan de Champenois de hoeders zijn. De elf Champagnebureaus, echte ambassades van de sector, voeren activiteiten uit om de specifieke kenmerken van deze uitzonderlijke wijn bekend te maken bij instellingen, media en professionals.

2. Voor Champagne

Behoud van de bodem, de biodiversiteit en de watervoorraden: de wijnbouw moet een gezonde bodem en een rijke biodiversiteit in stand houden en zorgen voor een voldoende en hoogwaardige watervoorziening. Het bewustzijn van de sector gaat terug tot de jaren 1980, sindsdien hebben we, dankzij de inzet van het collectief, een echte collectieve dynamiek van milieucertificeringen ontwikkeld met in totaal 68% van de oppervlakte dat vandaag gecertificeerd is.

3. Voor de Champagnestreek

Deelnemen aan de lokale verankering en een leidende rol spelen in de territoriale cohesie: alle inwoners van de Champagnestreek zijn bijzonder trots op de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 4 juli 2015 en zullen van deze tiende verjaardag een waar feest maken, met name door middel van toeristische evenementen zoals de Route du Champagne en fête, Les Habits de Lumière of een aanstaande tentoonstelling in het Épernay museum.

4. Voor de wereld

Vermindering van onze uitstoot van broeikasgassen: in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs vereist de in 2022 gestelde doelstelling om “Net Zero Carbon” te bereiken in de eerste plaats een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 75% door middel van duurzame wijnbouw, duurzame oenologie, energiezuinigheid en -efficiëntie van gebouwen, terugwinning van bijproducten en mobilisatie rond duurzamere transportpraktijken.

Champagne bevestigt opnieuw zijn ambitie: zich gezamenlijk inzetten voor het bestendigen van de Champagne-naam door te streven naar uitmuntendheid en duurzaamheid.

  • Eenheid
  • Anticipatie
  • Investeringen, ook in tijden van crisis.

Als Champagne uitzonderlijk is, komt dat omdat het Champagnecollectief ook uitzonderlijk is.

Champagne educatie: uitgebreid opleidingsaanbod

Met bijzondere aandacht voor Champagne-educatie heeft het Comité Champagne zijn officiële opleidingsaanbod flink uitgebreid. Het gehele aanbod is te vinden op www.champagne.education. Het aanbod omvat online cursussen (Champagne e-learning), face-to-face opleidingen, workshops op maat (Champagne Challenge), face-to-face certificeringsopleidingen (Champagne Specialist) in gerenommeerde partnercentra in 10 landen (Wijncampus in Nederland : https://www.wijncampus.nl), maar ook spelletjes en quizzen om online te ontdekken, evenals vele andere leermiddelen.

Bron: persbericht