In een select gezelschap van slechts vijf personen waaronder de exportmanager van Castelnau en Eliëtte Yilmaz-Bos, Brand Manager bij importeur Cordier, maakt Caroline Cocheret voor ANNE-WIES.NL kennis met champagnehuis Castelnau uit Reims.
Castelnau, gevestigd in champagnehoofdstad Reims, bestaat sinds 1916. Het bedrijf heeft al vanaf het begin champagnes willen maken met een volle, maar delicate en onderscheidende stijl. Dit doet men onder andere door een zeer lange rijping sur lie. Het motto van het champagnehuis is dan ook ‘The Art of Delicacy’.
Champagne Castelnau, lange rijping
Champagne Castelnau maakt onder leiding van keldermeester en wijnmaakster Elisabeth Garcelot verschillende stijlen champagne. Een champagne voor elke gelegenheid en elk moment van de dag. Het team van Champagne Castelnau heeft een vrije geest en omarmt nieuwe ideeën omtrent wijn maken. Men stopt extra veel energie, liefde en aandacht in de wijngaarden. En dat proef je terug in het glas! De boeren hebben respect voor de natuur en werken volgens een duurzaam wijnbouw beleid. Zo werken zij aan een betere en gezondere toekomst. Wijnmaakster Elisabeth Garcelot laat de flessen langer rijpen in de kelders dan gebruikelijk is voor champagne. Zo krijg je mooiere, complexere en krachtigere champagnes. Er worden verschillende champagnes gemaakt, brut, extra brut, rosé, brut reserve en vintages. Bij de non-vintage champagnes wordt gewerkt met 30% reservewijn.
Champagne Castelnau, de proeverij
We proeven het hele assortiment van Castelnau, in totaal zes wijnen.
Castelnau Extra Brut
40% chardonnay, 40% pinot meunier en 20 % pinot noir, dosage 3 gram, rijpt 5 jaar op de lie. De langere rijping is goed terug te proeven: de wijn heeft rijpe en ontwikkelde tonen, brioche, is nootachtig en heeft mooie frisse zuren.
Castelnau Brut
Dezelfde samenstelling als de extra brut en dezelfde rijpingstijd, maar met 7 gram dosage. Opvallende goudgele kleur, aroma’s van brioche, noten en steenfruit. Elegante wijn met subtiele smaken. Ook gastronomisch goed inzetbaar door de volle, licht romige afdronk. Denk aan zeetong, gebakken coquilles of zelfs aan (kalfs)vlees of gevogelte.
Castelnau Rosé Vieilles Vignes
Gemaakt met toevoeging van 10% pinot noir, heeft deze champagne 8 gram dosage en 24 maanden rijping. Een mooie, elegante en rijke smaak van rood klein fruit, zwart bosfruit en de frisheid van grapefruit. Ik dacht gelijk aan Salade Nicoise toen ik deze wijn proefde.
Castelnau Blanc de Blancs 2008
6 gram dosage en maar liefst 10 jaar gerijpt. In de neus honing, praliné en karamel. Deze wijn heeft prachtige zuren en een lange afdronk. Heel gastronomisch!
Castelnau Brut 2006
50% chardonnay, 30% pinot noir en 20% pinot meunier, 6 gram dosage, 10 jaar sur lie. Heel complex en rijk met mooie frisheid en een hele lange afdronk.
Castelnau Hors Categorie
We sluiten de proeverij af met de Castelnau Hors Categorie, een blend van (deels houtgerijpte) chardonnay, pinot noir en pinot meunier, extra brut. Deze wijn wordt maar af en toe gemaakt, in een oplage van 600 flessen, en wordt dan genoemd naar een berg in de Tour de France. Het is ook een blend van verschillende oogstjaren, namelijk 2008, 20010 en 2011 en krijgt 9 jaar rijping. In de geur en smaak ontdek je tonen van rijpe perzik, vanille, geroosterd brood, verfijnde mousse, heel delicaat en prachtig ontwikkeld.
Gastronomische elegantie
Castelnau is voornamelijk verkrijgbaar in hotels en het hogere segment restaurants. De wijnen bieden, door hun lange rijping, veel complexiteit en zijn daardoor goed gastronomisch inzetbaar. De (vrouwelijke) hand van de wijnmaakster is duidelijk terug te proeven in de subtiele en elegante stijl van deze wijnen!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie