Tijdens een zoomsessie maak ik kennis met Andrea Cecchi, 4e generatie en eigenaar, President en CEO van Cecchi Family Estate. Samen met chief winemaker Miria Bracali en marketing manager Serena Storri neemt hij ons mee naar de geschiedenis en de toekomst van het wijnbedrijf en proeven we 7 Chianti Classico’s.

Op het tijdstip van de Zoom bestaat het familiebedrijf 130 jaar. Het verhaal van de Cecchi dynastie begint in 1893 als Luigi Cecchi zijn passie volgt en begint met wijnmaken. Dat doet hij niet onverdienstelijk, want in de 1930s zijn de Cecchi wijnen al bekend in binnen- en buitenland.

Villa Cerna

In de 1970s verhuist de familie naar Castellina in Chianti in de Chianti Classico regio. Daar restaureren zij de historische Villa Cerna, gelegen op een heuvel omringd door 80 ha aan wijngaarden.

Cecchi-Villa-Cerna-compilatie

Maar Cecchi kijkt verder en koopt in 1996 25 ha wijngaarden in Maremma, het westelijke deel van Toscane.  Daar ziet in het dorpje Grosetto de winery Val delle Rose het levenslicht en wordt gewerkt met 186 ha voornamelijk sangiovese druiven voor de Morellino di Scansano DOCG wijnen.

Daarna breidt de familie haar activiteiten uit in Umbrië met de aankoop van Tenuta Alztura met 29 ha wijngaarden. Voornamelijk voor de productie van Montefalco Sagrantino DOCG wijnen, maar ook trebbiano spolentino staat aangeplant voor Montefalco Bianco DOC wijnen.

Villa Rosa

Als in 2015 de kwaliteitspyramide van Chianti wordt verhoogd met de toevoeging ‘Gran Selezione’ aan de Chianti Classico DOCG, voegt de familie Villa Rosa in Castellina aan haar bezittingen toe. Andrea vertelt over zijn (inmiddels overleden) vader en diens biljardvriend Gabelli die hem keer op keer op het hart drukte Villa Rosa te kopen vanwege het top-terroir. Historisch staat de wijngaard bekend om haar wijnen die een zeer lange levensloop hebben. De aankoop was lastig, maar uiteindelijk lukte het Andrea niet de villa, maar wel de wijngaarden aan te schaffen. Daarom op de labels van Villa Rosa geen afbeelding van een villa, maar de roos die veel voorkomt in de wijngaarden van Villa Rosa. Van 36 hectare produceert Cecchi er Chianti Classico DOCG, waarvan 5-6% de toevoeging Gran Selezione’ heeft.

“Sangiovese, sangiovese, sangiovese. That’s Villa Rosa” -Andrea Cecchi

Dan is de familie nog niet klaar want in 2018 is een klein perceel (6 ha) aangekocht in Montalcino, voorbestemd voor de productie van Brunello di Montalcino DOCG.

Veel veranderingen, veel investeringen, maar Andrea Cecchi benadrukt dat in alle gevallen het respect blijft voor de identiteit, de kwaliteit, de oogstjaren en de verschillende terroirs.

Chianti Classico classificatie

chianti classico pyramide (website consorzio)

Foto: de Chianti Classico pyramide (www.chianticlassico.com)

Onlangs zijn er ook 11 UGA’s in het leven geroepen, 11 sub-zones in het Chianti Classico gebied, waarbij vooral is gekeken naar het verschil in terroir.

Chianti Classico UGAs

 

Casa Vinicola Luigi Cecchi e Figli Chianti Classico, de proeverij

We proeven de 7 Chianti Classico’s van Cecchi in drie flights, elk gewijd aan een familie-label. Eerst drie Chianti Classico’s ‘Cecchi’, dan de twee Chianti Classico’s Primocollo en Villa Cerna Riserva van Villa Cerna en we besluiten de tasting met twee Chianti Classico’s van Villa Rosa. Chief winemaking Miria Bracali begeleidt de tasting.

Chianti Classico ‘Cecchi’

1) Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico DOCG 2021

Dit is de flagship-wine van de Cecchi winery. De wijnen van de Cecchi-lijn worden op het Cecchi domein in de gemeente Castellina in Chianti, in de Chianti Classico regio, geproduceerd. Zo’n 50% van de druiven komt van de eigen wijngaarden, de andere helft van wijngaarden van bevriende buren waarvan ze het terroir kennen en het ook voortdurend checken.

Als doel van het wijnmaken noemt Miria Bracali het karakter van sangiovese te behouden. Om die reden wordt er veel sangiovese in de blend gebruikt, in dit geval 90%, aangevuld met 10% andere druivenrassen. Er vindt geen extra extractie van kleur en tannines plaats. De wijn rijpte 6 maanden in eiken barriques en 2 maanden in de fles.

Men wil met deze lijn een easy-drinking wijn, voor elk moment van de dag en voor een groot publiek toegankelijk. De wijn wordt overal over de wereld verkocht dus er wordt veel aandacht besteed aan de stijl, zonder de Cecchi identiteit te verliezen.

Het jaar 2021 begon lastig met vorst in het late voorjaar, waardoor veel van de druiven verloren gingen. Daarna echter viel er veel regen waardoor de overgebleven druiven weinig leden. Eind augustus viel er nog een beetje regen. Al met al resulteerde het in gezonde, juicy druiven en daarmee een frisse wijn. Rood fruit, een zoete Mediterrane kruidigheid, hint van tabak en chocolade. Rijpe tannines. Met deze wijn heeft Cecchi veel prijzen gewonnen en hoge scores gekregen van wijnschrijvers als James Suckling.

Cecchi drie wijnen

2) Cecchi Riserva di Famiglia Chianti Classico DOCG 2019

Ook in deze wijn 90% sangiovese en 10% andere druiven. De wijn rijpte 12 maanden in barriques gevolgd door 3 maanden in de fles. Volgens de wijnmaakster was 2019 een goed oogstjaar, fris, met regen op het juiste moment en een lange oogsttijd waardoor op het juiste moment geoogst kon worden. In deze wijn naast het rode fruit ook donker fruit, nootmuskaat, kruidnagel, witte peper en een hint van vanille. Ook hier vele prijzen en goede recensies.

Cecchi map Villa Cerna

Elk perceel wordt apart geplukt en gevinifieerd. De samenstelling van de bodem is divers en verschilt aan de voet van de heuvel en aan de top, maar bestaat vooral klei, zand en kalksteen en is rijk aan mineralen.  Ook hellingshoek van de verschillende wijngaarden is anders. Het maakt dus uit waar precies de sangiovese groeit: “Sangiovese is een kameleon”, aldus Andrea Cecchi.

3) Cecchi Valore di Famiglia Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2018

De eerste vintage van deze wijn was 2015. Andrea vertelt over Gran Selezione: het gaat hier over elegantie en 100% sangiovese. De druiven komen van de Palagone wijngaard op het Villa Rosa estate. Andrea: “Palagone is the cradle of sangiovese”. De bodem is ziltig, bestaat vooral uit Galestro Toscano (kleiachtig leisteen) en is rijk aan kiezels en kalksteen. Volgens Andrea de perfecte bodem voor elegante, smaakvolle wijnen met de juiste tannines en texture voor een lang leven. Met de Gran Selzione wil met de beste expressie tonen van de Chianti Classico regio.

De druivenstokken van Palagnone kun je ‘old vines’ noemen, want ze zijn in 1965 geplant Historical clones, selection massale. Andrea hamert nogmaals op het belang om niet teveel techniek te gebruiken. Om de identiteit van de sangiovese en het terroir te bewaren.

Cecchi map Villa Rosa

 

Villa Cerna Estate in Castellina in Chianti

De familie van Andrea kocht dit huis, een klein voormalig klooster (gebouwd in 1001), in 1962. Hier is hij opgegroeid en de hele familie is er ‘close’ mee. Echt hun familie-huis. Villa Cerna is het eerste estate dat de familie bezit in de Chianti Classico area. Er worden twee Chianti Classico’s geproduceerd van de eigen wijngaarden: de Primocolle (de naam van de eerste (primo) heuvel (colle) die je ziet als je vanuit Sienna naar de Chianti Classico area komt en de DOCG Riserva.

1) Primocolle Villa Cerna Chianti Classico DOCG 2020

Een wijn van 95% sangiovese en 5 % colorino, ook een authentiek druivenras. De wijn rijpte 6 maanden deels in barriques en deels in tonneaux, gevolgd door 3 maanden in de fles. 2020 was een speciale vintage. Eind augustus waren de druiven al super rijp en hadden de juiste zuurgraad. De wijn is daarmee rijk in sap en (rood) fruit, krachtig maar met zachte tannines en een levendige zuurgraad. Volgens Andrea ean gastronomische wijn, die bij veel gerechten inzetbaar is.

Cecchi VillaCerna Riserva e Primocolle

2) Villa Cerna Chianti Classico DOCG Riserva 2019

Ook deze wijn bestaat voornamelijk uit sangiovese, 95%, aangevuld met 5% colorino. De sangiovese druiven komen van de Solare wijngaard. 2019 was een goede vintage met een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Andrea Cecchi over vintages: “Mijn moeder was gek op de 1977 vintage. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom. Je lievelingsvintage hoeft niet altijd de beste vintage te zijn zoals die door een wijnmaker of criticus wordt betiteld.” Vanwege de liefde van en voor zijn moeder houdt ook hij van deze vintage en bewaart hij er altijd een paar van. De Riserva heeft rood fruit naast florale tonen, een Mediterrane kruidigheid en zachte, verfijnde tannines.

Cecchi Solare vineyardVIllaCerna_Solare

De Solare wijngaard

Villa Rosa

1) Villa Rossa Chianti Classico Ribaldoni 2020

Een wijn van 100% sangiovese. Een Single Vineyard wijn, genoemd naar de rivier die langs de wijngaard stroomt: Ribaldoni en gemaakt van de jongste stokken. De wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als die van Villa Cerna: ook hier wordt zo weinig mogelijk techniek gebruikt om de identiteit van sangiovese en het terroir tot uiting te laten komen. Het enige wat Bracali doet, bij alle wijnen, is de pitten tijdens de alcoholische vergisting verwijderen om groene tannines in de wijn te vermijden. In deze wijn rood fruit naast florale tonen. Zachte, ronde tannines, zilte kruidigheid. Verfijnde finish.

Bracali: Villa Rosa is een’ contemporary wine’. Villa Cerna is traditioneler.

2) Villa Rosa Chianti Classico Gran Selezione 2019

Bracali: de druiven voor deze wijn (100% sangiovese) komen van de Casetto wijngaard, het hoogste deel van de wijngaarden (425m) , tussen cipressen bossen. Dit heeft veel invloed op de wijnstokken, die ‘ademen het bos in’. De zaden van de bomen beïnvloeden de wijn, want die komen op de schil van de druif en nemen dat mee naar de kelder. Daar twijfelt zij niet aan. Zo wordt de wijngaard ook beïnvloed door de ‘Ginestra’ (Brem) die zoveel geur afgeeft, vooral in het voorjaar. Deze struik is zo gelinkt met het terroir. En dat proef je, volgens Bracali, terug in de wijn. “Dit is een wijn zonder compromis. Dit is de expressie van onze filosofie, van de sangiovese wijngaarden van Casseto. Elk jaar weer”.
Rijp rood fruit, koffie, mokka, een Mediterrane kruidigheid, zilte mineraliteit. Elegante, zachte tannines en een lange finish.

Cecchi Villa Rosa Gran Selezione

Gran Selezione

Andrea benadrukt het belang van de Gran Selezione categorie omdat er ineens zoveel ‘Super Tuscans’ geboren werden in deze bijzondere Chianti Classico appellatie. “In het consorzio vroegen we ons af waarom we zoveel wijnen nodig hebben die niet onder onze appellaties vallen? De meest belangrijke wijn die we produceren moet juist wél onder die appellaties vallen.” Daardoor is de Gran Selzione categorie in het leven geroepen. “Gelukkig wordt door vrijwel alle producenten in de verschillende UGA’s ‘thank god’ een wijn van 100% sangiovese gemaakt. Dit was een grote verandering voor de appellatie. Het maakte de appellatie wat meer sexy, meer trendy, moderner. Niet traditioneel maar meer authentiek.”

Climate change

Volgens Andrea is het voor de grote massaproductie lastiger om de juiste kwaliteit te bewaren. Bij de kleinere productie van topwijnen kun je meer aandacht besteden aan bijvoorbeeld canopy-management, en het andere werk in de dat moet gebeuren in de wijngaarden. Topterroirs kunnen beter worden bewaard. Na 2017 merkte de Cecchi crew dat het klimaat erg veranderd is. Ze beseffen dat ze zeer zorgvuldig om moeten gaan met bijvoorbeeld water, waardoor ze het water recyclen. Ze doen veel research.

Bracali: “Toen ik hier 25 jaar geleden kwam waren er problemen met de rijpheid van de druiven en dat is nu het tegenovergestelde. Nu hebben we soms zelfs al in augustus rijpe druiven.”

Door de climate change hebben de wijnen een lagere zuurgraad en meer fruit. Sangiovese clones die nu worden gebruikt in Chianti Classico zijn klein en hebben daarmee in verhouding een groot skin-to-juice ratio, wat de wijn zijn structuur geeft. Bracali: “Je moet opnieuw nadenken over de clones die je aanplant. De verhouding skin-juice-seeds is door de klimaatveranderingen niet meer goed in balans. Wellicht moeten we dus trossen met grotere druiven nodig hebben dan die we hadden geselecteerd. We moeten ingrijpen, want de klimaatverandering gaat heel snel en we kunnen dus niet lang wachten.

Andrea: “De klimaatverandering maakt ons wel angstig. We weten niet hoe het morgen is. Het weer verandert zo snel, vooral in de Mediterrane area. We moeten in de toekomst kijken: welke wijnstok/clone plant je waar? En in de wijngaard moeten we anders gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan canopy management waarbij we minder blad snoeien zodat de trossen beschermd zijn tegen de zon. Elk jaar is anders, dus elk jaar (en zelfs elke dag) moeten we maatregelen nemen.

Bracadi: “Note for the future: We hebben het steeds over de hoger en lager gelegen wijngaarden en de verschillen in de bodems, maar we ontdekten dat er tussen hoog en laag in het midden een lijn ligt met een speciale bodem die je nergens in Chianti Classico terugvindt. Research wat we daarmee kunnen doen is een van de volgende stappen.”

We gaan het meemaken. Spannend!

Veel dank aan Andrea, Miria en Serena voor alle informatie en het delen van de wijnen. En aan wellcomeonline.com voor de uitnodiging.

www.famigliacecchi.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook