Cava is de bekendste mousserde wijn uit Spanje en wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle die ik eerder besprak. Op zijn Spaans is dat ‘método tradicional’. De 2e gisting vindt dus, net als bij champagne, plaats in de fles.

Cava, de druiven

De druiven die worden gebruikt voor Cava zijn voornamelijk xarel.lo, macabeo (viura) en parellada met daarnaast nog wat andere druivensoorten als chardonnay, garnacha, trepat etc. De minimumrijping die de wet voorschrijft is 9 maanden. Rijpt een cava 15 maanden dan mag hij Reserva heten, bij 30 maanden een Gran Reserva. Tip: ook aan de kleur van de sticker op de afsluiting van de cava kun je de leeftijd zien. Op de “gewone” zit een witte sticker, op de Reserva een groene en op de Gran Reserva een zwarte.

Hoe droog is je Cava?

Brut nature: < 3 gram restsuiker per liter
Extra brut: < 6 g/l
Brut: 0-12 g/l
Extra seco: 12-20 g/l
Seco: 17-35 g/l
Semi-seco: 33-50 g/l
Dulce: >50 g/l

Cava, het belang van terroir

Cava wordt oorspronkelijk en voornamelijk geproduceerd in de Penedès, gelegen in het noord-oostelijke Catalonië. Inmiddels echter mag in andere delen van het land waaronder Rioja en zelfs het hete Extremadura de DO Cava in sommige gemeentes worden gebruikt. Het mag duidelijk zijn dat er daardoor veel verschillen zijn in stijl en kwaliteit. Er wordt veel Cava verkocht van een inferieure kwaliteit. Vooral de betere producenten zijn daar niet blij mee. Sommigen stappen zelfs om die reden uit de DO Cava en vechten voor een nieuwe DO die zich positief moet onderscheiden van de DO Cava.

Kaart Cava

Cava, de proeverij

Vandaag echter proeven wij met een speciaal proefteam louter mooie Cava’s. Allemaal anders van smaak en stijl.

cavajuveycamsfamiliaspanjewijn

Cava Juve Y Camps Reserva de la Familia Brut Nature
Kurk Cava Juve y Camps
30% macabeo, 50% xarel.lo, 10% parellada, 10% chardonnay, Gran Reserva, genummerde fles.
Heel fris in de neus. Stevige, licht schuimige mousse die niet heel lang na blijft. Citrus, limoen. Rijp. De afdronk is fris en opwekkend met  ook hier citrus. Opwekkend aperitief. Het is waarschijnlijk een handigheidje, maar het verwijderen van deze kurk kostte ons op zijn zachts gezegd nogal wat moeite. 

cavapereladerosespanjewijnCava Perelada Cuvee Especial Brut Rosado  
100% trepat. Twaalf maanden gerijpt. Deze wijn wordt alleen gemaakt in jaren waarin de trepat zich perfect ontwikkelt.
In de neus rood fruit, besjes. De mousse is prikkelend en in de mond proef je minder fruit dan je op basis van de geur verwacht. Een Cava om iets bij te eten. Denk aan charcuterie, gebraden kalkoen of kip.
cava_cheninespanjewijn

Cava Chenine Brut
Macabeo, parellada en xarel.lo van eigen wijngaarden
Licht bloemig in de neus. Een mondvullende mousse en ook in de mond bloemig.  De afdronk is fris en weer bloemig. Hij is droot, maar heeft de indruk van een klein zoetje, wat hem prettig doordrinkbaar maakt. Lekker als aperitief, bij artisjokken of een salade met fruit. 

 

mvsa cava

Cava MVSA
30% macabeao, 40% xarel-Lo, 30% paralleda.  De vier blokjes op het etiket staan symbool voor de vier Muzes, die Spanje’s grootste kunstenaars inspireerden: Salvador Dali, Pablo Picasso, Joan Miro en Francisco de Goya. Aan hen is deze Cava opgedragen.
In de neus én mond fris tropisch fruit en citrus, meloen, groene appel Een zeer vriendelijke, elegante mousse. Een smaak die vraagt om meer. Een feestelijke doordrinker dus, maar ook heerlijk bij lichte gerechten zoals salades en diverse tapas. 

cavaseguraviudasheredadspanjewijn

Cava Segura Viudas Reserva Brut Heredad
67% macabeo en 33% parellada in een prachtige, stoere fles.
Heel fris in de neus, citrus. De mousse is stevig en romig. In de mond ook veel citrusfruit met flinke zuren en prettige gisteren  wat in de afdronk terugkomt. Goede structuur. Breed, vol, rijk, rijp. Een heerlijk fris en vol glas! 

cava-juvecamps-millesimespanjewijn

Cava Juve Y Camps Milesime 
100% Chardonnay, 36-42 maanden gerijpt. Wordt uitsluitend in uitzonderlijke goede jaren gemaakt.
In de neus aanvankelijk wat gesloten, later iets geparfumeerd. De mousse is prikkelend en schuimig en blijft lang. In de mond fris citrusfruit, brioche, drop, anijs. Je proeft dat de wijn in ontwikkeling is, maar hij heeft voldoende frisheid. Ook in de afdronk blijft hij fris. Lekker bij een gepocheerd visje met venkel!

kripta_1

Cava Kripta Gran Reserva
45% macabeo, 20% xarel·lo en 35% parellada. Deze Cava rijpte ruim 5 jaar in de fles met, een echte kurk in plaats van de gebruikelijke kroonkurk.  Pas bij bestelling vindt het degorgement plaats. De datum waarop dat gebeurt wordt op een bijgevoegd kaartje vermeld. In ons geval was dat 21 januari 2016. Lees hier het verhaal over ons bezoek aan Agusti Torello Mata, de producent van deze Cava.
Aanvankelijk is hij heel gesloten, pas na enige tijd komt deze Cava goed tot zijn recht. Een licht bloemige neus, mousse prikkelend, fijn en niet heel lang aanwezig. Rijpe stijl met iets tropisch fruit. Als hij zich opent  komt er meer rijp fruit bij, amandel en wat toast. Finesse.

cavakriptasurlattes

Cava Kripta rijpt minimaal vijf jaar met echte kurk ‘sur lattes’

Meer over cava? Lees hier mijn andere artikelen over cava en bezoeken aan cava producenten!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#cava